Meten is weten

Meten is weten, ook in de personal finance wereld. Het bijhouden van je inkomsten, uitgaven en vermogen is een standaard geworden voor mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven. Je kan dit op vele manieren doen. Eén keer per jaar een lijstje maken met bezittingen en schulden, of elke transactie bijhouden en daarover allemaal kengetallen en ratio’s berekenen. Ik val in die laatste categorie. 

De financiële cockpit

Een piloot kan zijn vliegtuig alleen maar op de plek van bestemming krijgen door enerzijds te weten waar hij heen moet (doel), tussentijds te meten wat de daadwerkelijke koers, hoogte, etc is (meting), en op basis daarvan actie te ondernemen (bijsturen). Deze cyclus van het meten van feiten, afzetten tegen je doel, en dan bijsturen, en weer meten, zorgt ervoor dat je de plek van bestemming veilig haalt. Als de piloot geen doel zou hebben, zou de vlucht niet slagen. Je kunt immers niet meten hoe goed je het doet als er geen doel is. En als je piloot alleen maar zou meten, maar niet zou bijsturen, zou het geen zin hebben om te meten.

In mijn werk ben ik dagelijks met dit proces bezig. Doelen stellen (voortkomend uit de strategie van een organisatie), zorgen dat ze meetbaar zijn, en dan zorgen dat medewerkers kunnen acteren naar die metingen. Zo ook voor mijn eigen financiën. Ik houdt elke transactie die ik doe bij met een app, dezelfde app waarmee ik ook budgetteer. Het voordeel is dat ik daarmee zowel een budget vaststel (het doel), als alle transacties invoer (de metingen) zodat ik achteraf kan controleren of het goed gaat en zo nodig kan bijsturen.

KPI’s

Als echte nerd (zowel qua financieën als data analyses) heb ik een aantal KPI’s vastgesteld. KPI staat voor Key Performance Indicator, en is een standaard meetwaarde. Je meet hem, en zet hem af tegen een doel, en dat geeft aan of je het goed doet of niet. Een aantal van mijn KPI’s zijn:

 • Netto vermogen (alle bezittingen min alle schulden) – hoger is beter, elk jaar stel ik een doel (dit jaar is mijn doel 25k)
 • Savings rate (gespaard bedrag gedeeld door netto inkomen) – doel is 30%
 • Debt ratio (schulden gedeeld door totale assets) – doel is dit zo laag mogelijk te krijgen, maar door de lage rentestand is het nu niet interessant om veel extra af te lossen op de hypotheek, deze ratio loopt dus maar langzaam terug
 • FI% (passief inkomen gedeeld door cumulatieve kosten van de afgelopen 12 maanden, passief inkomen is passieve cashflow + 3,5% van beleggingsportefeuille)

Deze KPI’s kan je mooi visualiseren in dashboards, zoals onderstaande (die mijn netto vermogen weergeeft), want meten is weten!

vermogen dashboard

 

Hoe tracken jullie de financiën?

7 Comments

 1. Leuk en duidelijk overzicht heb je gemaakt ODB, top! Ik bereken mijn NW per kwartaal en zet dit dan ook in een grafiek, heel fijn en motiverend om het gestaag omhoog te zien gaan.

  1. Mijn dashboards zijn redelijk complex, in elk geval te complex om zo hier uit te leggen hoe je ze maakt… het maken van dit soort zaken is mijn werk, vandaar. Ik zou eens beginnen met het tracken van je gegevens. Hoe lager het niveau hoe beter, want dan kan je meer rekenen (denk aan transacties, niet 1 jaarlijkse totaalstand). Met die data die je verzamelt kan je allerlei dashboards bouwen, in je favoriete software. Ik gebruik Power BI, maar Excel is uiteraard ook mogelijk en wellicht beter toegankelijk.

   1. Bedankt voor de tips. Als data analist is het voor mij wellicht wel de moeite waard om eens in Power BI te duiken! Maar ik zal simpel beginnen.

    1. Super! Vergelijkbare job dan! Maakt het zeker makkelijker. Wat ik doe is het vastleggen van al mijn transacties in YNAB, die exporteer ik als csv en importeer in Power BI. Daar maak ik er feiten van (meetwaarden, bedragen dus) en dimensies (categorie, leverancier, tijd) en daarmee kan je dan allerlei doorsneden maken. Je raakt steeds verder als je eenmaal begint 😉

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.