Veiligheid en cryptocurrencies

Zoals jullie weten beleg ik in een aantal cryptocurrencies. Dit doe ik via Coinbase, een online wallet provider en beurs (GDAX). Via zowel Coinbase als GDAX kan ik crypto verhandelen, en ik gebruik mijn Coinbase account als wallet. Toch is dat niet zo veilig als je denkt, daarom ga ik wat veranderen.

Wil je ook gemakkelijk investeren in bitcoin, ether of litecoin? Maak dan een account aan bij Coinbase via deze link. Als je dat doet en voor minstens 100 dollar (~84 euro) cryptocurrencies koopt krijgen jij en ik allebei voor 10 dollar aan bitcoin. Dat is een mooie opstartbonus toch?

Crypto wallets

Cryptocurrencies bewaar je in een zogeheten wallet. Deze werkt een beetje als een bankpas. De wallet heeft een public key die iedereen mag weten, en die gebruikt wordt om betalingen te ontvangen. De wallet heeft ook een private key, een beetje te zien als de toegangssleutel om je bankrekening te beheren. De key waarmee je bewijst dat deze wallet van jou is, en waarmee je betalingen kunt doen.

Als je bitcoin of andere cryptocurrencies in een online wallet bewaart, of bij een beurs zoals GDAX, dan ben je niet de eigenaar van je private keys. Die zijn alleen bekend bij bijvoorbeeld de beurs. Jij hebt gewoon een account waarmee je werkt, de online provider zorgt voor de technische afhandeling.

Toezicht

Er is echter geen toezicht op deze providers, zoals dat er wel bij banken is. Als Coinbase besluit om te stoppen en al je bitcoin te jatten heb je dus weinig kans om ze terug te krijgen. Nu zal dat niet zo’n vaart lopen, want ze hebben allerlei vergunningen van de betreffende instanties, maar toch. Garanties zijn er niet. Jaren geleden werd de grote beurs Mt. Gox gehackt, raakten duizenden gebruikers al hun bitcoin kwijt, en die coins zijn nooit teruggevonden.

Als je dus begint met het aankopen van bitcoin en andere crypto is Coinbase erg mooi. De website en mobiele apps zijn goed, erg gebruiksvriendelijk, en je hoeft geen technische kennis van cryptocurrencies en blockchain te hebben.

Als je net begint en een paar honderd euro geïnvesteerd hebt is dat prima. Maar als je belegging groeit en je meer kennis krijgt moet je wat anders doen. Het is dan beter om zelf een wallet te hebben.

Wallets in eigen beheer

Als je een wallet in eigen beheer aanmaakt kan je dat op een aantal manieren doen. Voordat we verder gaan, graag even deze disclaimer.veiligheid en cryptocurrencies bitcoin core

Ik ben absoluut geen expert op het gebied van het beveiligen van cryptocurrencies. Ik ben een persoon met enorme interesse in finance en technologie, en lees veel over crypto’s. Ook bezit ik inmiddels een aardige portfeuille van bitcoin, ether en litecoin. Desalnietemin kunnen aan deze blog geen rechten ontleend worden. Doe altijd je eigen onderzoek en lees meerdere blogs. Als je coins kwijtraakt, kan dat niet op mij verhaald worden.

Wallets kun je aanmaken op je eigen computer. We spreken dan van een hot wallet, eentje die verbonden is met het internet. De wallet is software die je op je computer draait. Je kan de officiële bitcoinwallet downloaden van bitcoin.org of een wallet als Electrum gebruiken. Dit zijn de makkelijkste manieren om zelf een wallet te beheren.

Paper wallet

Daarnaast kan je wallets ook koud bewaren, oftewel offline. Bijvoorbeeld op papier. Een zogeheten paper wallet is een van de meest bewerkelijke manieren om coins offline te bewaren. Je print dan op een stukje papier je public en private keys, het liefst op verschillende plekken, met kopieën op verschillende plekken. Ook de recovery seed, een lijst van woorden om de private key te kunnen herstellen, moet je op een veilige plek bewaren. Het gebruik van een paper wallet is lastig en ik zal hem daarom verder niet behandelen. Als je zoekt op de term vind je ongetwijfeld meer informatie dan je van mij kunt krijgen.

Hardware wallet

veiligheid en cryptocurrencies ledger nano sEen derde optie is een hardware wallet, waarbij de wallet software draait op een klein apparaatje, net zoals een wallet op je pc kan draaien. Hardware wallets worden beschouwd als cold wallets omdat je ze offline kunt bewaren.

Ik heb zelf een hardware wallet gekocht en daar mijn bitcoin en andere munten opgezet. Het voordeel van hardware is dat je een cold wallet hebt die dus niet gevoelig is voor hacken, en dat je toch het gemak van een software wallet hebt om transacties te kunnen doen. Zo’n wallet kost wel wat, in de orde van 80 euro, maar als je een paar duizend euro aan coins bewaart vind ik dat een redelijke prijs voor het veilig houden van je geld.

De wallet die ik heb gekocht ondersteunt meerdere coins dus dat is erg prettig. Ik heb de bitcoin, ether en litecoin vanaf Coinbase verzonden naar de hardware wallet, en bewaar daar dus nu mijn investeringen.

Ook via een hardware wallet heb je een private key, die met een recovery seed hersteld kan worden. Deze seed is een lijst van 24 willekeurige woorden. Deze woorden krijg je te zien tijdens de eerste setup, en moet je opschrijven. Het is aan te raden om deze seed te testen voordat je grote hoeveelheden geld op je hardware wallet zet.

Dit kan je doen door een klein bedrag te sturen naar de wallet. Vervolgens doe je een factory reset van je wallet en ben je dus alles kwijt. Je kunt niet meer bij je geld. Vervolgens stel je de wallet opnieuw in, niet als nieuw apparaat maar als herstel vanaf een seed. Je vult de seed in en als je het goed hebt gedaan heb je weer beschikking over je geld. Dit is overigens ook mogelijk om met een nieuwe hardware wallet te doen, dus ook als je hem kwijtraakt.

Het is aan te raden dit te doen, om vertrouwen te krijgen in je backup mogelijkheden voordat je ze echt nodig hebt en het om grote sommen geld gaat. Je hebt nu een veilige plek om je coins op te slaan.

Gratis zo’n 0.001 bitcoin ontvangen? Meldt je dan aan bij Coinbase via deze link en koop voor 100 dollar (~84 euro) of meer cryptocurrencies als bitcoin, litecoin en ether. Vervolgens krijg jij tien dollar in bitcoin als welkomstbonus, en ik tien dollar als affiliate vergoeding. Win-win!

Voor degenen die cryptocurrencies in hun portefeuille hebben, hoe bewaren jullie deze?

2 Comments

  1. Pas sinds kort heb ik wat crypto’s, ik heb gekozen voor de online wallet van deze coin; ik handel er nog niet mee op een exchange. Voor mijn gevoel is zo’n hardware wallet wel het veiligst, op dit moment werk ik mee aan een app waarmee je wallets op je smartphone kunt bijhouden voor verschillende soorten coins 🙂

    1. Mobiele wallets zijn een mooie tussenvorm inderdaad. Mobiele telefoons zijn relatief veilig ten opzichte van bijvoorbeeld Windows, maar uiteindelijk is een hardware wallet veiliger. Wel duurder maargoed. Dat is een afweging die je zelf moet maken als je portefeuille groter wordt. Goed bezig!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.