Bitcoin en andere cryptocurrencies

Wat zijn bitcoin en andere cryptocurrencies?

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: bitcoin. Een van de meest besproken, maar ook ongrijpbare valuta van dit moment. Want dat is bitcoin, simpelweg een valuta, net zoals de euro en dollar. Het is dus een betaalmiddel, niets meer niets minder. Echter, dit betaalmiddel is niet traditioneel in de zin dat overheden en centrale banken bitcoin drukken, uitgeven en beheren. Het is een valuta die gebaseerd is op de blockchain technologie. Een blockchain is een computersysteem, een database, die transacties kan bijhouden. Dit gebeurt in een gedistribueerd systeem, waardoor de gegevens niet vervalst kunnen worden (dan valt de vervalser immers door de mand, de distributie klopt niet meer). De blockchain die bitcoins uitgeeft houdt dus alle transacties bij. Dat betekent dat er geen bank aan te pas komt, de blockchain vervult nu die rol. Kijk hier voor meer informatie over de blockchain.

Ook het maken van bitcoins gaat anders dan bij reguliere valuta zoals de euro. Normaal gesproken kunnen overheden of centrale banken geld bijdrukken, zowel fysiek in biljetten en munten, als digitaal, door bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen. Het maken van bitcoins gebeurt door ze te minen. Een bitcoin bestaat uit een lange hash, een soort sleutel, die berekend moet worden. Hiervoor is enorm veel rekenkracht nodig. In het verleden was dit eenvoudiger, maar naarmate er meer bitcoin gemined worden is het lastiger er nog meer te vinden. Dat komt omdat de benodigde codes steeds complexer worden, waardoor het langer duurt en duurder wordt (denk aan stroomkosten) om de code te kraken.

Men denkt dat er in totaal zo’n 21 miljoen bitcoin gemined zullen worden. Dit stelt een limiet aan de hoeveelheid “geld” die in omloop kan zijn. En op zijn beurt maakt dat weer dat het aanbod beperkt is, en wanneer het gebruik van de munt doorzet de koersen ten opzichte van de euro en dollar enorm zullen stijgen.

Investeren in bitcoin

Hoe kan je dan investeren in bitcoin en andere cryptocurrencies (naam voor op blockchain technologie gebaseerde valuta)? Simpelweg door je euro’s om te wisselen voor bitcoins, ethereum, litecoin of wat voor andere crypto dan ook. Dit werkt hetzelfde als wanneer je op vakantie gaat naar de VS. Je ruilt wat euro’s om voor dollars, tegen de dan geldende valutakoers, en als je weer terugkomt ruil je je dollars weer om naar euro’s. Dit kan je ook doen als je niet op vakantie gaat maar als je verwacht dat de dollar sterker wordt ten opzichte van de euro. Dan koop je dollars met je euro’s en hoop je ze op een later moment met winst te kunnen verkopen.

Dat is precies hoe beleggen in cryptocurrencies ook werkt. Het is dus geen belegging die waarde genereert, zoals een aandeel, maar simpelweg een andere muntsoort. Er zit echter een minpunt aan, je kan niet zomaar een bankrekening in bitcoins openen. Hiervoor moet je een zogehete bitcoinwallet aanmaken bij een provider. De provider die ik gebruik is Coinbase. Bij Coinbase kan je heel eenvoudig een account aanmaken, en digitale valuta beginnen te verhandelen. Je kan aankopen doen in euro’s via je creditcard (Mastercard of Visa) of via een bankoverschrijving. iDeal wordt helaas nog niet ondersteund. Het nadeel hiervan is dat aankopen via de creditcard relatief duur is, en een bankoverschrijving lang duurt.

