Studielening bij DUO

Ik heb een studielening bij DUO. Toen ik begon te studeren was ik financieel nog niet heel erg onderlegd. Ik had wel wat basisprincipes maar geen geavanceerdere kennis, zoals het gebruiken van leverage om hogere rendementen te halen. Ik was vooral bezig met minder uitgeven dan er binnenkwam, en zoeken naar spaarrekeningen die meer rente gaven dan anderen. Later pas zag ik in wat beleggen kan doen met je vermogen, en hoe de tijdwaarde van geld daar een rol in speelt.

Studielening

Het laatste jaar van de studie heb ik de keuze gemaakt actief te gaan lenen. Dat was geld dat ik niet perse nodig had om van te leven, ik werkte immers naast mijn studie. Wat ik er wel mee kon doen was beleggen, en flink meer rendement maken dan de rente op de lening. Investeren met geleend geld is natuurlijk niet zonder risico’s, maar ik had er toen genoeg vertrouwen in om hieraan te beginnen. Uiteindelijk, omdat ik pas laat begon, is de totale lening niet erg groot. En de rente is zo laag (0,01%) dat ik dit risico wel aandurf. In het slechtste geval worden de beleggingen precies 0 euro waard en moet ik een paar tientjes per maand terugbetalen. Dat is een downside die ik wel wil hebben. Uiteraard had ik dit niet gedaan als ik een rente van zeg een procent of 6 had moeten betalen. Dan wordt het risico dat je loopt te groot.

Niet aflossen

Vanaf 1 januari 2018 staat mijn rente voor 5 jaar vast op 0,01%. Waanzinnig. Dit is in feite gewoon gratis geld. Ja, ik moet het ooit terugbetalen, maar nu betaal ik er niks voor en in de tussenliggende tijd kan ik er rendement mee maken. Sterker nog, ik was van plan het minimale bedrag vanaf januari elke maand te gaan aflossen, maar een collega wees me op een mooie regeling. Je mag van DUO namelijk, zonder opgaaf van redenen, je terugbetalingen voor maximaal 60 maanden stopzetten. Voor 2018 heb ik deze stop aangevraagd, dus ga ik nog niks terugbetalen. De rente loopt natuurlijk wel gewoon door, maar dat is centenwerk. Ik ben van plan mijn hele rentevaste periode op deze manier aflossingsvrij uit te zitten.

Na deze vijf jaar betaal moet je de lening in een periode van 15 jaar (in mijn situatie) terugbetalen. De rente wordt dan weer voor 5 jaar vastgezet. Mocht de rente over 5 jaar zo hoog zijn, dan kan ik het volledige bedrag in één keer aflossen en ben ik van alles af. Voor nu ga ik dat dus niet doen. Hoe goed het ook kan voelen om schuldenvrij te zijn, wiskundig gezien is dit de beste keuze voor mij op dit moment.

Nog meer mensen met een studieschuld hier? 

23 Comments

 1. Een paar jaar geleden kreeg ik veel kritiek omdat ik niet meer studieschuld afloste dan verplicht noodzakelijk, zie hier. Het werd beschouwd als “stelen van de overheid”. Zover wil ik niet gaan.
  Maar om proactief uitstel te vragen, zodat je dit geld kunt gaan beleggen gaat best wel ver. Doet me denken aan een paar medestudenten die extra veel leenden zodat ze konden gaan beleggen.

   1. Ik snap wat je bedoelt, maar aan de andere kant, wanneer mag het dan wel? Ik krijg de mogelijkheid toch aangeboden? Ik hoef er niemand voor op te lichten bijvoorbeeld, of te liegen om dit voor elkaar te krijgen.

     1. Dat klopt, en laten we dat allemaal voor onszelf beslissen :-). Voor mij ligt de grens bij oplichting/liegen/bedriegen etc.

 2. Dit is misschien wel financieel verstandig voor jou als individu. Als burger in een maatschappij vind ik dit niet kunnen. Je profiteert nu van anderen voor je eigen gewin. Ik zeg: terugbetalen en zo snel mogelijk. Als je wilt beleggen met geleend geld, wees dan zo netjes om naar de bank of een andere commerciele instelling te gaan en daar geld te lenen.

  1. Wie zou dan wel de terugbetaling volgens jou mogen stopzetten? Denk eraan, uiteindelijk wordt er gewoon betaald. Het is zo dat elke Nederlander deze mogelijkheid krijgt.

   1. Mensen die financieel in nood zitten door ontslag of andere vervelende zaken? Voorbeelden zijn niet lastig te verzinnen en jij bent slim dus… 😉

    1. Dan moeten ze die regeling daarop aanpassen ;-). Net zoals met de WW bijvoorbeeld. Die is voor mensen zonder werk, niet voor mensen die een inkomen hebben. Daar wordt op getest en dat is goed. Ik kan geen WW aanvragen. Maar het DUO biedt mij wel deze mogelijkheid aan, dus tja.

     1. Niet alles wat kan is ook ethisch verantwoord. DUO is bedoeld om studeren mogelijk te maken, niet om geld te beleggen. Dus het verschil zit in handelen naar de letter en handelen naar de geest.

      Als je ervoor kiest om dit te doen, wat wettelijk gezien mag,en je hoeft er niet voor te liegen, dan gebruik je het systeem op een manier waar die niet voor bedoeld is.

      Persoonlijk hou ik daar niet van. En ja, dat is nu eenmaal zo me ethische dilemma’s: Er is geen eenduidig antwoord.

      Overigens is een volgende stap: Misschien mag het niet, maar zolang niemand mij betrapt kan het wel. De overheid had haar controles maar beter op orde moeten hebben. Dus het mag niet maar kan wel, dus doe ik het…

      Waar ligt voor jou de grens?

