Beleggen? Dat is dom!

Beleggen, waarom zou je dat doen? Zo weet je zeker dat je je geld kwijtraakt. Ik heb het ook eens geprobeerd en het werkte niet. Beleggen is toch alleen maar voor rijke mensen?

Deze en meer opmerkingen hoor ik als ik met mensen over beleggen praat. 

Beleggen werkt niet

Dat is wat veel mensen denken. Dat het gokken is. Soms probeer ik met familie, vrienden of collega’s over geld te praten. Over het opbouwen van vermogen, het niet willen werken voor geld. Maar steeds stuit ik op tegenstand. Een soort vijandigheid misschien wel. Waar komt dit toch vandaan? Op de een of andere manier heerst er in Nederland de overtuiging dat beleggen slecht voor je is. Er kleeft een imago van gokken aan, en iedereen schijnt wel iemand te kennen die ooit geld is verloren.

Als je dan doorvraagt, het gesprek op gang probeert te houden, merk je dat deze mensen vaak geen idee hebben van wat beleggen eigenlijk is. Die “iemand” die ze kennen die geld heeft verloren deed dat met opties. Door al zijn spaargeld in één aandeel te steken, een maand later tien procent te hebben verloren en alles verkocht, met een verlies, en daarna nooit meer begonnen. Maar ze vertellen wel aan iedereen hoe ze geld zijn kwijtgeraakt. Dat het systeem niet werkt.

Hier ben ik het dus niet mee eens! Het probleem is alleen, hoe breng je dit over aan sceptische mensen? Als je dan probeert uit te leggen hoe risicospreiding werkt, met indexfondsen, of hoe je tijdshorizon van je beleggingen bepaalt hoe risicovol je kan beleggen, dan wordt je geconfronteerd met ja maars. Ja maar je kunt geld verliezen. Ja maar wat nou als de markt weer crasht. Nou, reageer ik dan, dan kan ik mooi weer aandelen bijkopen. Lekker goedkoop, en wachten tot de markt weer aantrekt. En ja, dan maak ik dat jaar verlies. Maar mijn horizon is langer dan dat ene jaar, of zelfs vijf of tien jaar.

Onwetendheid

Vaak zijn dit mensen die geen flauw idee van geld hebben. Mensen met een goed inkomen, maar wel klagen dat ze elke maand tekort komen. Ondertussen twee auto’s en een boot hebben, maar goed. Dan heb ik nog liever die collega van mij die zijn hypotheek van minder dan 2% rente in tien jaar tijd probeert af te lossen. Dat is misschien niet de snelste weg naar financiële onafhankelijkheid, maar hij bouwt tenminste aan zijn toekomst. En ach ja, voor sommige mensen geldt: beleggen werkt niet.

Hoe gaan jullie om met dit soort gesprekken? Zijn er manieren om toch een soort bewustheid te kweken?

4 Comments

  1. Dat scheelt! Geen collega’s die zo negatief zijn? Of weiger je over geld te praten met mensen die het zelf niet doen?

 1. Laatst had ik een gesprek met een vriend die begin 20 is. Hij heeft een eigen appartement en een prima baan. Hij had heeft geen kaas gegeten van beleggen en nog nooit gehoord van FO zijn. Ik heb hem op een aantal mogelijkheden gewezen en een richting opgestuurd. Tot nu toe vindt hij het erg interessant, maar mijn mening is wel dat hij het zelf moet willen en doen.
  Voor mij was het wel een verademing om iemand te ‘treffen’ die het niet meteen als onmogelijk bestempeld, want dat is wat je vaak te horen krijgen.

 2. Ik herken je verhaal zeker. Veel mensen associeren het met gokken en hebben ‘verhalen’ van verliezen gehoord inderdaad. Zelfs intelligente mensen begrijpen het vaak niet.
  Wat mij opvalt is, dat ze het vaak niet als een plan zien maar als eenmalig gokken.
  En ze zijn vaak bang geld te verliezen en als ze het ‘eventueel ooit zouden willen’ dan willen ze ook in 2 maanden 20% rendement. Zo niet…. dan hebben ze ‘liever’ 0,1% rente op een spaarrekening….
  Ik heb geen oplossing gevonden die helpt om een genuanceerd gesprek hierover op gang te brengen 🙁
  Maar goed iedereen moet het zelf weten natuurlijk, maar al die vooroordelen…

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.