Indexbeleggen: 3.000 bedrijven

Categories Investeren & cashflow
indexbeleggen

Ik bezit bijna 3.000 bedrijven. Eat that, baas, met je ene bedrijf! Haha, alles met een korreltje zout natuurlijk, maar sinds vandaag is het wel waar. Mijn beleggingsportefeuille is aangevuld met een enorm divers fonds dat het aantal aandelen waar ik in beleg bijna op de 3.000 brengt. 

Indexbeleggen

Door aandelen te kopen bezit je kleine delen van een bedrijf. Daarmee bezit je dus (soms) een stukje stemrecht en het recht op de toekomstige winst of cash flow. Je kan al je geld inzetten om aandelen Apple te kopen, maar als de volgende iPhone tegenvalt dan heb je kans dat al je spaargeld verdwijnt. Verstandiger is dus om in brede indexfondsen te beleggen, een strategie waar ik heilig in geloof. Mijn strategie is simpel: ik houd mijn leeftijd – 10 aan als percentage obligaties, en de rest in aandelen. Momenteel bestaat mijn portefeuille dus uit 14% obligaties en 86% aandelen. Deze aandelen verdeelde ik 50/50 over Amerika en Europa. De index die ik daarvoor gebruik zijn de S&P 500 en de Euro Stoxx 600.

Al een tijd was ik bezig met uitzoeken hoe ik verder kon diversificeren. Met name opkomende markten waren hierbij interessant. Enerzijds omdat die meer groeipotentie bieden, maar ook om in andere continenten en valuta actief te zijn. Uiteindelijk koos ik voor een ETF die de “MSCI Emerging Markets Investable Market Index” volgt en momenteel in 1.886 aandelen belegt. De spreiding is over onder andere Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en voor een klein deel de minder ontwikkelde delen van Europa.

De nieuwe verdeling van mijn fondsen is 40/40/20 US/EU/Emerging markets. En het leuke is dit:

indexbeleggen - wereldwijd

Een werkelijk wereldwijd portfolio!

 

6 thoughts on “Indexbeleggen: 3.000 bedrijven

    1. Ik kies voor de goedkoopste optie. Bij mijn broker is dat niet altijd Vanguard. Sommige fondsen zijn bij DeGiro gratis (geen transactiekosten) dus die hebben dan de voorkeur.

      1. Met de info die ik heb kom ik tot de conclusie dat het het aandeel met ticker EEM is. ISIN code US4642872349 hoort hierbij. Deze ETF heeft een management fee van 0,71% volgens de website van Morningstar. Dat is toch stukken meer dan bijvoorbeeld ticker VXUS van Vanguard.

        Of het gaat bij jou om een andere ETF, of deze ETF is wel degelijk vrij prijzig.

Reageren op dit bericht