CoinbaseIk heb zelf in zowel bitcoin, ethereum als litecoin belegt. Slechts met een zeer beperkt vermogen, want hoewel ik geloof in de toekomst van deze technologie durf ik nog niet mijn hele vermogen in cryptocurrencies te stoppen. Deze 500 euro heb ik verdeeld over 200 euro bitcoin, 200 ethereum, 100 litecoin. Helaas heb ik gekocht via creditcard, dus heb ik de flinke transactiekosten moeten betalen van 3,99%. Mijn totale inleg was dus 519,95. Links zie je mijn huidige account. Ik zit pas een week in dit account, en heb een aardige stijging meegemaakt. Echter was ik niet van plan nu al mijn winst te nemen. Ook hier geldt dat ik een buy-and-hold investeerder ben, en ik geloof op de langere termijn in deze valuta.

Toen ik nog studeerde in 2012 was bitcoin een hot item bij ons in de klas. Een paar jongens investeerden 100 euro, toen de koers nog ongeveer € 4 per bitcoin was. Ze cashten deze investering toen de koers in 2013 over de 50 euro heen ging. Een opbrengst van zo’n 1250 euro op een investering van 100 euro, in minder dan een jaar tijd. Ik durfde het destijds niet aan, vond het te riskant. Jaloers dat ik was toen zij hun winst namen!

Een paar maanden later ging de koers richting de 800 euro! Wat een sukkels dat ze hun bitcoins verkochten hadden. Ze konden zich wel voor hun hoofd slaan. Een tijdje later was de koers echter weer ingezakt tot zo’n 200-250 euro en dacht iedereen dat de stabiliteit bereikt was. Tot dat eind mei een koers van meer dan 2.400 euro werd bereikt. Als mijn studiegenoten destijds hun investering hadden behouden, hadden ze nu die 100 euro omgetoverd in 60.000 euro. Maargoed, achteraf is altijd makkelijk praten.

Ik heb mijn lesje wel geleerd. Blockchaintechnologie heeft de toekomst. Er is behoefte aan betere, snellere, en goedkopere manieren van betalen en cryptocurrencies voorzien daarin. Er is slechts een beperkte hoeveelheid coins in omloop en een overheid of centrale bank kan er nooit zomaar wat bijdrukken om de inflatie aan te wakkeren. Ik geloof dus in de potentie van deze munten op de langere termijn. En ja, ik baal dat ik ben ingestap op meer dan 2.000 euro, in plaats van 4, maar ik voorzie een flinke toename in de populariteit en daarmee de waarde. Al met al, blijf vooral goed nadenken en gok niet je hele vermogen op iets als de bitcoin. Ik hou het voorlopig bij deze 500 euro. Op termijn zien we wel verder maar voor nu vind ik het een mooie aanvulling op mijn portfolio van index trackers in aandelen en obligaties.

Als jullie ook cryptocurrencies willen kopen bij Coinbase, dan kan je dat via deze link doen. Daarmee weet Coinbase dat jullie via Ontsladebaas komen en worden we allebei beloond met tien dollar aan bitcoin, mooi meegenomen toch? Dat scheelt weer in de transactiekosten.

 

6 Comments

  1. In je tekst lijkt het alsof Bitcoins een soort bijzondere getallen zijn die moeilijk te vinden zijn, en dat niemand precies weet hoeveel er bestaan. Deze verwarring lees ik vaak, en wordt veroorzaakt door het woord “mining”.
    Bitocins zijn niets meer of minder dan gewoon giraal geld. Het enige verschil is dat het boekhoudboekje bij iedereen bekend is, en dat het boekje beveiligt is deze wijzigingen door middel van hashcodes. De moeilijkheid van het maken van deze codes wordt geregeld door vraag en aanbod: als er meer mensen bereid zijn om deze codes te genereren, maken ze de codes ingewikkelder.
    Bij elke transactie zitten worden een paar bitcoins gecreert en weggegeven als beloning aan de rekenaar. Dit is gewoon een administratieve transactie. Maar aangezien je bij het creeren van transacties nieuwe bitcoins krijgt, noemen ze het mijnen. Overigens wordt de beloning in de toekomst steeds kleiner, en bij exact 21 miljoen bitocins zullen er geen nieuwe bitcoins meer komen, en zijn de rekenaars afhankelijk van de transactionees.

    voor mijn uitleg over bitcoins, zie hier

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.