101

Voor blog nummer 101 (het lijkt als de dag van gisteren dat #50 uit kwam) een how to be rich 101! Mensen denken vaak dat dit moeilijk is, onmogelijk zelfs, maar dat is het niet. Het vraagt enkel wat discipline en doorzettingsvermogen. Ik ben 24, begin volgend jaar 25 dus ik heb nog niet zoveel tijd gehad als vele anderen. Maar ik ben al wel een paar jaar bezig. Die ervaringen leiden tot dit stukje.

Hou geld over

Geef minder geld uit dan je ontvangt. Dit is lastig als je in de bijstand zit, of voor het minimumloon een heel gezin moet voeden. Maar voor velen, ook voor de mensen die bijvoorbeeld modaal verdienen, is het goed mogelijk om elke maand wat geld over te houden.

Administreer

Door bij te houden waar je geld heen gaat krijg je meer grip. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt sparen. Veel mensen weten niet waar hun geld blijft. Houd je uitgaven bij en de puzzelstukjes vallen op hun plaats.

Maak geen (consumenten)schulden

Met consumentenschulden bedoel ik een balans op je creditcard, of een lening voor een vakantie. Schulden maken is niet per definitie slecht, maar pas op! Betaal geen hoge rentes, en leen alleen voor zaken die het waard zijn. Een huis bijvoorbeeld, of in sommige gevallen een belegging. Zorg er in elk geval voor dat je de maandelijkse verplichting altijd kan blijven voldoen.

Houd een buffer aan

Met geld op de bank ben je bestand tegen tegenslagen. Wasmachine stuk? Geen probleem, je kan je noodfonds gebruiken. Dit is een soort verzekering. Door geld liquide aan te houden mis je misschien wat beleggingsrendement, maar je krijgt er flexibiliteit mee en je voorkomt dat je schulden moet maken in noodsituaties.

Beleg je overgehouden geld

Beleg het geld dat je elke maand overhoudt. Doe dat bij een goedkope aanbieder, zoals DeGiro of Meesman. Beleg in indexfondsen, koop elke maand en probeer niet de markt te verslaan door aandelen te kiezen. Zorg voor een verdeling US/EU/Opkomende markten voor je aandelenfondsen en kies een in euro’s genoteerd obligatiefonds. Koop elke maand, eventueel herbalanceren per jaar, en verkoop niet. Ook niet als je in paniek raakt wanneer de markt daalt. Doe dit jaren lang. Zelfs al maak je maar 5% rendement, en leg je 250 euro per maand in, dan heb je na 30 jaar een vermogen opgebouwd van 187.000 euro. Dat is wellicht niet genoeg om van met pensioen te gaan, maar het is wel lekker! Zeker omdat je totale inleg maar 90.000 bedraagt. Stel nou dat je 7% rendement maakt na inflatie, en je niet 250 maar 500 per maand kan inleggen, dan heb je na 30 jaar 502.000 bij elkaar gespaard met een inleg van 180.000 euro.

Definieer “rijk”

In deze how to be rich 101 praat ik over het hebben van meer geld. Rijk worden. Maar het belangrijkste deel hier is jouw definitie van rijk. 1 miljoen op de bank? 10 miljoen? Zeker, dan ben je voor de meeste mensen rijk, maar het gaat erom wat jij wil. Wat is je doel? Want geld is een middel om een doel te halen, geen doel op zich. Dat miljoen moet je in staat stellen om dingen te doen, niet alleen een getal op je internetbankieren zijn.

Definieer rijk. Voor mij is rijk dat ik genoeg kapitaal heb om niet meer afhankelijk te zijn van een baas/inkomen uit arbeid. Dat ik keuzes in mijn leven kan maken die niet meer over geld hoeven te gaan, en dat ik daarmee dus voor mijn toekomstige gezin kan zorgen zonder me zorgen te maken over de banenmarkt. Dat is voor mij rijk. Wat is voor jou rijk?

2 Comments

  1. Lekker cliché, maar vinden we niet allemaal dat je rijk bent als je gezond bent? Als ik het uit moet drukken in geld, dan zal het voor mij ook iets zijn als voldoende geld hebben om niet te hoeven werken en lekker te kunnen reizen wanneer ik dat wil.

    1. Inderdaad lekker cliché maar ik keur hem goed! Toch helpt geld daar wel in mee. Een tekort aan geld kan immers stress veroorzaken…

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.