Savings rate optimaliseren: focus op inkomsten en uitgaven

We willen allemaal meer sparen, onze savings rate omhoog brengen. De SR is afhankelijk van je inkomsten en uitgaven, het verschil spaar je, en je gespaarde bedrag gedeeld door de inkomsten is je SR. Als je de SR aan wil passen, kan je dus je inkomsten verhogen en je kosten verlagen. Welke van de twee is nou interessanter?

Kosten verlagen

Dit is vaak het eerste waar je aan denkt. Ik wil meer sparen, dus moet ik mijn kosten verlagen. Het is ook de meest eenvoudige aanpassing, je inkomen verhogen kost immers meer tijd en moeite dan minder geld uitgeven. Je kunt je kosten verlagen op veel verschillende manieren. Eenvoudige voorbeelden zijn het kopen van minder A-merken in de supermarkt, geen koffie meer op het station kopen, minder uit eten gaan of in minder dure restaurants eten. Deze aanpassingen kan je direct doen en hebben ook direct zichtbaar resultaat. Alleen is het resultaat vaak wat beperkt. Misschien koop je al alleen maar huismerkproducten en ga je nooit uit eten. Dan is het voordeel dat je van deze tip hebt minimaal.
Andere kosten die je kunt verlagen zijn grotere uitgaven, zoals je kleding en vakanties. Ga eens een keer minder winkelen, en probeer 20% op je volgende vakantie te besparen ten opzichte van wat je voor je laatste vakantie betaalde. Dat zijn vaak grotere bedragen, die je echter maar af en toe een besparing opleveren. Nog iets extremer is het verkopen van je (te grote) auto, en een kleinere terugkopen. Met een beetje mazzel levert je dat geld op de transactie op, en je gaat elke maand minder betalen aan wegenbelasting, brandstof enzovoorts.
De meest extreme variant? Het down-sizen van je woning. Dit is eenvoudiger als je huurt dan wanneer je een koopwoning hebt. Ga eens kleiner wonen, probeer te besparen op je huur. Of verkoop je te grote huis en koop een kleiner, goedkoper huis hiervoor terug. Dit kost erg veel moeite en tijd, maar woonlasten zijn vaak de grootste kostenposten in een gezin. Dat betekent dat hier ook de meeste potentie ligt om te kunnen besparen.

Inkomsten vergroten

Stap op je baas af, vraag om een loonsverhoging! Dat is vaak het enige dat er voor nodig is. Het ergste dat je kan overkomen is dat je “nee” hoort. En hoe erg is dat nou? Je gaat er in elk geval niet op achteruit. Als je onderdeel bent van een CAO, of er op een andere manier alleen vaste loonsverhogingen zijn, dan is dit lastig, maar in andere gevallen, onderhandel! Zoek uit wat je waard bent, en confronteer je werkgever met het feit dat je te weinig verdient! Als dit niet lukt is het de moeite waard een andere baan te zoeken, helemaal als je er zeker van bent dat je meer waard bent in de markt dan je nu verdient.

Ook als zelfstandig ondernemer is dit mogelijk. Verkoop aggresiever je producten, sale sale sale! Als je declarabele uren draait, verhoog je uurtarief met een paar procent! Pak die extra klus aan, ook al wordt het dan avondwerk, je inkomen stijgt evenredig mee. Ook in loondienst kan je dit doen, draai overuren als je werkgever dit mogelijk maakt, of neem een bijbaan, in loondienst of zelfstandig.

Er zijn tal van mogelijkheden aan deze kant iets aan je SR te doen, maar ze kosten meer moeite dan het verlagen van je kosten. Het voordeel echter van een inkomensverhoging is dat deze onbegrensd is. Je kosten kan je niet verder verlagen dan heb absolute minimum, je opbrengsten kan je in principe oneindig blijven verhogen.

Wat doen jullie om meer te sparen? Focus je je op zowel inkomsten en uitgaven?

1 Comment

  1. Ik vraag me af of “meer inkomen” zo veel meer moeite kost. Een krantenwijk heb je zo… en in gesprek gaan over meer uren of een loonsverhoging lijkt me ook niet zo heel inspannend.
    Het is alleen meer “put of the comfortzone”. Maar na gewenning is het maandelijks de moeite waard!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.