Budget kerstcadeau’s

Elk jaar is het weer een discussie. Doen we wel of niet aan kerstcadeautjes? Er wordt immers ook al Sinterklaas gevierd. Uiteindelijk werd er dit jaar gekozen wel aan Kerst te doen. Hartstikke gezellig, maar het drukt wel op je budget!

Stapel met cadeau’s

Er wordt namelijk wel even van je verwacht dat je een stapel spullen koopt. Iets voor je ouders, broertje, schoonouders, schoonzusje. Best veel als je het optelt. Nu deden Vriendin en ik dit jaar samen, maar dan nog. Ik geloof dat we samen zo’n 250 euro hebben uitgegeven. Dat komt er wel gewoon weer bij.

Uiteraard krijg je ook wat terug, want van al deze mensen kregen we een cadeautje. Misschien denk ik er wat te simpel over, maar als we dan toch allemaal cadeautjes geven en krijgen dan kunnen we het misschien ook niet doen. In plaats van het geld dat je uitgeeft aan de ander en van de ander krijgt in de vorm van kleine dingen gewoon zelf wat leuks koopt of gaat doen. Een cadeautje krijgen is leuk, maar misschien kon je zelf nog wel net iets leukers bedenken voor dat geld.

Anyway, het is weer over. Kerst en Sinterklaas zijn er over een jaar pas weer, dus voor nu niks meer om je zorgen over te maken.

Vieren jullie Sinterklaas én Kerst? 

10 Comments

 1. Ik vind het niks dat over en weer gegooi met cadeau’s. Je krijgt toch altijd weer dingen die je zelf niet gekocht zou hebben. Ik hoef eigenlijk ook niks voor mijn verjaardag, maar dat lukt vaak niet, dus vraag ik dingen die ik op kan maken. Ik had voor de kerst wel wat voor de gastvrouw, mijn zus, meegenomen omdat ik weet dat ze dat erg op prijs stelt. Een pakketje met thee, chocolade, zelfgemaakt mayonaise, een klein chocoladekookboekje en een leesboekje. De laatste twee kwamen van de weggeeftafel van de bieb en zagen er nog perfect uit. Kijk, dat vind ik dan wel weer leuk. Voor de rest van de fam had ik nog een chocoladeletter. Ik kreeg helaas van mijn jongste zus een cadeau wat best grappig is, maar weer erg bijdraagt aan de vervuiling van de aarde. Maar ja, lief bedoeld dus ook met dank ontvangen. Ik ga daar dan niks van zeggen. Van mij mag die hele geeftraditie aan de kant gezet worden. Zo jammer dat we dat vroeger niet deden en nu veel mensen het met kerst ook de normaalste zaak van de wereld lijken te vinden.

  Als je het nou zelf ook niks vind, waarom bespreek je het dan niet met je familie? Het is toch een jaarlijks terugkerend probleem. 😉

  1. Ik bespreek het wel met de familie, maar zowel mijn familie als de schoonfamilie zijn erg geefgraag. Dat is hartstikke lief maar het legt ook een soort sociale verplichting op. Dat maakt het lastig er onderuit te komen.

  1. Lekker samen eten is altijd gezellig. Daar hou ik wel van. Ik ga nu vast lobbyen voor volgend jaar, geen cadeau’s meer!

 2. Iets kleins voor de gastheer of vrouw zoals een fles wijn of bonbons is prima, maar voor de rest inderdaad zo min mogelijk cadeau’s waar je niet op zit te wachten.

  De laatste jaren meer van de belevenissen geven. Zo kreeg ik van één van mijn beste vrienden een rondleiding door een Trappisten klooster & lunch / proeverij cadeau. Dat kan ik mij over 5 jaar nog herinneren. Niet dat ene boek dat ik van tante Annie kreeg…

  1. Helemaal met je eens, belevenissen zijn veel waardevoller dan spullen. Nu ben ik wel een gadgetfreak maar spullen zijn inderdaad niet altijd nodig.

 3. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van cadeau’s, voor mijn dochter vind ik het wel leuk maar voor elkaar (man/vrouw) vind ik het een vervelende verplichting 🙂 Afgelopen kerst hebben we met de schoonfamilie een spel gedaan waarbij iedereen meerdere kleine cadeau’s koopt, iets eetbaars/drinkbaars, iets met de eerste letter van je naam en nog wat….dit resulteerde in een tafel vol met onzinnige cadeau’s. Met een dobbelspel worden de cadeau’s gerouleerd en uiteindelijk ga je naar huis met een tas vol onzin.

  1. Klopt. Dobbelen is wel gezellig maar het resulteert altijd in rotzooi. Niet echt mijn stijl (al hebben we dit jaar met vrienden wel het dobbelspel gespeeld….)

 4. Toen we nog met zijn tweetjes waren deden we niets… Maar nu met een dochter erbij werkt het toch anders. Opa’s en oma’s willen haar graag verwennen en wij vinden het ook leuk om onze dochter de traditie van sint en kerst mee te geven, maar wel graag op een, voor ons, onze ouders en onze dochters, acceptabele manier. En dat is niet 2x sint of 2x kerst vieren.
  Dus: Sint vieren we bij mijn ouders. Ze wonen verder weg en dus blijven we een nachtje slapen. Mijn ouders houden van het geven van ‘veel’ cadeautjes, en dus vragen we voor dochter: een voorleesboek, een pyjama, nieuwe schoenen, een spel etc. Zij kunnen dan zelf kiezen wat ze willen kopen. De volwassenen trekken lootjes voor 10 euro, ook omdat de ervaring is dat mijn ouders niet dezelfde smaak hebben als wij en als het niet onze smaak is schuiven we de cadeaus gewoon door naar de kringloop. geen probleem. Wij kopen geen cadeau voor onze dochter, maar geven iedereen een chocoladeletter. Kosten voor ons gezin: een tank benzine, 2×10 euro cadeautjes en 5 chocoladeletters. En gezellig dat het is, met spelletjes en de spanning van wanneer de cadeautjes komen….
  Met kerst gaan we naar mijn schoonouders, ook die wonen verder weg en daar blijven we dus ook een nachtje slapen. Zij storten ieder jaar een bedrag op de spaarrekening van dochter (en van ons ook trouwens). En gezamenlijk (ook met tante en oom erbij) doen we 1 kado voor dochterlief: vorig jaar een baby born pop en dit jaar het ziekenhuis van playmobil (kosten ong. 20 tot 25 euro per stel). Ook hier doen we lootjes, van max. 15 euro. Lekker eten, wandelen, bij de open haard zitten, ook hier hebben we een paar fijne dagen!
  Het gaat niet om de cadeautje, maar om de herinnering, maar om helemaal geen cadeautje te doen met een kind zouden wij heel lastig vinden….

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.