Budgetteren kun je leren – oud geld

Oud geld, dat klinkt als een fortuin waar de eigenaar niet voor heeft gewerkt. Toch bedoel ik hier iets anders, iets dat te maken heeft met je budget. 

Oud geld creëren

Het gaat hier om het ouder maken van je eigen geld. De ouderdom is de tijd tussen het moment dat je je geld ontvangt en je het weer uitgeeft. Hoe groter die periode wordt, hoe veiliger je bent, je hebt immers een grotere buffer. Dit gaat ook zorgen dat je gaat leven van geld dat je al bezit, in plaats van geld dat je nog verwacht te ontvangen.

Stel dat je afgelegen woont, op een plek waar geen gas en elektra aanwezig zijn. Je hebt een grote brandstoftank en een generator, die je gebruikt om stroom op te wekken. Elke maand wordt er 10 liter brandstof afgeleverd in je tank. Als je die elke maand opmaakt, dan hoop je dat de volgende levering weer op tijd komt. Met andere woorden, de tank wordt aangevuld, gedurende de maand leeg je hem, en dan precies als hij leeg is komt iemand weer 10 liter brengen. Tot dat die levering te laat is, dan zit je zonder. Dit is soms geen probleem, in de zomer bijvoorbeeld als je minder energie gebruikt. Maar in de winter kan dit erg vervelend zijn. Want misschien heb je dan wel 12 liter per maand nodig, en in de zomer zou je het met 8 liter ook wel redden.

Stel nou, je gaat op budget. Je verbruikt maar 8 liter per maand, en je houdt over. Dan wordt er tien liter bijgevuld en heb je 12 liter in de tank zitten. Je gebruikt er weer 8, enzovoorts. De voorraad wordt steeds groter, en de leeftijd van de brandstof in de tank wordt ook groter. Nieuwe brandstof komt bovenin de tank, en blijft langer en langer zitten voor het wordt opgebruikt.

Budgetteren

Dit gebeurt ook als je een budget maakt, elke maand geld ontvangt, en minder uitgeeft. Je creëert een buffer van oud geld, die zorgt dat je niet meer afhankelijk bent van wanneer je je volgende salaris krijgt. Zolang er lekker veel oud geld op de bank staat zit jij safe, ook al wordt je salaris te laat betaald. Je hebt een buffer opgebouwd, die deze issues qua timing voor je oplost.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.