Indexbeleggen: ETF of mutual fund?

Als je gaat beleggen en je wil de indexmethode gebruiken, dan kan dat op drie manieren. De eerste is het aankopen van alle individuele aandelen uit de index, herbalanceren naar de weging, etc. Je snapt dat dit onmogelijk is voor een kleine belegger zoals jij en ik. Je kan daarnaast ook ETF’s (exchange traded funds) kopen, of geld storten in een mutual fund. Dat is veel eenvoudiger. Maar wat is het verschil tussen de twee? 

Indexbeleggen

Het is veel eenvoudiger om dit aankopen van aandelen en herbalanceren door een groot instituut te laten doen, en daar een aandeel in te kopen. Je koopt je dan in in een fonds, van waaruit jouw geld wordt belegd in een index. Omdat heel veel mensen dit doen en er miljarden euro’s in zo’n fonds vloeien, kan dit tegen relatief lage kosten. Soms zo laag als 0,05% van je belegde vermogen per jaar. Dit heet indexbeleggen en is een hele passieve vorm van beleggen in aandelen of obligaties op de beurs.

De twee middelen om aan indexbeleggen te doen zijn ETF’s en mutual funds. Ondanks dat ze voor jou als belegger hetzelfde effect proberen te halen werken ze beide op een andere manier.

Exchange traded funds

Een ETF is een financieel product dat op de beurs verhandelbaar is. Je kunt het kopen of verkopen, zolang er maar een tegenpartij (verkoper of koper) is. Een ETF wordt (simpel weergegeven) uitgegeven door een instantie die grote hoeveelheden (tienduizenden aandelen in de ETF) verhandeld met een broker, in ruil voor de onderliggende stukken (aandelen of obligaties). Deze tegenpartij dient dan als verhandelaar voor de publieke beurzen, waar gewone beleggers in enkele stuks kunnen handelen. Deze broker zorgt ook voor liquiditeit, en probeert te zorgen dat de totale waarde van alle ETF’s in omloop gelijk zijn aan de waarde van de onderliggende portefeuille.

Mutual funds

Mutual funds zijn oorspronkelijk ontstaan als product om gezamenlijk geld in te brengen, dat vervolgens door een fondsbeheerder gebruikt werd om actief mee te beleggen. Deze beheerder probeert dan door actief te handelen zoveel mogelijk rendement te maken, en de beurs te verslaan. Het nadeel is dat de kosten hoog kunnen oplopen, tot wel 3% of meer van het belegde vermogen per jaar. Dit geld gaat op aan de vergoeding voor de beheerder, maar ook aan bijvoorbeeld transactiekosten op de beurs voor al het actieve handelen.

Tegenwoordig zijn er ook passieve mutual funds beschikbaar. Deze proberen een bepaalde beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen, in plaats van deze te verslaan. Het grootste verschil met een ETF is dat een mutual fund niet onbeperkt verhandelbaar is op de beurs. Meestal is er elke dag één handelmoment. Dat betekent dat als je belegt in een fonds, je geld stort en je aan het einde van de dag daarvoor een aandeel in het fonds krijgt. Omdat de fondsen niet de hele dag door verhandelbaar zijn, wordt ook de prijs maar één keer per dag bepaald.

Een andere verschil is dat ETF’s als aandelen worden verhandeld. Je kan dus minimaal 1 stuk kopen. In een mutual fund kunnen fractionele stuks verhandeld worden. Stel dat een aandeel in het fonds 100 euro waard is en je stort 10 euro, dan bezit je daarmee 0,1 share in het fonds.

Dus, ETF of mutual fund?

Als ik heel eerlijk ben, maakt het voor een gemiddelde indexbelegger niet veel uit welk van deze twee instrumenten je gebruikt als je voor de langere termijn wil beleggen. Het voordeel dat ETF’s de hele dag door verhandeld kunnen worden maakt niet uit als je beleggingshorizon vele jaren is. Het aankopen van fractionele shares in een mutual fund kan handiger zijn, omdat je daarmee je gekozen allocatie (percentages in verschillende fondsen) nauwkeuriger kan bepalen. Maar dat geldt eigenlijk alleen voor beleggers met een minimaal vermogen. Tegen de tijd dat je enkele tienduizenden euro’s belegd hebt, zijn de verschillen hier zo minimaal dat dat niet meer uitmaakt.

Momenteel beleg ik enkel in ETF’s, via DeGiro. De reden daarvoor is dat ik een aantal indexen wil volgen, waar DeGiro fondsen voor aanbiedt die één keer per maand verhandeld mogen worden zonder transactiekosten. En dat scheelt voor mij weer geld. Omdat ik in principe een buy-and-hold belegger ben, maakt deze beperking niet uit want in de regel koop ik elke maand deze ETF’s aan zonder halverwege de maand te verhandelen.

Hebben jullie voorkeuren voor ETF’s of mutual funds?

7 Comments

 1. Het is even rekenen af en toe als je een ETF met dollars koopt en je X euro’s beschikbaar hebt, maar dat is een kleine moeite. Ik doe zelf ook ETF via DeGiro om de kosten zo laag mogelijk te houden.

  1. Helemaal mee eens! Zo gaan de ETFs die ik koop voor ongeveer 76, 54, 155 en 39 euro. Als je dan bepaalde allocaties wil halen is het even rekenen en hier en daar blijven een paar euro over. Naarmate je portefeuille groeit zijn die paar euro procentueel steeds minder belangrijk. Ook voor mij is dit een kostenoverweging. Zou DeGiro met beleggingsfondsen in hun kernselectie komen die de indexen volgen waarin ik beleg, dan zou ik zeker overwegen om over te stappen.

 2. Ik heb naast individuele dividend aandelen ook een drietal mutual funds. Aandelen doe ik bij DeGiro maar de mutual funds koop ik maandelijks voor een vast bedrag, ook zonder aankoopkosten.

    1. Betaal je daar nog lopende kosten voor je beleggingsrekening? Kan me niet voorstellen dat zij goedkoper zijn dan DeGiro of Meesman.

 3. Dat zijn ze ook niet als je al je dividend laat uitkeren. Maar als je het uitgekeerde dividend automatisch wil laten herinvesteren, rekent in ieder geval DeGiro daar een dusdanig fors bedrag voor, dat eigenlijk uitbetalen de enige optie is. Bij ABNAMRO kost dat niets.
  Ik betaal bij ABNAMRO ca. €3,50 per kwartaal als ik het goed in m’n hoofd heb zitten.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.