ODB maandupdate: november 2017

Het wordt steeds kouder, ik moet mijn autoruiten af en toe krabben, en de novemberstress heeft toegeslagen. Zou november alweer voorbij zijn? Jawel, Sinterklaas staat voor de deur, tijd om hem binnen te laten! Het is december! 

Financieel

Deze maand heb ik weer heel stabiel 35,4% van mijn inkomen kunnen sparen, mooi gelijk aan het jaargemiddelde. Als december niet al te gek wordt dan kan ik dat op 35% houden, wat uiteraard erg mooi zou zijn. In december verwacht ik nog wel wat meer kosten, in verband met cadeautjes. Niet alleen voor de feestdagen (een deel heb ik deze maand al gekocht), maar ook voor een paar verjaardagen die nog gaan komen.

Mijn investeringen hebben het goed gedaan, wederom toe te schrijven aan de cryptocurrencies. Die hebben deze maand gezorgd voor een toename van maar liefst 20% (jaarlijks 240%). Mijn beleggingsportefeuille met aandelen en obligaties is relatief vlak gebleven, met een klein daling die toe te wijzen is aan de wisselingen in de EUR/USD koers.

Ook voor december en januari verwacht ik een grote stijging in de crypto’s. De adoptie van bitcoin wordt steeds beter, grotere retailers gaan de munt accepteren als betaalmiddel en ook het grote geld van big finance op Wall Street zal toetreden tot de markt. Onder andere op de planning in december en januari staan lanceringen van Bitcoin ETFs (waarmee mensen via een gewone beurs, en bijvoorbeeld hun pensioenpot kunnen beleggen in bitcoin), en een futures markt waarmee future contracten verhandeld kunnen gaan worden. Ik verwacht dat beiden gaan zorgen voor een grote netto cashflow the crypto markt in, wat de prijzen zal opdrijven. Uiteraard blijft dit een erg risicovolle, volatiele markt. Eergisteren bereikte bitcoin een recordhoogte van 10.000 USD, nog geen 24 uur later zelfs 11k, en momenteel zitten we weer rond de 9700. Genoeg bewegelijkheid dus om niet all-in te gaan…

Ontsla de baas

Ik schrijf dit blog om meerdere redenen. Enerzijds om ideeën van me af te schrijven, maar ook om een beetje de discussie aan te wakkeren. Nou, dat lukte deze maand weer met het bericht over de studielening! Tjonge, wat een reacties! Maar dat zorgde wel voor de meeste bezoekers die ik ooit heb gehad, waarmee november de beste maand tot nu toe was, zowel qua bezoekers (1.274 tegen 754 vorige maand) als qua page views (4.007 vs 2.960). Uiteraard is het leuk om veel lezers te hebben, maar ik wil wel interessante dingen blijven schrijven. Wees niet bang dat ik clickbait artikelen ga schrijven ;-).

Hoe was jullie maand?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.