Jan Modaal BV

We zouden allemaal moeten leven alsof we bedrijven zijn! Dat vind ik. Ik doe het zelf ook. En dan bedoel ik niet letterlijk, dat alles in ons leven in het teken moet staan van zakelijke beslissingen. Wat ik bedoel is dat we onze financiën zouden moeten runnen alsof we een bedrijf zijn. 

Vandaag kijken we naar Jan Modaal BV, de gemiddelde Nederlander als bedrijf.

Eerder verscheen al Iedereen moet een bedrijf zijn.

Jan Modaal

De gemiddelde Nederlander, omdat we gemiddeld allemaal Jan zijn! Overigens moeten we oppassen met gemiddelden, want de gemiddelde persoon heeft één borst en één testikel…

Dus… Jan Modaal. Hij verdient 37.000 euro per jaar bruto, en als hij een koopwoning heeft is die zo’n 225.000 euro waard. De hypotheek is zo’n 200.000 euro. Let op, ik doe hier hele ruwe aannames. Het bruto jaarsalaris is daadwerkelijk modaal, de rest is verzonnen.
Jan heeft hiernaast geen andere schulden. Wel bezit hij een auto (7.000 dagwaarde) en heeft hij zo’n 10.000 euro op de bank.

Hoe ziet de balans van Jan Modaal BV er dan uit? Relatief eenvoudig. Welke bezittingen van waarde heeft hij? Zijn huis, auto en bankrekening gaan naar de linkerkant van de balans, de activa. Deze kant bevat daarmee 242.000 euro. Aan de rechterkant de passiva, wat is eigen en wat is vreemd vermogen? De hypotheek is 200.000. Omdat er geen andere schulden zijn is het eigen vermogen dus 242-200 42.000 euro. Jan staat er redelijk goed voor zo te zien. In elk geval is zijn vermogen positief.

Voor veel mensen geldt dit niet. Hun vermogen is negatief. Ze hebben meer aan schulden dan wat alle bezittingen bij elkaar waard zijn. Dat is een slechte zaak maar kan vaak opgelost worden door een goed budget in te stellen, en de schulden zo snel mogelijk af te betalen.

Door heel snel en simpel een balans op te stellen breng je inzichtelijk hoe je financieel ervoor staat. Daarnaast is natuurlijk nog belangrijk wat de verhouding tussen je inkomsten en uitgaven is. Als er geld overblijft dan spaar je en stijgt je eigen vermogen. Als je meer uitgeeft dan inkomen hebt daalt je spaarsaldo en zal je eigen vermogen ook dalen. Hou je financiën bij en krijg inzicht in waar je kan verbeteren!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.