Geen gratis lunch

Een bekend gezegde in de (Engelstalige) financiële literatuur. Er bestaat geen gratis lunch. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer je ergens een voordeel uit haalt (zeg een hoger rendement kan behalen) er ook een nadeel is (een hoger risico). Ook in het echt bestaat een gratis lunch niet trouwens. Van de belastingdienst mogen werkgevers geen gratis lunch meer aan medewerkers verstrekken maar moeten ze daar een vergoeding voor vragen.

Lunchkosten

Die lunch bij mijn baas moet ik dus zelf betalen. Dat kost me 2,80 maar dan mag ik in principe wel onbeperkt mee eten. Het is net als thuis: brood, beleg, noem maar op. Geen fancy lunch maar gewoon goed verzorgd. Dan nog een hoop collega’s die elke dag buiten de deur eten. Die betalen zo een tientje per keer dat ze lunchen.

Ik neem meestal mijn eigen lunch van thuis mee. Boterhammen van thuis of op kantoor zijn namelijk dezelfde, en ik kan het goedkoper dan die 2,80. Stel dat iemand 5 dagen per week op kantoor luncht, 46 weken per jaar, dan kost hem dat 644 euro per jaar. De collega die buiten de deur eet is meer dan 2.000 euro kwijt! Dat haal ik nooit! Er bestaat dus wel zoiets als een goedkope lunch! :-).

Besparen jullie ook op dit soort kleine dingen?

5 Comments

  1. Ik neem altijd eigen lunch mee. Soms een restje van de vorige avond, maar meestal brood. Op woensdag is het bij mij op het werk altijd patatdag, dan wordt er patat besteld wat zelf betaald moet worden. Hier doe ik ook zelden aan mee. Scheelt een hoop geld, en zoals team CF al zegt ook uit gezondheidsoverwegingen.

  2. Ik heb helemaal geen zin om thuis lunch voor te bereiden. Sowieso heb ik op mijn werk ook veel meer opties qua beleg, en vers gekookte eieren. Het is een veel fijnere en meer diverse lunch dan ik vanaf thuis zou meenemen (waarschijnlijk saaie boterhammen kaas), dus ik vind het die 2,80 per dag helemaal waard.

    1. Het wordt van het salaris ingehouden. We houden bij wie wanneer mee eet, en elke maand wordt dat bedrag ingehouden.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.