Aflossen of investeren – een andere kijk

Ik heb al eens geschreven over de discussie omtrent aflossen of investeren. Blogger Financial Samurai heeft een ander systeem dan ik.

Mijn systeem

In mijn ogen komt dit vraagstuk neer op de rente die je betaalt en het verwachte rendement van je investeringen. Als je veel meer rente betaalt dan je redelijkerwijs kunt krijgen op je investering, los dan af! Betaal je nauwelijks rente, terwijl je historisch gezien 7-9% kunt verwachten in aandelen, beleg dan! Uiteraard is er een premium voor de onzekerheid van het rendement op beleggingen, dus als ik 7-9% kan krijgen gemiddeld, zou ik uitgaan van 4,5-5% als grenswaarde. Rond die rentetarieven op leningen zou ik ook wat extra aflossen en niet alleen maar beleggen. Boven die percentages zou ik misschien wel volledig aflossen, met al mijn investeerbare cashflow.

Een ander systeem

Financial Samurai schrijft over zijn systeem, dat hij FS-DAIR noemt (Financial Samurai – Debt And Investment Ratio). Zijn systeem komt er kort gezegd op neer dat je het rentepercentage van je schulden keer tien doet, en dat als percentage hanteert van je maandelijkse spaarsaldo voor aflossingen. Voorbeeld: je spaart elke maand 1000 euro. Je hebt alleen een hypotheek, van 3%. Na hypotheekrenteaftrek blijft daar 2,3% netto van over. Zijn systeem zegt dan dat je 23% van je spaarsaldo moet inzetten om je hypotheek sneller af te lossen. In dit scenario los je 230 euro extra af en investeer je 770 euro.

Voor rentes boven de 10% moet je natuurlijk alles op alles zetten om extra af te lossen. Dat is een filosofie die ik ook hanteer, maar al bij een iets lager rentepercentage. Aan de bovenkant van de rentepercentages zie je dat ik dus wat conservatiever ben. Ik los immers al bij een lagere rente maximaal af dan Financial Samurai. Aan de onderkant van de rentes ben ik echter wat agressiever. Ik los bijvoorbeeld niet extra af op mijn hypotheek. FS zou dat dus wel doen. In mijn geval met een hyptoheekrente van bruto 1,9%, netto zo’n 1,4% zou dat betekenen dat ik 14% van mijn spaarsaldo zou gebruiken voor extra aflossingen op de hypotheek. Dit doe ik niet. Samenvattend is mijn systeem veel korter, en het systeem van FS veel meer een glijdende schaal.

Wat ik mooi vind aan zijn systeem is dat je heel rationeel bepaalt hoeveel je aflost en belegt. Je berekent het. Bij mijn systeem is het meer een persoonlijke afweging.

Wat vinden jullie van FS-DAIR? Hoe ga jij persoonlijk om met de vraag aflossen of beleggen?

17 Comments

 1. Ik kies ervoor om volledig af telossen. Ik wil schuldvrij zijn zodat ik bij serieuze tegenslag (ziekte, werkloosheid) in mijn woning kan blijven wonen. Ik heb nog ongeveer 3 jaar te gaan met aflossen.

  1. Dat moet een lekker gevoel zijn, om zo dicht bij hypotheekvrij te zijn. Het enige nadeel wat ik aan die strategie vind is dat wanneer je werkeloos raakt of ziek wordt, je inderdaad geen lening meer hebt af te lossen, maar nog wel andere kosten hebt. En waarschijnlijk niet veel liquide middelen om van te leven, aangezien alles in je aflossingen zit. Als je daarentegen dat bedrag belegt in indexfondsen, en je raakt werkeloos, dan heb je inderdaad hogere maandlasten, maar naast je noodfonds ook een enorme bak met kapitaal die je in geval van nood kunt aanspreken om van te leven. Het aflossen van een hypotheek is een enorme illiquide investering. Daar staat een gegarandeerd rendement tegenover, maar als dat minimaal is (met de huidige rentes) zou ik dat het niet waard vinden.

