Beleggingsfonds van 1.000 miljard dollar

Deze week maakte Nu.nl bekend dat het Noorse staatsinvesteringsfonds voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard is, zo’n 835 miljard euro (tegen de huidige koers van 1,19-1,20). Het is daarmee het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld. Dit beleggingsfonds is opgezet om de inkomsten uit gas en olie voor de toekomst veilig te stellen. 

1.000.000.000.000

Dat is hoeveel dollar dit fonds inmiddels waard is. Best wel veel. Noorwegen heeft veel olie en gas en de inkomsten uit de export hiervan zijn enorm. Dat geld wordt geïnvesteerd, en dat levert rendement op. Dit rendement kan worden gebruikt voor allerlei overheidsuitgaven. Laten we dat eens verder bekijken.

1.000 miljard dollar. In Noorwegen wonen zo’n 5,2 miljoen mensen. Per hoofd van de bevolking is dit fonds dus zo’n 192.000 dollar waard. Het is ook de waarde van bijna 3x het bruto nationaal product, de waarde van alle economische productie (goederen en diensten) van een land.

Dit is een immens bedrag. Neem een voorbeeld uit van de Trinity studie, die bepaalde dat als je jaarlijks 4% opneemt uit je beleggingen, je in de meeste gevallen 30 jaar kan doen zonder dat je geld opraakt. Deze safe withdrawal rate van 4% levert 10 miljard per jaar op. Dat is het bedrag dat Noorwegen jaarlijks extra zou kunnen uitgeven zonder binnen 30 jaar in de problemen te komen. Of om de inkomstenbelasting te verlagen met zo’n 2.000 dollar per Noor per jaar. De totale begroting van de Noorse overheid is zo’n 164 miljard dollar.

Op basis van de 4% regel kunnen ze dus iets meer dan 6% van de totale begroting dekken uit hun beleggingen. Daarmee is Noorwegen nog lang niet financieel onafhankelijk! Eerlijk gezegd kan en hoeft een land dat ook niet te worden. Maar het is wel leuk om aan te rekenen :-). Overigens, de Noren ontrekken in principe geen geld aan het fonds. Ze mogen dit bij wijze van uitzondering wel doen en vorig jaar is dat dan ook voor het eerst gebeurd, maar in de regel blijft dit geld geïnvesteerd. Daarmee is het dus toch niet te vergelijken met een standaard pensioenfonds, dat moet kunnen uitbetalen.

*** In deze post heb ik het steeds over dollars gehad, de Noorse kroon is een wat minder bekende valuta. Een kroon is ongeveer 10 cent in euro’s waard (september 2017). 

4 Comments

  1. Die Scandi’s zijn zo gek nog niet! Hadden wij dat inderdaad maar gedaan. Waar het spreekwoord Regeren is vooruitzien vandaan komt weet ik niet, het is niet echt Nederlands om vooruit te kijken 😉

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.