Misbruik maken van de hoge beurzen

De beurzen staan op recordhoogte. Dat betekent dat er een hoop media-aandacht omheen ontstaat. Iedereen vindt er wat van. Aandelen zijn te duur! Je bent gek als je nu instapt! Anyway, er wordt ook misbruik van gemaakt, door de media. 

Stock picking

Een van de zaken die ik slecht vind, is het aanprijzen van stock picking aan “gewone mensen”. Met gewone mensen bedoel ik personen die niet professioneel in de financiële industrie werken en dus geen schijn van kans maken tegen (al dan niet geautomatiseerde) professionele beurshandelaren.

In dit nieuwsbericht van het Amerikaanse The Balance (van begin januari dit jaar) worden tips gegeven voor het kiezen van goede aandelen. Er wordt gesproken over cashflow, de timing daarvan, de verhouding tussen de prijs en de winst van het bedrijf. Allemaal informatie die al lang in de aandelenkoers is geprijsd… Met andere woorden, hier ga je als (retail) belegger niks aan hebben.

Media hype

Toch denkt Nu.nl hier een slaatje uit te slaan. Ze plaatsen vandaag (10 maanden later!) een vertaling van dit bericht… Met andere woorden, nul komma nul nieuwswaarde, en een lekkere poging te kapitaliseren op de huidige prestaties van de beurzen.

Slechte zaak

Ik baal hier van, want dit soort “nieuws” lijkt te zorgen dat mensen verkeerde ideeën krijgen over beleggen. Dat is een slechte zaak, omdat mensen hier veel geld door kunnen verliezen en dan de rest van hun leven denken “zie je wel, dit werkt nooit”.

Wat vinden jullie hiervan?

6 Comments

  1. Dit is hoe mensen beginnen met beleggen, vervolgens later met verlies verkopen en dan zweren nooit meer aan beleggen te gaan doen.

    Het is zonde, want als je gewoon aan indexbeleggen doet is het allemaal heel simpel. Je moet alleen geduld hebben. Bij dit soort artikelen gaat het altijd om snelle trucjes om winst te maken en dat gaat de grote meerderheid van beleggers gewoon niet lukken.

  2. Helemaal eens. Ik zie ook overal weer advertenties opduiken om mensen maar weer te laten gaan beleggen. Dat wordt straks weer janken dus.

    Overigens, indexfondsen die bepaalde grote nationale indexen volgen, of zelfs die mega-indexfondsenvan Vanguard enzo met duizenden fondsen erin gaan straks natuurlijk net zo hard mee naar beneden. Dat hebben we in 2008 ook gezien. Dus waan je niet veilig…

  3. It’s all about the clicks..vrijwel niemand wil zaken lezen voor over iets van 20 jaar, het moet groot snel en gisteren geregeld zijn.

  4. Ach, je mag ook wel verwachten dat mensen zelf nadenken toch? Zo ben je zelf ook op een voor jou meest gunstige strategie uitgekomen. (verhouding rendement/risico/rust in het hoofd). Ik mag toch hopen dat mensen niet op basis van één artikel op nu.nl gaan beleggen maar dat ze zich verder verdiepen…

    1. Dat klopt, maar toch zie je wel eens dat mensen in het verleden hebben belegd op basis van slecht advies en nu nooit meer durven te beleggen omdat het niet werkt.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.