Dik of dun?

Dik of dun? Controversieel onderwerp ODB? Misschien die post met je classificatie als persoon? Nee, sorry. Vrij vertaald uit het Engels, “lean fire” en “fat fire” zijn termen om aan te geven naar welk soort financiële onafhankelijkheid je zoekt. Lean fire staat voor strakke budgetten, met zo weinig mogelijk leven. Fat fire voor een luxe, duur leven.

Fat vs Lean FIRE

Beide opties spreken verschillende groepen aan. Een ondernemer die zijn bedrijf verkoopt voor 10 miljoen kan zichzelf fat fire noemen, met een safe withdrawal rate van 3% levert dat een behoorlijk grof “salaris” op van 300.000 per jaar. Daarmee ben je niet alleen financieel onafhankelijk, je zit waarschijnlijk qua inkomen in de top 1% (of hoger) van Nederland. De ondernemer kan zichzelf fat fire noemen, want hij heeft een behoorlijk dik budget.

Lean fire is het tegenovergestelde. Het is een vorm van minimalisme. Hoe kan ik op zo weinig mogelijk geld leven door klein te wonen en bijna niet te consumeren? Stel dat je dit kan doen op 10.000 per jaar, wat ik een “dun” budget zou vinden, dan heb je via de 3% SWR 333.333 euro nodig. Als je je comfortabel genoeg voelt voor een 4% SWR dan is zelfs 250k al voldoende.

Ik weet nog niet precies wat mijn uiteindelijke FIRE bedrag gaat zijn. Wel weet ik dat lean fire voor mij niet besteed is. Daarvoor hou ik toch teveel van luxe en van reizen. Het advies luidt dan vaak ook: “Bouw eerst het leven op dat je wil leiden, en spaar daar vervolgens voor”. Met andere woorden, pas als je tevreden bent met je levensstijl weet je hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je daarvoor moet sparen.

Wie van jullie durft een lean fire aan? Mensen die specifiek een fat fire proberen te realiseren? Hoe doen jullie dit?

2 Comments

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.