Pensioen meetellen in je vermogen?

Ik vraag me al een tijdje af, tellen jullie de waarde van je pensioen(en) mee in je netto vermogen?

Netto vermogen

Het concept netto vermogen is al een beetje vreemd natuurlijk, want het zegt niet zoveel over je financiële (on)afhankelijkheid. Maar het helpt wel om te bepalen of je (plat gezegd) rijker bent geworden. Het is een momentopname van al je bezittingen en schulden, dus als die stijgen en dalen is je financiële situatie beter geworden.

Een tijd terug was ik aan het onderzoeken of ik aanvullend voor mijn pensioen wil gaan beleggen. Dit kan bij een paar aanbieders, zoals Meesman en DeGiro. Pensioenbeleggen kan je als je een jaar- of reserveringsruimte hebt. Dat geld kan je dan inleggen op je pensioenrekening, wat je een belastingvoordeel oplevert. Het nadeel is echter dat je je geld echt voor de lange termijn vast zet. Dat is maar deels zo bij regulier beleggen. Ik kan altijd mijn indexfondsen verkopen en het geld opnemen. Dat kost me hoogstens twee werkdagen. Bij pensioenbeleggen gaat dit helaas niet zo makkelijk en daarom heb ik ondanks de belastingvoordelen gekozen om hier niet aan te gaan doen.

Pensioen

Maar, toen ik dit aan het uitzoeken was bedacht ik me dat ik de waarde van mijn pensioen dan ook elk jaar moet gaan bijhouden. Het is immers een rekening waar ik geld op zou storten, net als op mijn reguliere beleggingsrekening. En als ik dat doe, dan moet ik ook de waarde van mijn pensioenpot via mijn werkgever meetellen in mijn vermogen toch?

Nu doe ik dat nog niet, uit gemakszucht. Ik laat het hele pensioen buiten beschouwing in mijn cijfers. Dat betekent dat mijn netto inkomen na aftrek van pensioenbijdrage is, en er in het vermogen dus ook geen rekening mee wordt gehouden. Hoe doen jullie dit? Tellen jullie de waarde mee of niet?

13 Comments

 1. Interessante vraag. Op de Amerikaanse blogs zie je dat bloggers het vaak wél meerekenen (401k enz.) maar ik zou niet weten hoe je, als je een pensioenovereenkomst hebt die maandelijkse (verwachte) uitkeringen toezegt, de hoogte van het ‘achterliggende’ kapitaal kunt bepalen. Ik neem het dus niet mee in mijn berekeningen maar zou het eigenlijk wel willen weten 😉

  1. Mijn pensioen kent alleen een kapitaal en geen vaste uitkering, dus die zou ik mee kunnen tellen. Maar inderdaad jouw situatie is lastiger.

 2. Ik tel het niet mee. Ik kijk wel wat de uitkering zal worden op bepaalde data om te kijken of ik met sparen en beleggen er op mijn 60e uit kan (ben nu 53). Het achterliggende bedrag ken ik niet want het staat bij het ABP. Ik moet de komende jaren gaan bepalen of ik met 60 daar al van ga plukken, of ik eerst mijn eigen kapitaal (deels) opsouper en dan het ABP in laat gaan de op AOW datum. Ik neig naar het laatste omdat het gunstiger is voor de uiteindelijke uitkering per maand en de vermogenrendementsheffing.
  Dus ik weeg het mee maar niet als totaalbedrag.

   1. Daar heb je een punt. Maar wat nou als je zelf gaat sparen of beleggen? Dan bouw je vermogen op, in plaats van een uitkering toch?

 3. Als ZZP-er moet ik zelf voor een kapitaal zorgen voor pensioen, ik kies er dus voor om het wel mee te rekenen in mijn Nettowaarde. Overigens zou ik toch nog eens overwegen om je jaarruimte nu te benutten, je hoeft daar nu geen inkomstenbelasting over te betalen en het kan dus een leuke besparing vormen (ervan uitgaand dat je nu in hogere belastingschaal valt tov pensionering). Natuurlijk is het een overweging omdat het geld lang vaststaat.

 4. Ik tel het gedeeltelijk mee. Mijn Nederlandse pensioen niet, maar ik heb ook een Amerikaans pensioen in mijn eigen naam. Hierover betaal ik nu al vermogens belasting alhoewel ik er niets mee kan tot ik met pensioen ga. Maar ik ben blij dat ik het over de afgelopen 25+ jaar bij elkaar gespaard heb.

  1. Kan je dit Amerikaanse pensioen straks goed laten uitkeren? Door simpelweg zelf opnames te doen? Ik neem aan dat het om IRA/401k gaat?

   1. Het gaat om een Roth IRA, een 401K en een 403B. Ik kan de uitkering gedeeltelijk zelf opnemen en een deel word via de werkgever ge-annitueerd.(dit is ws geen woord, maar ik weet het Nederlandse woord niet). Dit was een werkgever verplichting. Ik krijg ook een Amerikaans AOW, dit wordt geregeld door de SVB in NL. Ik heb last van de koers wisseling en de zwakke dollar. Maar daar kan ik niets aan doen. 🙂

 5. Nee, nooit gedaan. Ook niet voor de koopsompolissen die ik voor 1992 (brede herwaardering) heb afgesloten. Dat was de tijd dat je ongeacht wel of geen pensioentekort jaarlijks ca 16/17 duizend GULDEN op je inkomen in mindering kon brengen. Dus de nrs. 1 en 2 financier je zelf en nr. 3 met de belastingteruggaven van de nrs. 1 en 2, enz. Mijn eindloonregeling bij het ABP is op enig moment overgegaan in een middelloonregeling.
  Enfin, met 60 heb ik gebruik gemaakt van de Keuzepensioenregeling bij het ABP. De koopsompolissen heb ik afgekocht want die renderen vandaag de dag voor geen meter. Aangezien het polissen waren van voor 1992 is geen revisierente verschuldigd. De opbrengst heb ik in ETF’s gestoken.
  Als alleenstaande vond en vind ik het niet gewenst om eerst mijn financiële ijzeren voorraad aan te spreken in plaats van mijn pensioenaanspraak geldend te maken.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.