Samenwonen – gescheiden rekeningen maar samen sparen

Excuses voor de cheesy foto… Vriendin en ik wonen nu officieel 3 maanden samen. Zoals we hebben afgesproken delen we alleen de gezamenlijke kosten, zoals boodschappen, energie, verzekeringen en internet. Alle overige financiën blijven gescheiden. Dat betekent dat zij niet hoeft mee te betalen aan mijn gadgets, we niet samen beleggen, en mijn inkomen niet opgaat aan vrouwenschoenen :-). Toch sparen we wel samen. 

Ongemerkt samen sparen

Toen we gingen samenwonen, heb ik als enorme spreadsheet-romanticus, een overzicht gemaakt van de budgetcategorieën die we samen zouden gaan verbruiken. Ik woonde al een jaar in dit appartement, dus ik had al een aardig idee van de kosten. In het overzicht kwamen boodschappen, elektra, verwarming, water, internet & tv, inboedel- en WA-verzekering, met daarbij een inschatting van de kosten. Nadat Vriendin en ik het eens werden over de bedragen besloten we ieders de helft elke maand op de gezamenlijke rekening te storten.

Nu is het mooie dat onze inschattingen aan de hoge kant waren. We zijn pas een paar maanden onderweg, maar toch. Met name qua boodschappen houden we flink over. Ook schat ik in dat de energie aan het einde van het jaar mee gaat vallen. Dat is een prettige meevaller, want de bedragen die ik overmaak zijn gelijk aan wat ik al gewend was uit te geven. Ook voor Vriendin valt het mee. Haar bedrag is precies gelijk aan de uitwonende studiefinanciering (puur toeval!). Maar door zuinig te leven bouwen we samen een spaarpotje op. Dat geld gebruiken we momenteel nergens voor, maar kunnen we bijvoorbeeld inzetten voor vakanties. Nu betalen we die uit onze eigen budgetten, dus dat is dan een soort verborgen meevaller! Ook is het mogelijk om het simpelweg op te sparen, en in de toekomst te gebruiken voor bijvoorbeeld een woning.

Ik hou van zulke onzichtbare spaarpotjes. Het is net een beetje extra waar je toch geen erg in hebt. Hebben jullie ook zulke systemen?

7 Comments

    1. Heerlijk! Maakt je savings rate toch net wat hoger dan je denkt. Zeker voor Vriendin, die nog studeert, flexibel werk (en dus flexibel inkomen) heeft, en niet budgetteert. Voor haar is het een soort gedwongen sparen 🙂

  1. Niks mis met cheesy 😉
    Zou persoonlijk voor het laatste gaan, of beter nog, beide een beleggingsrekening beginnen en de besparingen evenredig verdelen!

  2. Wij hebben vanaf het moment dat wij samenwonen (nu alweer 6 jaar) beide een betaalrekening en spaarrekening en een gezamenlijke betaalrekening en spaarrekening en beleggingsrekening (Brand New Day). Wij boeken beide maandelijks een bedrag over naar de gezamenlijke betaalrekening voor de gezamenlijke vaste lasten. Bij dat bedrag zit ook een deel voor de spaarrekening en een deel voor de beleggingsrekening. Dus naast dat wij individueel sparen, sparen wij ook gezamenlijk. Wij leggen in totaal zo’n 1250 euro per maand achteruit, dit is 31% van ons maandelijks netto inkomen. De aflossing van de hypotheek (560 per maand) is hier nog niet in meegenomen, als ik die meetel zitten wij op saving rate van 45%.

  3. Wij hebben een gelijk systeem als Marco. Maar wat ik me nu afvraag: betalen jullie 50/50 of naar rato of…? Ik heb altijd de helft van de vaste lasten betaald, maar hield hierdoor aan het eind van de maand veel minder over. Terwijl we allebei net zoveel uren werken en net zoveel in het huishouden doen. Dat voelde zo niet ok. Nu storten we onze salarissen op de gezamenlijke rekening en krijgen een gelijk bedrag aan zakgeld. Dit voelt zoveel beter! Baal er wel van dat ik dit nu pas heb ingevoerd. Want door mn opleiding af te ronden en een andere baan verdien ik nu 2x zoveel. Maar toch voelt het nu veel eerlijker…

    1. Wij betalen nu ieders de helft, maar alleen voor de gezamelijke kosten zoals boodschappen, energie en internetabonnement. Het huis is van mij, we zien op termijn wel hoe we dat gaan regelen.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.