Samenwonen – gescheiden rekeningen maar samen sparen

Categories Budgetteren
samen sparen

Excuses voor de cheesy foto… Vriendin en ik wonen nu officieel 3 maanden samen. Zoals we hebben afgesproken delen we alleen de gezamenlijke kosten, zoals boodschappen, energie, verzekeringen en internet. Alle overige financiën blijven gescheiden. Dat betekent dat zij niet hoeft mee te betalen aan mijn gadgets, we niet samen beleggen, en mijn inkomen niet opgaat aan vrouwenschoenen :-). Toch sparen we wel samen. 

Ongemerkt samen sparen

Toen we gingen samenwonen, heb ik als enorme spreadsheet-romanticus, een overzicht gemaakt van de budgetcategorieën die we samen zouden gaan verbruiken. Ik woonde al een jaar in dit appartement, dus ik had al een aardig idee van de kosten. In het overzicht kwamen boodschappen, elektra, verwarming, water, internet & tv, inboedel- en WA-verzekering, met daarbij een inschatting van de kosten. Nadat Vriendin en ik het eens werden over de bedragen besloten we ieders de helft elke maand op de gezamenlijke rekening te storten.

Nu is het mooie dat onze inschattingen aan de hoge kant waren. We zijn pas een paar maanden onderweg, maar toch. Met name qua boodschappen houden we flink over. Ook schat ik in dat de energie aan het einde van het jaar mee gaat vallen. Dat is een prettige meevaller, want de bedragen die ik overmaak zijn gelijk aan wat ik al gewend was uit te geven. Ook voor Vriendin valt het mee. Haar bedrag is precies gelijk aan de uitwonende studiefinanciering (puur toeval!). Maar door zuinig te leven bouwen we samen een spaarpotje op. Dat geld gebruiken we momenteel nergens voor, maar kunnen we bijvoorbeeld inzetten voor vakanties. Nu betalen we die uit onze eigen budgetten, dus dat is dan een soort verborgen meevaller! Ook is het mogelijk om het simpelweg op te sparen, en in de toekomst te gebruiken voor bijvoorbeeld een woning.

Ik hou van zulke onzichtbare spaarpotjes. Het is net een beetje extra waar je toch geen erg in hebt. Hebben jullie ook zulke systemen?

4 thoughts on “Samenwonen – gescheiden rekeningen maar samen sparen

    1. Heerlijk! Maakt je savings rate toch net wat hoger dan je denkt. Zeker voor Vriendin, die nog studeert, flexibel werk (en dus flexibel inkomen) heeft, en niet budgetteert. Voor haar is het een soort gedwongen sparen 🙂

  1. Niks mis met cheesy 😉
    Zou persoonlijk voor het laatste gaan, of beter nog, beide een beleggingsrekening beginnen en de besparingen evenredig verdelen!

Reageren op dit bericht