Automatisch sparen

Naast minder uitgeven dan er binnenkomt is er een andere manier van ongemerkt sparen. Mijn hypotheek! Aflossen vind ik gelijk staan aan automatisch sparen. 

Automatisch “sparen”

Eerder schreef ik al dat ik mijn hypotheek niet in recordtempo wil aflossen. De rente die ik betaal is zo extreem laag dat ik meer heil zie in mijn beleggingen aanvullen dan het aflossen van de lening. De rente is na de hypotheekrenteaftrek zelfs negatief, als je hem vergelijkt met de inflatie. Dat betekent dat ik in feite geld toekrijg (na inflatie) om deze schuld te hebben. Nu is het uiteraard prettig om geen zware schulden te hebben, en daarom is aflossen verstandig. Echter, mijn hypotheek is een annuïteitenhypotheek! Dat betekent dat ik elke maand een vast bedrag betaal aan de bank, waarvan een deel rente en een deel aflossing is. Omdat ik hierdoor elke maand aflos, wordt de schuld (langzaam) kleiner. Alhoewel, langzaam….

Het bedrag dat ik aflos is simpel te berekenen. Je berekent de maandelijkse rente door het rentepercentage te vermenigvuldigen met de nog uitstaande lening. Dat deel je door 12. Je hebt nu de rente die je deze maand moet betalen. Trek dit af van je maandelijkse betaling en je hebt je aflossingsdeel te pakken. Voor mijn hypotheek komt dit uit op ongeveer 335 euro per maand. Niet veel geld voor sommigen, maar in mijn budget een redelijk bedrag. Laten we zeggen dat deze aflossing ongeveer de helft is van wat ik elke maand spaar.

Dit betekent dat ik in al mijn uitgaven een stukje automatisch sparen heb verwerkt, waarbij ik geld overmaak van mijn bankrekening naar mijn baksteenrekening. Dit geld kan ik niet zomaar opnemen, maar dat maakt niet uit. Daarvoor heb ik een buffer, en in een heel slecht geval kan ik mijn beleggingen liquideren. Maar dit geld blijft toch van mij, de vorm verandert alleen. En ik hoef er niks voor te doen, want die betaling doe ik hoe dan ook. En dit bedrag neemt door het annuïtaire karakter elke maand met zo’n 52 cent toe. Heftig hoor!

Lossen jullie op de hypotheek af? Is dat automatisch, door middel van een annuïteit of lineaire lening, of los je ook extra af?

9 Comments

 1. Net als in jouw geval heb ik een extreem lage hypotheekrente. Hij heeft volgens mij slechts 0,1% lager gestaan dan dat ik nu heb. Ik los dus ook niet extra af, maar investeer lekker door. Als er over een paar jaar blijkt dat de rente veel hoger is geworden, ga ik tegen die tijd wel kijken of ik een deel eerder aflos.

 2. Wij doen allebei en nog een extra aflossingsvorm. We hebben een deel annuïteiten waar we automatisch op aflossen. Daarnaast lossen we ook extra af, ook op dat deel (heeft namelijk de hoogste rente). Verder hebben we nog een deel spaarhypotheek waarin we maandelijks storten en rente krijgen over het saldo.
  Wat dat betreft dus 2 automatische aflossingen en 1 extra. Nu we het maximale boetevrije bedrag op de annuïteitenhypotheek hebben bereikt gaan we nu verder met aflossen op de aflossingsvrije hypotheek.

   1. We doen beide, we beleggen ook. Maar hoogste rente die we hebben bijna 3,6%. Een zekere 3,6% rendement ten opzichte van een mogelijk hoger rendement geeft ons op dit moment een beter gevoel.
    Dit betekent overigens niet dat we blind tot 0 aflossen, ook al hebben we daar wel aan gerekend. Als de maandlasten laag genoeg zijn in ons beeld veranderen we de verhouding tussen aflossen en beleggen mogelijk…

    1. Okee duidelijk! Ik vind 3,6% een twijfelgeval. Mijn hypotheek heeft een klein deel (<10k) dat bestaat uit een starterslening van 3,6%. Die gaat over anderhalf jaar in en twijfel om die dan versneld af te lossen.

 3. We hebben een bankspaarhypotheek en een deel aflossing uit 2010. Beide met 4,8% met looptijd tot half 2020. Bankspaar deel een aantal jaar maximaal bijgestort waardoor er nu bijna 25% gevuld is. Aflossing nu ongeveer 14% op totale hypotheek. Maandelijks lossen we 500euro af.

  1. Hoi Sam. Bij 4,8% zou ik ook kiezen om wat sneller af te lossen. Dat is een prima rendement, zeker omdat het gegarandeerd is.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.