Financiële planning 2018

Het jaar is bijna voorbij. Nog een paar dagen en dan is het Oud & Nieuw. We schieten met z’n allen weer voor vele tientallen miljoenen aan vuurwerk euro’s vuurwerk de lucht in, drinken champagne en toosten op het nieuwe jaar. Voor ons personal finance nerds is het de tijd om terug te blikken op het oude jaar en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Lees hier over mijn financiële planning voor 2018.

Plannen maken

Plannen maken, veel mensen zijn er goed in. Waar we minder goed in zijn is het uitvoeren van die plannen. Dat kan deels te maken hebben met luiheid en uitstelgedrag, maar deels ook met veranderende omstandigheden. Je kunt niet tot in detail alles een jaar vooruit plannen en verwachten dat er niks verandert in de tussentijd. Plannen maken is dus ook aanpassen en flexibel zijn.

Het is niet duidelijk wie dit als eerste gezegd heeft, maar :

No plan ever survives its first contact with the enemy

Een gezegde uit de militaire wereld. Je kunt zulke goede plannen maken, maar op het moment dat het eerste schot gelost wordt moet je afwijken van je plan. Zo geldt dat ook in personal finance. Ja, ik maak plannen. Nee, ik hou me er niet religieus aan vast. Omstandigheden veranderen dus waarom plannen niet?

Ik maak mijn plan globaal. Mijn huidige nettosalaris (waarvan ik met redelijke zekerheid verwacht dat het wat gaat stijgen) gebruik ik daarvoor als basis. Daar zet ik alle begrootte kosten tegen af. Dat wordt mijn globale uitgavenplan voor het komende jaar.

Financiële planning

Als uitgangspunt heb ik een worst-case scenario genomen, waarin mijn netto inkomen niet stijgt ten opzichte van dit jaar, en mijn uitgavenpatroon iets stijgt. Voor de vaste lasten als verzekeringen, energie en boodschappen begroot ik een klein beetje meer dan dit jaar. Mijn woonlasten zullen niet veranderen. Wat betreft de variabele uitgaven zit ik goed. Dit jaar veel gedaan om mijn uitgaven op de rails te krijgen, en het lijkt nu stabiel te zijn. Ja ik zou veel meer kunnen sparen als ik zuiniger zou leven. Ik zou bijvoorbeeld wat minder uit eten kunnen, en minder vakanties doen. Ook zou het mogelijk zijn minder kleding te kopen, maar ik hou wel van mijn levensstijl zoals die nu is. Het is belangrijk om financieel onafhankelijk te worden, maar zolang ik kan blijven leven als ik nu doen, een gezond percentage van mijn inkomen kan sparen, en met een uitzicht op stijgingen van dat inkomen zit ik goed. Qua salaris is er immers nog veel winst te behalen als ik meer en meer ervaring opdoe.

Volgens het huidige plan zou mijn spaarpercentage op 25% uitkomen. Dit is geen schokkend percentage vergeleken met veel personal finance mensen, maar het is goed genoeg voor nu. Het is minder dan mijn huidige percentage van 35% over het hele jaar heen. Dat heeft twee redenen: in het huidige jaar zitten in de 35% al incidentele inkomsten. Voor dit jaar zijn dat de belastingteruggave en een settlement van een oude verzekeringskwestie. Deze had ik mentaal al lang afgeschreven maar werd deze zomer toch nog betaald. Dat verhoogde mijn percentage flink!

Verwachtingen

Daarnaast verwacht ik volgend jaar hoger uit te komen dan de 25% die uit mijn worst-case plan komt. Er zitten komend jaar namelijk meer incidentele inkomsten in dan dit jaar. Dat verzekeringsgeld zal ik uiteraard missen, maar wel is er de jaarlijkse belastingteruggave. Ook had ik dit jaar voor het eerst een bonusregeling, waar ik nog niet volledig op reken, maar die wel waarschijnlijk is. Als ik de overeenkomst nalees denk ik dat ik zeker 70-80% van de bonus zal krijgen dit jaar, wellicht ietsje meer. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren enorm veel overuren opgebouwd, in de vorm van compensatie voor reistijd naar het buitenland. Die uren hebben een behoorlijke waarde en worden waarschijnlijk begin volgend jaar uitgekeerd.

Als ik bovenstaande punten meereken (conservatief bedrag voor de belastingteruggave, 70% van de bonus, en de extra uren) dan kom ik op een spaarpercentage van zo’n 33% uit. Met dat percentage zou ik helemaal gelukkig zijn volgend jaar eind december.

Dit alles is op basis van mijn huidige loon. Gezien mijn nog relatief junior salaris en het feit dat er veel groei zit in zowel de bedrijfsresultaten, als mijn verantwoordelijkheden zal dat loon stijgen. Heel conservatief gerekend zou mijn spaarpercentage dan uitkomen op 36%. Ik verwacht echter dat er meer stijging in zit, zeker als ik kijk naar de vraag die nu in de arbeidsmarkt heerst. Voor een percentage van 40% moet ik er redelijk wat bij gaan krijgen, dat is waarschijnlijk niet mogelijk bij mijn huidige werkgever maar wellicht wel als ik van baan wissel. We gaan het zien.

Hoe ziet jullie financiële planning eruit? Ik ben erg benieuwd!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.