Geld uitgeven aan je hobby

Financieel onafhankelijk worden is simpel. Geef (veel) minder uit je dan ontvangt, en investeer dat verschil in goed renderende beleggingen. Doe dat jarenlang, en op een moment renderen je investeringen zoveel dat je niet meer hoeft te werken. Meer geld verdienen, en minder uitgeven is dus de sleutel tot succes. Maar hoe ver ga je daarin? Heb je een hobby die veel geld kost? Is dat het waard?

Een dure hobby

Een hobby kan maar zo duizenden euro’s per jaar kosten. Denk aan golf, scubaduiken, het kopen van en sleutelen aan oldtimers. Duizenden euro’s per jaar. Dat kan jaren van je leven zijn, die je langer moet werken om onafhankelijk te worden. Voor sommige mensen is dat het waard. Voor mij niet. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel gaaf om te leren vliegen. Dit is echter een dure hobby. Vlieglessen kosten al gauw 10.000-15.000 duizend euro, van introductie tot het halen van je brevet. Daarna moet je elk jaar een aantal uren vliegen om je brevet te behouden. Nog eens 10.000 per jaar, voor de vliegtuighuur, brandstof, landingsgeld, om alleen maar het minimum aantal uren te vliegen. Dat geld kan en wil ik nu niet opbrengen. Wellicht later, als ik onafhankelijk ben, dat ik deze hobby ga oppakken.

Een van mijn hobbies is sport. Als scholier en student heb ik op nationaal niveau gesport, in een individuele sport in de landelijke top 10. Nu ik werk doe ik dat niet meer, maar ben ik nog wel actief als recreatief sporter. Ik wil daaarmee mijn lichaam en geest fit houden, en lekker ontspannen bezig zijn. Deze hobby kost me niet zoveel, nog geen 200 euro per jaar voor de lokale vereniging. Daarnaast doe ik wat krachttraining, maar zonder fitnessabonnement. Ik heb namelijk een kamer in mijn appartement omgebouwd tot krachtsportruimte. Niet luxe, niet uitgebreid, maar voldoende om de gewichten te tillen en fit te blijven. De totale kosten waren minder dan 800 euro, en slechts eenmalig. Dat scheelt ten opzichte van een sportschool, waar je grof geld voor betaalt, naar toe moet reizen, moet wachten op de gewichten, enzovoorts!

Een hobby die geld oplevert

Een andere hobby is, zoals de foto al verraadt, whisky. Niet alleen om te drinken, maar om over te lezen, te proeven, en met vrienden van te genieten. Whisky, zeker de single malts, is geen goedkoop drankje. De zes flessen op de foto zijn mijn huidige voorraad. Hier zitten geen hele dure, bijzondere bottelingen bij, maar het zijn wel zes gewoon lekkere Schotse single-malts. Voor mezelf heb ik de regel gesteld nooit meer dan 50 euro aan een fles uit te geven, om het nog enigzins betaalbaar te houden. En er is nog een bijkomend voordeel. Zodra mensen weten dat je een liefhebber bent krijg je constant flessen cadeau!

Daarnaast is het mogelijk om met whisky geld te verdienen. Ik geloof er niet in dat dit de heilige graal naar financiële onafhankelijkheid is, maar misschien verdien je genoeg om de kosten van de hobby terug te verdienen. Een collega van mij, die nog veel meer whiskygek is dan ik, koopt af en toe limited editions. Bottelingen waar een beperkte oplage van is. Dit zijn vaak duurdere flessen van de specialere whiskies. Hij koopt dan twee of drie flessen, die soms wel een paar honderd euro per stuk kunnen kosten, en gebruikt er eentje voor eigen consumptie. De andere fles, of flessen, gaan in de schuur, om een paar jaar later verkocht te worden. Hij hoop dan dat de opbrengst van de tweede fles voldoende is om de aanschaf van beide flessen te dekken. In dat geval heb je een hele dure fles opgedronken voor nop! Uiteraard moet je dan wel een beetje mazzel hebben. De botteling moet bijvoorbeeld in goede smaak vallen, waardoor hij populair wordt onder liefhebbers, die er dan jaren laten geld voor over hebben.

Ach ja, in het slechtste geval heb je twee lekkere flessen om op te drinken…

Wat voor hobbies doen jullie, en houden jullie rekening met kosten?

2 Comments

  1. Ik speel pc games. Kan je relatief duur maken (niet zo duur als vliegen) , maar ik zet zelf de pc in elkaar en selecteer onderdelen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ik betaal geen 800 euro voor de nieuwste snelste grafische kaart als ik bijna net zo tevreden ben met een kaart rond de 300 euro.

    Daarnaast wacht ik meestal tot een uitverkoop voordat ik een spel koop.

    1. Hoi Erik, pc games zijn een leuke hobby! Ik heb dat vroeger ook veel gedaan. Nu wat minder, door minder tijd en interesses in andere zaken. Inderdaad is het een activiteit die je zo duur kan maken als je zelf wil. Wat ook meespeelt is de enorme vooruitgang in techniek. De nieuwste grafische kaart is zoveel beter dan de vorige, dat de oudere modellen heel snel goedkoper worden. Echter, je kan een spel van vorig jaar prima op een kaart van vorig jaar spelen. Dat scheelt inderdaad veel geld!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.