Crypto mining – een experiment

In verband met enorme drukte slechts een korte blog vandaag, over crypto mining.

Zoals jullie weten heb ik een klein bedrag belegd in een aantal cryptocoins. Ik ben nu echter ook begonnen met het minen van zo’n coin. Het minen van crypto’s is niks anders dan het in stand houden van het netwerk van de blockchain. Je computer wordt gebruikt als deel van de rekenkracht van de blockchain, en daarvoor wordt je beloond met kleine fees. 

Crypto mining

Dit minen kost echter erg veel rekenkracht, en daar is snelle hardware voor nodig die een hoop stroom verbruikt. Voor veel individuen is dat niet interessant. Wat ik echter nu als experiment aanga is het minen via mijn zakelijke laptop op kantoor… Ik koop dus geen hardware en betaal geen elektra. Het nadeel is natuurlijk dat ik totaal geen invloed heb op de snelheid waarmee ik mine (de hashrate) aangezien ik niet zelf de pc kan samenstellen.

In de huidige vorm levert dit me weinig op. Ik heb een paar scenario’s berekend en er komt uit dat dit een paar euro per maand oplevert met de huidige koers van deze cryptocoin. Dat is natuurlijk niet erg veel, maar wie weet wat die koersen na een aantal jaren doen. Zoals gezegd ben ik een buy-and-hold belegger, en als ik dan gratis een zeer klein aantal coins kan minen, wie weet levert dat op termijn toch een zakcentje op.

Het is dan ook meer een experiment dan daadwerkelijk een manier om rijk mee te worden. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de blockchain en wil daar meer van weten. Door te minen en daarmee een van de blockchains te ondersteunen krijg ik meer inzicht in hoe dit werkt, en dat is voor mij al genoeg.

4 Comments

  1. Ik heb het toevallig afgelopen weekend ook geprobeerd. Mijn pc heeft 36 uur volgas staan draaien (Zowel mijn hexacore CPU als videokaart). Mijn stroomverbruik was opeens twee keer zo hoog als een normale dag dat ik thuis ben en heb dus zeker 5 KWH hieraan gespendeerd. Eindresultaat omgerekend in euro’s: €0,007. Nog niet eens een cent dus. Ik ben er dan ook maar weer heel snel mee gestopt… Ik kon m’n pc namelijk ook bijna niet meer gebruiken zo traag als hij er van werd…
    Welke coin ben je aan het minen? Ik ben benieuwd naar jouw resultaten!

    1. Zoals gezegd mine ik gratis dus dat scheelt. Ik mine Monero (XMR) met een CPU miner via een pool. Levert ook niks op, iets minder dan een euro per dag volgens mijn laatste berekening (uitgaande van 24/7 wat ik in de praktijk niet haal).

    1. Dit is inderdaad onbegonnen werk. Ik heb best een vlotte laptop, met een i7 en 16GB RAM, maar alsnog is de snelheid om te huilen. Het minen van de meeste coins doe je dan ook met een videokaart, of beter nog, een dedicated mining rig. De coin die ik gekozen heb is wel met een cpu te minen, maar dan nog is het traag. Zelfs als je niet voor stroom hoeft te betalen zou je winst op een laptop als deze een paar tientjes per jaar zijn, bij 24/7 minen. Dat is niet de moeite waard.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.