Budgetteren kun je leren – flexibel budgetteren

In deel 1 van deze serie over budgetteren kon je lezen over mijn budget, en hoe ik de verschillende onderdelen prioriteit geef. In deze post wil ik ingaan op een ander onderdeel van succesvol budgetteren. Het behouden van je flexibiliteit, want flexibel budgetteren leidt tot succes. 

Flexibel budgetteren

Flexibiliteit in je budget zorgt ervoor dat je je aan je budget kunt houden. Vergelijk het met een dieet om af te vallen. In het begin ben je erg streng voor jezelf, je houdt je goed aan je dieet. Maar dan heb je een keer een feest waarbij je net wat wijntjes teveel drinkt, teveel snackt. Je kan dan al heel snel denken dat het geen zin meer heeft. Je dieet is nu toch al verpest. Voor je het weet verval je weer in je oude gewoonte van teveel eten. Je dieet is mislukt.

Hetzelfde geldt voor je financiële gewoontes. Als die slecht zijn kan een budget je zeker helpen te verbeteren. Maar als je het heel star maakt, je mag geen geld meer uitgeven, dan is het gedoemd te mislukken. Op een moment laat je jezelf gaan, en geef je teveel uit aan een bepaalde categorie. Ach ja, dat budgetteren werkt toch niet, ik kan net zo goed stoppen. De financiële problemen beginnen weer, zie je wel, budgetteren werkt niet.

Flexibel budgetteren is hier de oplossing, en je prioriteiten helpen daarbij. Stel nou dat je teveel uitgeeft in de categorie voor laten we zeggen kleding. So what? Dat betekent alleen dat je die maand wat minder te besteden hebt in een andere categorie. Welke dat is? Dat hangt af van je prioriteiten. Als je vakantie niet belangrijk vindt, kan je het verschil dekken met je vakantiebudget. Of je besluit deze maand minder uit te geven aan restaurants. Wat je ook kiest, uiteindelijk gaat het erom dat je meegaat met de realiteit. Dingen gebeuren, zijn niet in steen gegoten, en daarom moet je budget dat ook niet zijn. Als je dat beseft, blijft je budget staan. Het voelt dan niet meer als een restrictie (“ik mag iets niet”) maar als leidraad, als houvast om je aan je budget te houden. Ook al geef je een keer teveel uit aan die vakantie.

Hoe budgetteren jullie? 

2 Comments

  1. Wij budgetteren niet, de zuinigheid zit er wel aardig in en we hebben geen zin in het gedoe met verschillende categorieën. Geld is geld en we kunnen het maar 1x uitgeven, easy as that.

    Iets is volgens mij in beton gegoten of in steen gehouwen, hoewel ik de samentrekking wel kan waarderen 😉

    1. Dat is een keuze! Ik merk dat het budget me helpt discipline te behouden. Je hebt gelijkt wat betreft de woordkeuze. Best slecht van mij!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.