Miniserie: Eerder stoppen met werken kan niet (deel 2)

Compound interest

Eerder stoppen met werken kan dus toch!

Maar… Je hebt er wel veel discipline voor nodig. Je moet namelijk aardig wat vermogen opbouwen. Gelukkig is dit niet onmogelijk, zoals veel mensen vaak denken. In deze post zal ik laten zien hoe dat werkt.

Grofweg kunnen we spreken van twee fases in je carrière. De opbouwfase en de opnamefase of pensioenfase. In de eerste werk je nog en probeer je vermogen op te bouwen, dat in de opnamefase de basis is van je passieve inkomen. Alleen geld opsparen op een bankrekening of in een oude sok is niet voldoende. Je moet een goed rendement maken, en daarvoor moet je beleggen. Ja je hoort het goed, je moet beleggen. Zonder te beleggen is eerder stoppen met werken zo goed als onmogelijk. Dat heeft te maken met het rente-op-rente effect wat voor een enorme versnelling van je vermogen zorgt op lange termijn. Heel kort betekent dit effect dat je vermogen exponentieel groeit met je behaalde rendement. In jaar 1 heb je 100 euro waar je 5% rente over krijgt, dan hebt je in jaar 2 dus 105 euro.  Als je dan weer 5% rente krijgt, is dat geen 5 euro meer, maar 5,25 (want je krijgt ook rente over je eerder ontvangen rente).

In de rest van deze post zullen we aannemen dat we een gemiddeld rendement van 7% kunnen maken met onze beleggingsstrategie. Dit is geen garantie, maar een langjarig gemiddelde. Je kunt in een aantal jaren minder rendement halen, of zelfs geld verliezen, maar over de lange termijn zal je waarschijnlijk rond de 7% rendement uitkomen.

Rente op rente

Compound interest

Hiernaast staat het rente-op-rente-effect in een afbeelding. De linker laat de groei van je vermogen zien als je 20 jaar lang elk jaar 10.000 euro kan sparen. De rechter afbeelding laat zien wat het effect van rente op rente is op ditzelfde spaargedrag (20 jaar lang 10.000 per jaar). De oranje lijn is de inleg. Elk jaar komt er 10.000 euro bij. De grijze lijn is de rente die je ontvangt (cumulatief). De blauwe lijn geeft je totale saldo aan. Dit is de inleg + rente. Je ziet dat hoe verder je komt, hoe harder deze lijn oploopt. Dat is het rente-op-rente-effect.

Best indrukwekkend he? Dit betekent dus dat hoe langer je in de markt geïnvesteerd bent, hoe sneller je vermogen groeit. We beleggen niet met als doel om volgend jaar rijk te zijn. Ook niet om over 5 jaar een auto te kunnen kopen. We beleggen om over een lange termijn zoveel vermogen op te bouwen dat we kunnen leven van het rendement. Mijn beleggingsstrategie hiervoor staat hieronder.

Beleggingsstrategie om eerder te stoppen met werken

Bij beleggen denken veel mensen aan het nemen van risico’s, actief handelen, en aandelen uitzoeken om op precies het juiste moment te kopen en te verkopen. Helaas is dit voor 99% van de mensen een slechte strategie. Het risico is enorm, door het gebrek aan diversificatie. Deze strategie kost veel tijd, en enorm veel kapitaal.

De echte strategie die voor veel mensen werkt is een passieve buy-and-hold strategie, met een goede diversificatie, lage kosten, en geen handelen. Wat houden deze regels dan in?

Regel 1: Diversificatie

Diversificatie betekent dat je niet alles op één paard wed. Je gaat niet all in, of alles op rood. Je probeert je risico te spreiden door je kapitaal te spreiden over verschillende soorten investeringen (vooral aandelen en obligaties, maar denk ook aan vastgoed, crowdfunding, etc). Daarnaast probeer je binnen een soort belegging vele verschillende stukken aan te kopen. Dat wil zeggen dat je niet aandelen van één bedrijf koopt, maar van zoveel mogelijk verschillende bedrijven. Denk hierbij aan index funds of ETFs. Dit zijn fondsen die beleggen in beursindexen, bijvoorbeeld de S&P500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven). Je hebt ook ETFs voor obligaties, vastgoed, per sector, enzovoorts.

