ODB Maandupdate: mei 2017

Maandupdate mei

Hallo! Het is weer juni, dus tijd voor de maandupdate. Ik wil er een gewoonte van maken om aan het begin van de maand terug te blikken op de vorige maand. Zowel wat betreft mijn financiën, als hoe het met Ontsladebaas gaat, en allerlei andere zaken.

Financieel

Financieel is het deze maand erg goed gegaan. Mijn savings rate (gespaard bedrag gedeeld door netto inkomen) was 53%, dat is bijna het dubbele van mijn doel (30%) en het dubbele van mijn gemiddelde van de afgelopen 6 maanden (25,1%). De reden hiervoor was de belastingteruggave, die voor ongeveer de helft van de savings heeft gezord. Een eenmalige meevaller dus.

Mijn totale vermogen is gestegen met ongeveer 5%, wat voor een enkele maand erg goed is. De reden hier is weer de belastingteruggave.

Nieuwe investeringen

Deze maand verschijnt er nog een blogpost over mijn beleggingsstrategie, maar nu in de maandupdate alvast een voorzet op de twee wijzigingen. Zo heb ik met een zeer beperkt bedrag van 500 euro geïnvesteerd in cryptocurrencies, te weten bitcoin, ethereum en litecoin. Dit is puur een wel overwogen gok, maar met niet meer dan dit bedrag in verband met de grote risico’s. Ik geloof echter wel in de toekomst van de techniek achter deze cryptocoins, de block chain. Dit is net als alle andere investeringen een buy-and-hold investering, dat wil zeggen dat ik ze heb aangekocht met het doel ze op lange termijn aan te houden. Wat betreft cryptocurrencies komt er nog een blog aan, dus hou deze website in de gaten!

De tweede wijziging is in crowdfunding. Ik heb een bedrag van 1.000 euro uit mijn portefeuille vrijgemaakt om hierin deel te nemen. Crowdfunding is het uitlenen van geld zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling. De “crowd” leent daarbij geld uit aan een ondernemer, in plaats van dat die ondernemer bij de bank dit geld leent. Het voordeel voor de ondernemer is dat hij makkelijker financiering krijgt, en voor de belegger of investeerder is het een andere manier van rendement maken. Ook over mijn crowdfunding avontuur schrijf ik deze maand nog een blog. Neem hiervoor ook een kijkje op de site van Stoppen Voor Mijn Vijftigste. SVMV belegt voornamelijk in crowdfunding projecten en schrijft hier regelmatig blogs over.

Ontsla de baas

In mei is ODB pas gestart! Ik kan dus nog niet veel bijzonders vertellen. Volgende maand heb ik hopelijk allemaal leuke bezoekstatistieken.

Persoonlijk

Ik heb een leuke baan, maar ben de afgelopen maand door twee bedrijven benaderd om voor hen te komen werken. Dit gebeurt in mijn beroep wel vaker, maar meestal klik ik ze weg zonder te reageren. Deze twee waren echter zo interessant dat ik op beiden heb gereageerd. Bij een van de bedrijven heb ik aankomende maand een sollicitatiegesprek, voor de andere wacht ik nog op antwoord.

Wie weet gaat ODB binnenkort wisselen van baas, om zo een groeistap in de carrière te maken en daarmee sneller de baas te kunnen ontslaan 🙂

Hoe is jullie maand mei verlopen?

3 Comments

  1. Goeie maand hoor, de belastingteruggave is altijd prettig! Die van ons is nog niet binnen.
    Zeker weten dat crowdfunding? SVMV is er idd groot fan van, maar ook hij begint de keerzijde te ondervinden. Wij zijn er inmiddels vanaf gestapt, voornamelijk doordat je alleen een negatief potentieel hebt, i.e. je kan nooit meer krijgen dan waar je mee begint aan rendement. Bij ons is, ondanks kritisch zoeken, a meer dan 10% van de projecten in problemen gekomen binnen 12-18 maanden. En we moeten nog 42-48 maanden!

  2. Hi Team CF! Ik ben redelijk zeker om met crowdfunding te beginnen ja. Ik mik op slechts 10% van mijn belegbare vermogen in CF momenteel, dus de risico’s zijn goed in te schatten. Nog eens 10% in obligaties, dus een totale balans van 80/20 over equities (aandelen en cryptocurrencies) en debt (obligatie ETFs en crowdfunding). Ik ben vooral benieuwd naar de ervaringen met deze vorm van investeren, en daarnaast zie ik het toch weer als een wat andere directere vorm van investeren wat me wel aanstaat.

  3. Wij zijn ook helemaal van crowdfunding afgestapt, ik zal er eens over schrijven. Het rendement is gemaximeerd en het risico is redelijk fors en het is lastig liquide te maken.. Geen fan helaas 😉

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.