Apple gekte (2)

Hij is weer begonnen hoor, de Apple gekte! De nieuwste speeltjes van dit jaar zijn gepresenteerd, dus we kunnen weer allemaal rennen naar de winkels! Het kopen van de nieuwste telefoon is immers een must om erbij te horen. Vandaag over de prijs van de nieuwe telefoons en de concurrentie…

Eerder verscheen al Apple Gekte.

Prijzenslag

Dit is een prijzenslag, werkelijk waar. Niet wie de goedkoopste kan zijn, maar de duurste. Apple wint dat veruit. Met maar liefst 1329 euro voor een mobiele telefoon breken ze records. Ter vergelijking, de iPhone 8 kwam dit jaar uit voor iets boven de 800 euro voor het goedkoopste model, wat al niet misselijk is. Een Samsung Galaxy S8 is te koop vanaf zo’n 700 euro, en een heleboel andere merken bieden telefoons veel goedkoper aan dan deze twee reuzen.

Over die prijzen gesproken, waarom moeten de telefoons zo duur zijn? Het is duidelijk dat Apple veel winst maakt op deze iPhones. De Apple gekte zorgt ervoor dat ze iedereen zo gek krijgen om enorm veel geld te betalen voor een artikel met een lage kostprijs. Want hoewel de technologie prijzig is, is hij niet 1329 euro prijzig… De kostprijs wordt geschat rond de 400 euro voor materiaal en fabricage… Uiteraard moeten de salarissen en marketing dan nog wel betaald worden, dus de daadwerkelijke winst zal niet zo hoog liggen als het verschil tussen de verkoopprijs en de kostprijs.

Lachende derde

De lachende derde in dit verhaal is Samsung. Dit Koreaanse megabedrijf verkoopt een waanzinnig alternatief voor de iPhones en is daar redelijk succesvol mee. Ze kunnen goed concurreren met Apple en verdienen veel geld aan hun telefoons. En wanneer ze niet veel geld verdienen, omdat jij besluit een iPhone X te kopen, dan verdient Samsung alsnog geld. Ze leveren namelijk als enige fabrikant ter wereld de beeldschermen voor Apples nieuwste gadget. En naar het schijnt verdienen ze daar meer dan 100 euro per stuk aan. Niet slecht, voor een telefoon van de concurrent waarvan er een geschatte 100-110 miljoen verkocht gaan worden…

3 Comments

  1. Dat doet Samsung goed inderdaad! Al denk ik wel dat ze liever meer exemplaren van hun eigen telefoons verkopen dan Iphones. Ze kunnen wel snel inspringen op de nieuwste snufjes bij hun eigen telefoon aangezien ze ook weten wat Apple gaat doen. 1329 euro voor de nieuwste Iphone vind ik echt te veel geld. Daar kan je heel veel andere leuke dingen mee doen.

    1. Uiteraard verkopen ze liever eigen producten. Maar waarom niet ook wat verdienen aan de concurrentie? Lijkt mij een prima business model

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.