Onrealistische huizenprijzen

De vastgoedmarkt staat op z’n kop. Zover is bij iedereen wel duidelijk. Ik merk het zelf ook. Als onderdeel van mijn zoektocht naar FI wil ik vastgoed verhuren. Het blijkt echter steeds moeilijker te zijn om een woning te kopen voor een goede prijs. Met de huidige retail (Funda) prijzen is er geen cent meer te verdienen aan de verhuur. In hoeverre spelen tussenpersonen een rol in deze onrealistische huizenprijzen? 

Onrealistische huizenprijzen

Ook mijn eigen apartment is zo’n geval. Hij wordt bijvoorbeeld bij DeHypotheker.nl gewaardeerd op zo’n 240.000 euro. Op een andere site komt de waardering uit op ongeveer 210.000 euro. Een flink verschil. Maar überhaupt zijn dit flink onrealistische waarderingen als je het mij vraagt. Waarom die sites dat doen weet ik niet? Misschien wordt er met een standaard formule gewerkt die flinke afwijkingen vertoont. Of worden de gemiddelde verkoopprijzen uit de buurt gehanteerd en daarop een flink percentage voor de stijgende huizenprijzen.

Wat de methode ook is, ik vind hem erg hoog! Ik kocht deze woning anderhalf jaar geleden voor zo’n 160.000. Dat hij nu meer waard is snap ik. Het is een appartement aan de rand van de binnenstad van een van de vier grote steden. De waarde is er wel. Maar een stijging van 80k in anderhalf jaar tijd lijkt me onrealistisch. 200.000 zou ik kunnen begrijpen. Wie weet dat als ik hem te koop zet voor 190k dat er zoveel biedingen zijn dat hij alsnog voor meer dan 200 weg gaat, maar toch. Dit is niet interessant nu, omdat alles wat ik terug kan kopen ook zoveel duurder is geworden! Het enige voordeel is dat ik straks deze nieuwe overwaarde kan gebruiken als ik een hypotheek aanvraag voor een huurhuis. Maar ook daar geldt weer voor dat ze zo duur zijn geworden.

Deze vastgoedmarkt is gek geworden. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt tot de bubbel knapt. In elk geval probeer ik dan hard om een grote zak met cash te hebben, om goedkoop hier en daar wat appartementen op de kop te tikken.

Zijn jullie woningen ook zoveel meer waard geworden?

7 Comments

  1. Geen idee of ons huis zo veel meer waard geworden is in het Noorden. Maar wat heb ik eraan? Een ander potienteel huis is ook meer waard geworden.
    Een woning voor verhuur weet ik niet of dat voor mij weggelegd is. Veel werk denk ik..

    1. Die conclusie trok ik ook al. De overwaarde is leuk, maar realiseren is heel moeilijk ivm terug te kopen huis dat ook duurder is. Voorlopig blijf ik dus zitten.

  2. Hier in 3 jaar tijd een stijging van zo’n 30%, bizar hoog maar in een populair gebied waar opgeknapte jaren 30-huizen goud waard zijn. We overwegen ‘m wel om deze woningen aan te houden om deze te gaan verhuren als wij door willen naar een andere woning.

  3. Gokje, dit gaat nog wel even zo door. Na 7 magere jaren 2008-2015 komen de 7 vette jaren. In 2022 gaan we weer de crisis in. Het is nu een inhaalslag op de huizenmarkt. De afgelopen jaren is er niet veel nieuw gebouwd En is er ook niet veel verhuisd. Mensen stelden hun verhuisplannen uit, vanwege onzekerheid over werk en inkomen. En nu willen ze allemaal weer tegelijk verhuizen. Dat drijft de prijzen op van huizen, aannemers en ondernemers. Inderdaad indien je met vastgoed je geld wil verdienen voorlopig maar even flink sparen en vanaf 2023 weer kopen. Geloof me ik heb in mijn leven al drie bouw booms en drie bouw crises meegemaakt. Het verloop is iedere keer hetzelfde. Groeten, Jolanda

Reageren op dit bericht