Aankomende Bitcoin fork

Er zit weer een Bitcoin fork aan te komen. Er is een hoop onrust op de Bitcoin markt, wat geresulteerd heeft in een enorme verhoging van de koers. Levert me een prima rendement op! Maar de onrust is niet altijd goed. Daarom blijf ik het nieuws in de gaten houden. Er zit namelijk een fork aan te komen, een splitsing van de blockchain. Dit betekent dat er een nieuwe munt wordt gecreëerd. Dit gebeurt vaker, maar de aanstaande is een hele belangrijke. 

Wat is een Bitcoin fork?

De Bitcoin blockchain is een enorme lijst van alle transacties tussen personen. Deze transacties zijn verdeeld in blocks, en alle blocks samen vormen dus de historie van alle transacties. De software waar Bitcoin (en andere crypto currencies) mee draaien is de set aan regels en procedures over hoe deze transacties en blocks verwerkt dienen te worden.

Een fork ontstaat wanneer iemand nieuwe software creëert, die een andere set regels volgt. Dan kan die software niet verder met in de huidige blockchain, maar wordt deze gesplitst. We spreken van een fork omdat de historie van de chain gedeeld wordt, en vanaf dat moment twee chains actief zijn. Omdat de historie gedeeld wordt, is je saldo aan Bitcoin op beide chains gelijk aan de hoeveelheid Bitcoin die je had op het moment van de fork.

Forks in het verleden

Afgelopen zomer is er een bitcoin fork geweest, die Bitcoin Cash creëerde. Iedereen die op dat moment Bitcoin bezat in een eigen wallet, had daarna een gelijke hoeveelheid Bitcoin Cash. Bitcoin Cash is geflopt, zoals verwacht werd. Wat er gebeurde was dat mensen massaal hun Bitcoin Cash verkochten, voor wat “gratis geld”. Er wordt momenteel niet echt veel meer verwacht van deze munt.

Waarom is deze anders?

De aankomende Bitcoin fork is anders dan die van Bitcoin Cash. De naam van de fork is Segwit2x (afgekort tot B2X). Ik wil niet teveel in de techniek duiken, maar het idee is dat de blocks groter worden dan ze nu zijn. Dit is vooral gunstig voor een kleine groep miners, die daarmee heel veel macht naar zich toe trekken en daarmee het Bitcoin concept teniet doen. Het gaat namelijk juist om een decentrale valuta te zijn. B2X is daarmee een aanval op Bitcoin zoals we die kennen.

Wat er onder andere gebeurt is dat partijen die voorstander zijn van B2X, niet duidelijk zijn over hoe ze de twee resulterende blockchains zien. Voorstanders zien B2X namelijk als de echte Bitcoin, tegenstanders zien het als een slechte imitatie. Dit resulteert in veel onduidelijkheid in de markt.

Wat wel duidelijk is, is dat Coinbase (een voorstander van B2X), de munt direct vanaf het begin zal supporten. Dat betekent dan ook dat je Bitcoin die op Coinbase zijn bewaard gesplitst worden, en je gratis een zelfde hoeveelheid B2X ontvangt. De future contracten voor B2X worden voor ongeveer 1/10e van een Bitcoin verhandeld, zie het dan dat je ongeveer 10% van je Bitcoin investering aan gratis geld ontvangt als je direct je B2X verkoopt.

Mijn strategie

Ik ben tegen B2X, en zal hoogstwaarschijnlijk direct mijn coins verkopen. Wat ik wel doe, is dat ik mijn Ether en Litecoin zal omzetten in Bitcoin, om zo een hoger saldo Bitcoin te hebben voor de Bitcoin fork. Na de fork zal ik de B2X coins verkopen, en weer herbalanceren naar een goede verhouding tussen BTC/ETH/LTC.

Wie geïnteresseerd is in Bitcoin, de fork, en andere crypto’s kan bij Coinbase een account aanmaken. Als je dat via deze link doet krijgen we allebei voor 10 dollar aan gratis Bitcoin als bedankje. Dat is leuk toch? 

Wie van jullie belegt in Bitcoin of andere crypto’s? Wat is jullie idee over de aanstaande Bitcoin fork?

2 Comments

  1. Goed verhaal! Het feit dat je een fork kunt maken is de doodsteek voor cryptocurrencies. Onze vrije markt werkt met schaarste. Goud is veel geld waard omdat er weinig van is. Maar een cryptocurrency kan je met een druk op de knop verdubbelen. En dat is wat er nu gebeurt: cryptocurrencies zijn populair, dus er is een enorme wildgroei van die dingen.
    En dan zullen veel mensen zeggen dat dit een evolutionair proces is, waarbij de beste overleeft, maar uiteindelijk zal die beste ook gewoon gecloned worden. Het is immers open source software.

    1. Ik ben het niet perse met je eens dat forks de doodsteek zullen zijn voor cryptocurrencies. Het is namelijk niet zo dat je de waarde verdubbelt. Dit is niet mogelijk, omdat waarde bepaald wordt door vraag en aanbod. Het feit dat het aanbod verdubbelt, wil niet zeggen dat de vraag verviervoudigt ;). Dat is ook de reden dat B2X op dit moment voor zo’n 15% van BTC wordt verhandeld op de futures markt. Mijn verwachting is dat de geschiedenis van de BCH fork zich zal herhalen. B2X zal massaal gedumpt worden voor wat rendement en daarna zullen altcoins (waarschijnlijk Litecoin en in mindere mate ook Ether) weer in waarde stijgen. Die zijn de laatste tijd gedaald omdat mensen hun alts omzetten in BTC in verband met de fork. Na de fork verwacht ik dat de natuurlijke balans weer zal herstellen.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.