Zorgverzekering 2018: omlaag!

Zojuist heb ik mijn zorgverzekering overgesloten. Zoals ik dat elk jaar trouw doe begin december, ben ik ook deze keer via vergelijkingssite Independer op zoek gegaan naar de goedkoopste zorgverzekering. Waar ik dit jaar al een erg goedkope dacht te hebben, kan het dit jaar nog iets beter: ik ga 4 euro per maand minder betalen.

Eigen risico

Net als dit jaar neem ik het maximale eigen risico van 885 euro. De reden daarvoor is simpel. Ik krijg een flinke korting voor het opvangen van de eerste zorgkosten in een jaar. Dat is een stukje risico dat ik op me neem, maar dat ik “verzeker” door middel van geld op de bank. De 885 euro kan ik betalen mocht er nood zijn, waardoor ik dit niet wens te verzekeren. De korting die ik krijg is 18,90 per maand, dus 226,80 per jaar.

Daar komt bij dat dit mij niet direct extra geld kost op het moment dat ik zorgkosten begin te maken. We kennen namelijk het verplichte eigen risico van 385 euro. Ik ga er dus niet op achteruit als ik meer dan de 226,80 aan zorgkosten maak, maar wanneer ik dat bedrag boven het verplichte eigen risico aan kosten maak, dus pas vanaf zo’n 610 euro. Ik besef dat een ongeluk in een klein hoekje zit en erg in de papieren kan lopen, maar ik maak me hier niet zo druk over. Ik leef redelijk gezond, doe geen gevaarlijke sporten, en gebruik geen medicijnen. De kans dat ik voor meer dan 610 euro aan kosten maak is niet zo groot.

Uiteraard heb ik alleen de basisdekking, en ben ik niet verzekerd voor tandartskosten of fysiotherapie. Dat was ik in een paar jaar geleden wel, maar kijkend naar hoeveel ik daadwerkelijk aan zorgkosten gebruik ben ik daar mee gestopt.

Maandelijks betalen

Ik heb gekozen voor een maandelijkse incasso, ook al heb ik laatst een goed argument van een van mijn collega bloggers gelezen om een jaarlijkse betaling te doen en korting te krijgen. De reden dat ik voor maandelijks ga is dat ik voor nu mijn liquiditeit wil bewaren, en slechts 3% korting krijg. Dit is uiteraard een prima rendement vergeleken met het spaargeld op de bank, maar het kan je ook mogelijkheden kosten. Stel dat er een goede investeringskans langskomt en je hebt geld nodig, dan is die 27 euro korting gauw verdwenen als je deze kans niet kan aanpakken omdat je de zorgverzekering vooruit hebt betaald.

Stappen jullie ook over? En kies je dan voor maandelijks of jaarlijks betalen?

4 Comments

  1. Eigenlijk loop je alleen risico als je tussen 610 en 885 euro aan eigen zorgkosten maakt, als je echt pech hebt schiet je er dus max. 275 euro in!
    Ik moet me nog oriënteren, maar ga waarschijnlijk niet overstappen omdat manlief voor zijn werk een flinke korting krijgt op een verzekering van een bepaalde firma. Maar betalen doe ik per jaar juist vanwege de korting. Geld voor een zorgverzekering zie ik als standaard vaste lasten en niet als geld dat ik vrij kan besteden om te investeren.

    1. Yes, dat is voor mij de reden dat eigen risico te kiezen. Betalen per jaar is voor mij een kwestie van het niet zien als vaste lasten, maar het feit dat ik niet meteen zoveel liquiditeit wil missen. Daarvoor vind ik de korting te weinig.

  2. Ook hier maximaal eigen risico en per jaar betalen. Afgelopen jaar aanvullende verzekering gehad, was zonde van het geld. Doel was alternatieve geneeswijze vergoed te krijgen. De betreffende behandelaar was (bijna) overal bij aangesloten, voldeed echter net weer niet aan de voorwaarden verzekering. Vergoeding 0,00.

  3. Ik heb ook het hoogste eigen risico en betaal per jaar. Ik krijg 2% korting. Ik betaal de premie in december. Dan heb ik ook meteen minder spaargeld.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.