Longread: de impact van wisselkoersen op buitenlandse investeringen

sp500 usdeur

Vandaag is het tijd voor een longread waarin we gaan kijken naar de impact van wisselkoersen op buitenlandse investeringen, in het bijzonder de EUR/USD koers en hoe die invloed heeft op de waarde van beleggingen die in andere valuta zijn genoteerd. De beleggingsportefeuille van Ontsladebaas bestaat uit aandelen en obligaties, en het aandelendeel is voor de helft Europees en voor de helft Amerikaans. De index die ik gebruik voor de Amerikaanse aandelen is de S&P 500, de large cap index met de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven. Deze is echter in USD genoteerd, en dat betekent dat mijn rendement kan afwijken van de prestaties van de index zelf. 

Valutakoersen

Verschillende valuta zijn tegen elkaar om te wisselen voor een bepaalde koers. De standaard economische regel van vraag en aanbod geldt hier: als heel veel mensen dollars willen, wordt deze “duurder” ten opzichte van andere valuta. Omgekeerd is dit natuurlijk ook het geval, als er weinig vraag is naar de dollar zal deze in relatieve waarde dalen. Om de waarde van munten uit te drukken gebruiken we “valuta paren”. Een paar is bijvoorbeeld de EUR/USD. Dit valutapaar is een getal, waarin wordt aangegeven dat om 1 euro te verkrijgen een x aantal dollars moet worden ingeruild. Momenteel staat het EUR/USD paar op ongeveer 1,18. Deze waarde betekent dat 1 euro evenveel waard is als 1,18 USD. Wisselkoersen veranderen voortdurend, omdat vraag en aanbod ook steeds veranderen. Hieronder zie je een grafiek van de EUR/USD wisselkoers van de afgelopen drie jaar (augustus 2014 – augustus 2017):

eur-usd
EUR/USD wisselkoers

Zoals je ziet in de grafiek was de wisselkoers drie jaar geleden zo’n 1,34. Daarna is hij een paar keer gedaald tot 1,05 en sinds januari 2017 weer aan het stijgen tot de 1,18 van dit moment.

Aandelenkoersen

De aandelenkoersen die ik vandaag onderzoek zijn die van de S&P 500 index (US large cap) en de Eurstoxx 600 (EU large cap). Laten we eerst kijken naar de S&P. Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling weer van deze index (in dollars) van de afgelopen drie jaar:

sp500 usd
S&P 500 in USD

Zoals je ziet heeft deze index het goed gedaan de afgelopen drie jaar! Ik ben echter een Nederlandse belegger met inkomen en uitgaven in euro’s, en ben dus erg benieuwd naar de prestaties van mijn fondsen in euro’s. Ik heb alle koersen van de S&P omgerekend naar euro’s met de EUR/USD wisselkoersen uit de eerste grafiek. Als ik nu zowel de USD als de EUR waarde in de grafiek laat zien, krijg je het volgende (groen de USD notatie en zwart de EUR notatie):

sp500 usdeur
S&P500 in USD en EUR

In het begin van de grafiek, vanaf augustus 2014 tot ongeveer maart 2015 zie je dat de EUR waarde van de index veel sneller stijgt dan de USD waarde. Dit komt door de dalende euro/sterker wordende dollar in die periode. Kijk maar eens naar de eerste grafiek. De EUR/USD koers zakt van 1,35 naar 1,05, een verschil van zo’n 22%. Omdat je voor een dollar steeds meer euro’s moest betalen, werd de index in euro’s gezien steeds meer waard. Het omgekeerde gebeurt op dit moment. Het laatste stuk van de grafiek, vanaf januari 2017 tot nu, laat zien dat de index vrolijk doorstijgt naar recordhoogtes (in USD) maar dat de waarde in EUR daalt. Ook dat heeft puur te maken met de stijging van de euro. In plaats van 1,05 dollar krijg je nu 1,18 dollar voor je euro, dat betekent dat beleggingen in USD zo’n 12% minder waard zijn geworden.

Als we de grafiek inzoomen naar januari 2017 t/m nu, en de het niveau van 1 januari normaliseren tot 100% zie je het verschil in de prestaties van je beleggingen pas goed naar voren komen. Als je in USD had belegd had je een rendement van ~10% gemaakt sinds 1 januari, maar in EUR is er een verlies van ~5%. Nogal een verschil toch?sp500 usdeur normal

Wat te doen met wisselkoersen?

Je kunt het risico van wisselkoersen afdekken, hedgen noemt men dat in beleggingstermen. Hiermee verzeker je je tegen slechter wordende wisselkoersen. Dit kost echter ook geld. Ontsladebaas maakt zich niet teveel zorgen over het risico dat wisselkoersen met zich meebrengen. Door goed de risico’s te spreiden, en elke maand aandelen te kopen en nooit te verkopen spreid je de risico’s mooi uit. Dan is de fluctuatie van de koers niks meer dan de fluctuatie van je fondsen zelf. Want ondanks dat mijn Amerikaanse beleggingen in EUR gezien minder waar zijn geworden, is dat dus een mooi koopmoment. Mijn maandelijkse koopbedrag levert daarmee meer aandelen op dan eerst. Uiteraard wil je richting de pensioendatum defensiever beleggen en zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Dit gaat dan echter niet alleen over valuta, maar ook de verdeling aandelen en obligaties. Dat is een discussie voor een ander moment.

Vinden jullie een longread als deze interessant? Moet ik vaker zo’n blog schrijven? Ik ben benieuwd naar de feedback.

6 Comments

 1. Oeh, dit geeft mij weer de nodige nieuwe inzichten. Ik ben wel blij met deze blog. Niet zozeer omdat hij lang is (ik hou zelf van kort en krachtig), maar omdat hij mij wel nieuwe inzichten geeft voor de start van mijn beleggingen. Ik denk dat vooral het onderwerp mij dus aanspreekt en dat is belangrijker dan kort of lang 🙂

  1. Haha goed om te zien dat het onderwerp je aanspreekt! Ik was inderdaad ook benieuwd naar de interesse in de wat langere blogs. Het is een onderwerp dat zich niet zo makkelijk in 300 woorden laat vangen, zeker niet met alle context en analyses erbij. Daarnaast vind ik het wel leuk om in het weekend een wat langere post te schrijven.

 2. Alles in euro’s aanhouden lost ook niets op; Unilever behaalt een groot deel van zijn inkomsten ook in dollars of andere valuta en pakt dus daar het valutarisico al en dat zit dan weer in de koers verwerkt. De wereld is nou eenmaal groot en verbonden 😉

  Ik heb me via WordPress ingeschreven zodat ik een mailtje krijg als je wat heb gepost, het hele bericht is nergens klikbaar dus ik moet de link kopiëren en plakken, bij anderen heb ik dat niet dus er gaat ergens iets fout;-)

 3. Heel erg fijn deze longread, ik was zelf net benieuwd naar dit onderwerp.

  Het is heel goed om af en toe diep in een onderwerp te kunnen duiken, vooral vanuit het Nederlandse perspectief.

 4. Prima “long-read”, en zoals je al aangeeft, voor de lange termijn maken deze fluctuaties niet zoveel uit. Mogelijk is er nu inderdaad een goed moment om juist meer Amerikaanse aandelen te kopen omdat ze relatief goedkoop zijn in Euro’s. Zit zelf ook met een scheef oog te kijken naar wat Amerikaanse dividend aandelen.

  1. Vanwaar de interesse in dividenaandelen? Is het niet zo dat de total return niet hoger is dan bij aandelen die weinig of geen dividend uitkeren?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.