Schulden huishoudens lopen op

We doen met z’n allen als FIRE-bloggers nog niet goed genoeg ons werk. Volgens het IMF hebben huishoudens in de eurozone teveel schulden. In die schulden worden de hypotheek maar ook consumentenleningen meegeteld. Nederland is één van de landen waar de totale schuldenlast van huishoudens het bruto binnenlands product overstijgt. 

Hypotheken

Een van de grootste redenen voor de hoge schulden in Nederland is de hypotheek. We kunnen allemaal fijn 100% van de koopsom van ons huis lenen, en dat zorgt voor enorme schulden. Het IMF pleit daarom voor het verlagen van de maximale hypotheek in Nederland naar 90% van de woningwaarde. Dat zou een heleboel schelen. Wel voorzie ik daarin problemen voor starters op de woningmarkt. Voor een woning van 2 ton mogen zij direct even 20.000 euro extra spaargeld inleggen.

In landen als de VS is dit veel gebruikelijker. Daar is de maximale hypotheek vaak maar 80% van de aanschafwaarde, tenzij je een dure hypotheekverzekering betaalt. Dan mag je van de bank meer lenen, maar dit kost vaak honderden dollars per maand.

Het resultaat zal in Nederland op korte termijn een daling van de huizenprijzen zijn. Het wordt immers lastiger voor mensen om een woning te kopen. Op termijn verwacht ik dan wel dat economie robuuster wordt en de woningmarkt minder gevoelig voor allerlei factoren. Als mensen meer eigen vermogen in het huis hebben is er immers een buffer aanwezig. Als de huizenprijzen met 10% dalen sta je niet meteen onder water.

Consumeren op krediet

Naast de hypotheken, die voor sommige mensen problematisch kunnen zijn, zie ik een nog veel ergere beweging. Namelijk die van het consumeren met geleend geld. Kijk, een hypotheek van 100% kan op de grens zitten, voor mensen die het niet zo breed hebben of slecht met geld om kunnen gaan. Voor anderen kan het juist handig zijn. Bijvoorbeeld als je zelfs met een 100% hypotheek heel gemakkelijk je maandelijkse verplichtingen kunt voldoen omdat je genoeg verdient. Of omdat de rente extreem laag is, en meer eigen geld inleggen je dus rendement kost.

Nederland is nooit echt een creditcardland geweest. Er zijn hier maar een aantal aanbieders, en als je een kaart hebt betaal je hem elke maand af. De meeste mensen die ik ken hebben niet eens een creditcard. Dat is anders dan in de VS, waar veel meer betalingen via de creditcard lopen. Kopen op afbetaling is daarmee gebruikelijker dan hier.

Toch zie je steeds meer consumptie op krediet. Denk aan het kopen op afbetaling van laptops, telefoons of televisies. Of het rijden van een gloednieuwe auto die gefinancierd is, of in een private lease constructie. Als ik zie dat mensen op deze manier steeds meer boven hun stand gaan leven ga ik me zorgen maken. Het gaat goed met de economie, zo goed zelfs dat we met z’n allen weer meer geld uit durven te geven dan we hebben. En dat is een ongezonde ontwikkeling.

Zien jullie deze ontwikkeling ook? Wat voor gevolgen voor de totale economie zal dit hebben?

6 Comments

 1. Zeker. Letterlijk dacht ik pas waar doet de buurman dat van 🙂 Bleek inderdaad dat 2!!!!!! auto’s private geleased hadden. Verder zie ik ook mensen om me heen die private leasen voor honderden euro’s per maand en daarna klagen dat ze geen geld hebben om bij het kopen van een huis de kosten koper te betalen..

  1. De kapster van mijn vrouw Martina heeft ook een private lease auto.

   In verwachting van een tweeling (kind 3 en 4) en toen paste het niet meer in de auto. Oeps, de kleine lettertjes niet gelezen en €5200 euro afkoopsom.

   1. Aah dat is pijnlijk! Sowieso vind ik private lease een gevaarlijk verschijnsel. Ik duik er eens in voor een blog.

 2. Consumeren, in welke vorm dan ook, schijnt goed te zijn voor de economie. In die zin in ons aller belang. Zo lang de rente (relatief) laag blijft zal e.e.a. nog te financieren zijn maar wat als ……. Bij een volgende recessie zullen voedselbanken de vraag wellicht niet meer aankunnen. Aan de overkant van de Noordzee gaat het overigens ook niet lekker: https://www.theguardian.com/business/2017/oct/16/young-people-are-borrowing-to-cover-basic-living-costs-warns-city-watchdog.

  Als ik iets niet direct kan betalen, hoef ik het niet. Lenen om te consumeren was en is aan mij niet besteed.

 3. Ik wil zelf zo weinig mogelijk op krediet kopen, straks is je auto al stuk voordat je hem hebt afbetaald. Dat is zonde. Dan maar een goedkope tweedehands auto die echt van jezelf is. Voor een huis zou ik wel een hypotheek afsluiten. Dat zou het enige zijn waar ik voor wil lenen.

  1. Een huis of een andere investering. In principe ben ik niet tegen lenen, wel tegen lenen om iets te kopen dat snel zijn waarde verliest.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.