      1. Dat is wat ik zeg. Zolang je binnen de wet handelt kan het. Dat is waar wetten voor zijn. Ik baal als ik een boete krijg voor te hard rijden, maar ik weet dat het niet mag en de boete terecht is. Wanneer er een mogelijkheid wordt gegeven om een spotgoedkope lening tijdelijk stop te zetten mag je niet klagen dat mensen hier misbruik van maken.

       Wat betreft de verdere stappen, dat is politiek en hoewel ik wel van een goede opbouwende discussie houd wil ik dat niet op deze website doen. Ik wil me hier niet met politiek bezig houden, want dat levert alleen maar discussies op die nergens uitkomen.

 3. Ik heb ook een studieschuld maar omdat ik ook echt mijn studie en levensonderhoud er van betaald hebt. Ik wist niet dat je maximaal je studielening 60 maanden mag stopzetten. Misschien geldt het niet voor mij…. ik heb 0,0% rente voor de komende 5 jaar.

 4. Mijn vriendin heeft een studieschuld. Deze zou oorspronkelijk per 2016 afgelost moeten worden. Wij hebben er voor gekozen om dit voor 60 maanden te stagneren. De voornaamste reden was omdat het op de rekening meer op bracht dan de rente was. Ondanks dat de rente waarmee gerekend wordt 0,12% bedraagt, wat natuurlijk al laag is, is de rente op de spaarrekening nog lager. We sparen het geld ondanks dat nog wel op de spaarrekening bij elkaar. We ‘gebruiken’ dit momenteel namelijk als extra buffer. Doel is om het over maximaal 2 jaar wel af te lossen.

 5. Soms moet je iets niet doen ook al mag het wel! Jij bent als de bejaarde bij mij in de straat: ik kan mijn huis ook wel zelf bijhouden maar de thuiszorg kost me bijna niks omdat mijn inkomen vrij laag is! Het kan maar daarom is het nog niet goed!

  1. Die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Jouw buurvrouw maakt gebruik van een regeling die is bedoels voor mensen met een laag inkomen, maar heeft het eigenlijk niet nodig. Ik maak gebruik van een regeling die voor iedereen is, ongeacht afkomst, werkgelegenheid of inkomen. Dat maakt het toch niet fout?

 6. Ik ben bang dat je niet uit deze discussie komt zonder het wat breder te trekken naar de politiek.
  Als overheid zit je de hele tijd tussen de duivelsdriehoek van 1) goed gedrag stimuleren (bijvoorbeeld gaan studeren), 2) zorgen dat alleen de mensen de hulp krijgen die het nodig hebben (bijvoorbeeld mensen met laag inkomen), en 3) zorgen dat er niet teveel regeldruk is (dus geen inkomenstoets of je in aanmerking komt).

  In het geval van studieschuld hebben ze gekozen voor weinig regeldruk, om mensen die willen studeren niet te demotiveren. Het zou zonde zijn als veel mensen hier “misbruik” van maken, zodat er meer regeltjes moeten komen, zodat het allemaal meer gaat kosten en mensen niet meer willen studeren.

  Ik zag dat deze website links in commentaar blokkeert. Ik bedoelde http://geld-is-tijd.blogspot.nl/2013/10/studieschuld-aflossen-niet-verstandig.html

  1. Je hebt gelijk dat je niet uit deze discussie komt. De moeilijkheid zal altijd zijn de balans tussen regels en gebruik van een mogelijkheid. Hetzelfde valt te zeggen voor de aftrek van giften. Je krijgt belasting terug over bepaalde giften, maar heb je het echt nodig? Sommige mensen niet. Zouden zij moeten stoppen met deze aftrekpost? Natuurlijk niet, ze krijgen immers de mogelijkheid, ook al kunnen ze het geld missen.

 7. Het antwoord op je vraag: nee, ik heb geen studieschuld.

  Als ik nu studeerde en deze mogelijkheden had, dan had ik het overigens niet zo aangepakt. Ik vind het op zich slim bedacht, dat kan ik wel waarderen. Maar ik vind dat het geld dat beschikbaar is voor studieleningen, hier niet voor bedoeld is. Wat als dit een nieuwe hype wordt – want ik hoor het al van meerdere mensen – en de pot straks een keer leeg raakt? Hoe zit het dan met studenten die puur willen lenen om te kunnen studeren?

  De optie wordt je aangeboden, maar NIET om te beleggen. Je mag lenen, om daarvan je studie te kunnen betalen.

  Maar ik snap ook dat dit wettelijk gezien dan ook niet genoeg is dichtgetimmerd. Want waar ligt de grens: hoe zit het dan met studenten die lenen om te feesten of kleding te kopen? Dat zou ook een beetje krom zijn, dan ‘mag’ je er dus wel ‘dom’ mee omgaan, maar niet slim. Dan krijg je best een lastig verhaal!

  Ik zou het zelf niet op deze manier doen, maar iedereen moet daarin z’n eigen keuzes maken.

 8. Groot gelijk, lekker stopzetten en investeren!

  Jij hebt straks een groter vermogen en kan dus meer vermogensrendementsheffing betalen, een groter huis kopen(meer WOZ & overdrachtsbelasting) of schenken(schenkbelasting!). Een typisch geval van een win-win situatie! Zowel jij als de overheid worden er beter van, lijkt me een prima plan. Aangezien de overheid de rente bij DUO bepaald a.d.h.v. de rente die ze zelf betalen lijkt het me ethisch gezien allemaal niet zo’n groot probleem als sommigen het hier doen voorkomen..

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.