Iedereen moet een bedrijf zijn

We zouden allemaal moeten leven alsof we bedrijven zijn! Dat vind ik. Ik doe het zelf ook. En dan bedoel ik niet letterlijk, dat alles in ons leven in het teken moet staan van zakelijke beslissingen. Wat ik bedoel is dat we onze financiën zouden moeten runnen alsof we een bedrijf zijn. 

Accounting

Mijn baan omvat het in kaart brengen van grote hoeveelheden bedrijfskundige gegevens. Daar worden rapporten van gemaakt waar het management beslissingen mee kan nemen. Dit vakgebied, informatiemanagement, omvat alle soort bedrijfsprocessen. Van verkoop tot inkoop, van finance tot productie. Uiteindelijk leiden de meeste informatievragen terug naar iets financieels. Dat is omdat bedrijven bestaan door winst te maken. Voor de productiechef maakt het misschien uit wat de gemiddelde bezetting van zijn machines is (aantal uren in productie gedeeld door het aantal werkbare uren), uiteindelijk heeft dit een financieel motief. Een machine met meer bezetting produceert meer in dezelfde tijd, en heeft dus per geproduceerde eenheid lagere vaste kosten.

Uiteindelijk is winst maken een van de doelstellingen van commerciële bedrijven. Dit wordt in kaart gebracht in financiële rapportages zoals balansen, resultatenrekeningen en liquiditeitsoverzichten. Hiermee rapporteren organisaties hun financiële prestaties. Hoeveel vermogen hebben we, en hoeveel daarvan is gefinancierd? Wat voor soorten eigen en vreemd vermogen hebben we, en is dat gezond? Maken we winst? Welke kostenposten zijn er, en kunnen we die omlaag brengen? Als we winst maken, resulteert dat dan ook in geld op de bank? Zijn we liquide genoeg om de salarissen van onze medewerkers te betalen, en onze leveranciers te kunnen betalen? En aan het einde van het jaar misschien een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van dividend? Dat zijn vragen waar bedrijven antwoorden op zoeken. Door dit te doen is het in één oogopslag duidelijk hoe een organisatie ervoor staat.

En nu privé

Maar Ontsladebaas, wat is dit nu voor les bedrijfskunde? Het gaat mij er hier om dat mensen zich niet bewust zijn van de financiële impact die beslissingen hebben. Als consultant werk ik vaak meer dan 40 uur per week voor klanten, om dit soort zaken inzichtelijk te maken. Het is dan ook niet gek dat dit in mijn gedachten is bij het nemen van beslissingen in privé. Door dit te doen, en als globaal doel te hebben winst te maken, ofwel een positieve savings rate te hebben.

Ik hou mijn geldzaken nauwgezet bij. Dat blijft niet bij betaal- en spaarrekeningen. Mijn huis is ook een rekening namelijk. Net als de hypotheek, een studieschuld, beleggingsrekening, je creditcard, de wallet met bitcoin, ga zo maar door. Die kan je allemaal bij elkaar optellen en dan kom je tot je netto vermogen. In bedrijfskundige termen is dit je eigen vermogen. Daarnaast heb je vreemd vermogen, kort gezegd al je schulden. Dat kan kort en lang zijn, je creditcard is (hopelijk) kort, als je deze elke maand aflost. Je hypotheek is lang.

Ik durf er iets om te wedden dat Jan Modaal niet zijn eigen balans uit z’n mouw kan schudden. Laat staan dit gedetailleerd kan doen. Omdat ik dit zelf bijhoud heb ik een goed idee van mijn balans. Ik durf hem uit mijn hoofd globaal op papier te zetten. Dat geldt ook voor mijn resultatenrekening. Voor de details heb ik YNAB en spreadsheets ;-).

Hoe ziet jullie balans eruit? Heb je enig idee of hou je deze gegevens totaal niet bij?

9 Comments

  1. Als je het zo bekijkt kan ik mijn balans ook wel uit mijn hoofd maken, afgerond op 500 euro denk ik.. Vreemd vermogen is alleen de hypotheek. Eigen vermogen is spaargeld, huis, beleggingen en spaardepot van de spaarhypotheek.

    Maar ook ik ben bovengemiddeld bezig met onze persoonlijke financiën.

    Hoe kijk jij tegen duurzame gebruiksgoederen aan zoals bijvoorbeeld meubels of een auto? Zet je die ook op de balans en schrijf je die af?

    1. Meubels houd ik niet bij, spullen die ik ooit weer kan verkopen voor een significant bedrag wel. In de praktijk dus alleen auto’s. Ik heb nu geen eigen auto meer maar toen ik die had hield ik hem wel bij, en schreef er ook elke maand op af.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.