Doe-het-zelf sambuca

Ik hou van Italië, en van de drankjes die ze daar produceren. Een lekkere sambuca of limoncello is altijd welkom op een warme zomeravond. Je kan deze in Nederland prima kopen, maar ze ook zelf maken! Dat is zelfs heel eenvoudig met een paar ingrediënten. Deze post gaat over hoe je zelf erg eenvoudig (met wat geduld) een sambuca maakt. In mijn geval nog vrijwel gratis ook!

Goedkoop zelf sambuca maken

Het recept is simpel. Je hebt nodig 600 ml witte rum, 200 g suiker, venkelzaad, anijszaad en korianderzaad (een flinke theelepel van elk kruid). Dit doe je bij elkaar in een schone fles en die bewaar je in een donkere plek, maar niet de koelkast. Elke dag moet je de ingrediënten goed door elkaar schudden.

Er gebeuren dan twee dingen. Ten eerste lost alle suiker binnen een week op in de alcohol. Dat duurt echt zo lang, wees niet bang. Het lijkt alsof je er veel te veel suiker bij hebt gedaan, maar dit komt goed. Als tweede ontstaat er een koude extractie. De smaken, kleuren en geuren uit de kruiden trekken in de vloeistof. Dit proces lijkt wel wat op thee trekken maar duurt erg lang.

Na een maand zeef je de drank eerst door een theedoek om alle grove stukken (kruiden) eruit te filteren, en daarna door een koffiefilter. Dan is je sambuca klaar om te drinken! Een lekker en goedkoop drankje. In mijn geval zeker, omdat ik de kruiden al in huis had, en ooit een fles rum cadeau gekregen heb. Ik drink dat niet, maar kan het dus wel hiervoor gebruiken!

Sambuca op dag 1
Sambuca na ong een week

Salute!

Maken jullie wel eens drankjes zelf?

Reageren op dit bericht