Regel 2: Passief beleggen is beter dan actief handelen

De reden hiervoor is dat een passieve belegger minder transactiekosten maakt, en simpelweg de (algemeen) opwaartse trend van de markt volgt, in plaats van te handelen en steeds proberen te kopen en verkopen. De kans dat je transacties verlies opleveren is aanzienlijk als je handelt, als je passief belegt, elke maand aankoopt en nooit verkoopt, is het rendement van de markt ook jouw rendement. Dit kan heel hoog, heel laag (negatief) of neutraal zijn, maar op de lange termijn is er een opwaartse trend.

Het Engelse gezegde is hier van toepassing:

Time in de market beats Timing the market

Regel 3: Maak zo weinig mogelijk kosten

Dit zou logisch moeten zijn maar is vaak een probleem voor beleggers: beheerfees, aankoopkosten en fondskosten zijn aanzienlijk, en drukken je rendement. Stel je belegt in een actief beheert fonds (geen indextracker zoals beschreven bij Regel 2, maar een fonds waar een dure manager probeert actief te beleggen om meer winst te maken). Dat fonds maakt misschien 8% rendement, maar kost een jaarlijkse beheerfee van 2%. Je netto rendement is dan maar 6%. Met andere woorden, dit fonds is pas interessant als de manager meer dan 2% boven de markt presteert. Dit zal een slimme manager waarschijnlijk lukken, een of twee jaar. De hele goede lukt het misschien 5 jaar, maar geen enkel fonds presteert over de lange termijn zoveel beter dan de algehele markt.

Dat betekent dat goedkope indexfondsen en index trackende ETFs altijd beter uitpakken op de lange termijn. De meeste grote ETFs hebben een jaarlijks kostenpercentage van minder dan 0,3%.

Kies daarnaast voor een online broker, die meestal goedkoper is dan beleggen bij de (groot)bank. Denk aan aanbieders als Bick, DeGiro, Meesman. Zelf beleg ik bij DeGiro.

Sparen

Met bovenstaande drie regels kan je ervoor zorgen dat je opgebouwde vermogen gestaag groter wordt door goede rendementen te maken. Het is echter ook van belang om een zo groot mogelijk spaarbedrag te hebben. Dat houdt in dat je gedisciplineerd moet zijn, en een goed budget volgt. Hoe hoger je savings rate (spaarbedrag gedeeld door netto inkomen) is, hoe eerder je kunt stoppen met werken. Mik op een spaardoel van ten minste 25% van je netto inkomen. Stel je verdient elke maand 2.000 euro netto, spaar daar dan minimaal 500 euro van om je vermogen snel te laten stijgen. Nog beter is het om meer dan dat te sparen. Zeker als je netto inkomen groot is kan je door zuinig te leven vaan wel 50% of meer sparen. Combineer dat geld elke maand met de drie regels hierboven en je bent op weg om financieel onafhankelijk te worden en eerder stoppen met werken wordt voor jou een keuze.

2 Comments

  1. Je geeft aan dat je een savingsrate van 25% aanhoudt. bedoel je daarmee ook dat je in de loop van je carrière bij elke salarisverhoging meer gaat sparen? En hoe zie je dit voor je om uiteindelijk voor je 40e dan te kunnen stoppen? Hoeveel heb je apart moeten leggen en hoe verwacht je de verloop van je salaris? Want dat heeft wel een grote invloed op je doel en de benodigde savingsrate.

  2. In dit bericht gaf ik de 25% meer als voorbeeld dan als ultiem doel. Momenteel zit mijn gemiddelde SR inderdaad rond de 25% en dit is te laag. Om voor mijn 40e de baas te kunnen ontslaan zal ik rond de 50% moeten halen.

    Wat wel aan de orde is hier is dat mijn salaris nog relatief laag is en mijn vriendin nog niet werkt. Mijn huidige levensstandaard is luxe genoeg, en die zal dus de komende jaren niet stijgen. Dat betekent dat ik vanaf nu alle salarisverhogingen volledig zal opsparen. Ook wanneer de vriendin over ~2 jaar gaat werken gaat zij iets bijdragen in de kosten (we delen nu de lopende kosten voor boodschappen en energie, woonlasten betaal ik alleen). Als zij werkt gaat ze daaraan meebetalen wat voor mij de kosten drukt. Goed idee trouwens voor een blog! Geldzaken in relaties, ik ga een artikel schrijven :).

    Wat ook nog moeilijk is om te zien is de verloop van de volgende levensfase. We zijn nu samen zonder kinderen, in een appartement dat ik makkelijk kan betalen en daardoor bij salarisstijgingen veel kan sparen (zeker straks met z’n tweeën). Wat wel zo is, is dat over tien jaar er misschien een groter huis is, kinderen, wie weet wat nog meer, dus wat dan de SR is is altijd lastig om nu in te schatten.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.