   1. Je hebt gelijk als dit idd mijn enige plan was. Ik heb dat ook niet genoeg uitgelegd.

    Ik heb jaren in de VS gewoond en gespaard voor mijn eigen pensioen, dit zit gedeeltelijk in een index fund. Ik kan dit aanspreken wanneer ik 59.5 ben. Ook heb ik pensioen in eigen naam in een pensioen fonds daar. Dit kan ik aanspreken wanneer ik 62 ben. De dollar koers baart mij hierbij wel enige zorg.Ik werk en bouw nu op pensioen op in NL en krijg gedeeltelijk AOW wanneer ik 67 ben. Ik heb ook recht op een Amerikaans AOW wanneer ik 62 ben. Dit is allemaal geregeld via internationale verdragen, maar natuurlijk wel sterk beïnvloed door de dollar koers en de belasting verdragen.

    Ik ben nu 52 en het klopt dat ik er vanuit ga dat ik werk tot ik 62 ben. Ik betaal maandelijks een annuïteit hypotheek en los 10% extra per jaar af. Ik doe dit dmv het verschil in maandlasten in te zetten en mijn vakantie geld en 13e maand. Ik spaar daarnaast van mijn maandsalaris een vast bedrag. En ik leef zuinig. Vakantie in eigen stad enzo. Niet erg want ik was heel lang in het buitenland.

    Ik heb een buffer voor mijn ziektekosten, hond en dierenarts, en auto onderhoud. En een algemene buffer voor bijv een wasmachine

    Mijn doel buffer is een netto jaar salaris, Dat heb ik nog niet voor elkaar. Ik kan in geval van uiterste nood mijn index fund open breken en gebruiken, en dat zou ongeveer 10 jaar lang mijn levensonderhoud op bijstandsniveau financieren. Langdurige arbeidsongeschiktheid is ook een reden dat ik het kan opnemen. Een nieuwe auto of woning bijv juist niet. Ik hoop ten zeerste dat dit niet nodig zal zijn.

    Vanwege mijn werk ben ik er al lang van overtuigd dat zolang een mens gezond is, alles is te overkomen in het leven. Dank je wel voor je reactie en uitleg. Gr Marjolein

    1. Hoi Marjolein. Ik had inderdaad niet door dat jouw situatie wat complexer is. Het lijkt gelukkig wel dat je goed voor jezelf zorgt. Zo te zien lukt dat heel aardig!

 2. Het blijft toch in zekere zin beleggen met geleend geld. Dat zou mijn keuze niet zijn. Ik heb al geen hypotheek meer maar zou deze toch eerst zo snel mogelijk aflossen. Wellicht wat minder goed vooor je portemonee maar wel beter voor je gemoedsrust. Als de beurs zakt kun je ook geen geld daar opnemen om iets te betalen, het kan natuurlijk wel, maar verstandig is het niet hoog kopen en laag verkopen. 😉 Waar je natuurlijk wel altijd voor moet zorgen is een cash buffer. Niet alles beleggen en ook niet alles aflossen.

  Ik beleg zelf al een poosje en heb besloten om elk kwartaal te herbalanceren op 80% aandelen en 20% cash. Als ik er dan over 6 jaar uitga en de beurs staat laag dan heb ik voldoende geld om het een tijdje uit te zingen zonder dat ik hoef te verkopen.
  Het op deze manier balanceren zorgt er automatische voor dat je laag koopt en hoog verkoopt als de potjes zowel omhoog dan wel omlaag uit balans gaan lopen. Deze wijsheid heb ik niet van mezelf maar uit een beleggingsboek wat ik gisteren las.

  1. Ik ben het niet helemaal met je eens dat dit beleggen met geleend geld zou zijn (wat niet eens perse slecht is…). Als je huurt heb je namelijk ook gewoon woonlasten, die vergelijkbaar zijn met je hypotheek. Een hypotheek is daarmee niet zomaar een lening, maar eentje waar een onderpand tegenover staat. In die zin ben ik niet zo bang voor beleggen met geleend geld, wat klinkt alsof je een normale banklening hebt en daar aandelen van koopt. Dat is inderdaad niet verstandig.

   Helemaal eens met je buffer! Ik hou zelf een paar maanden aan uitgaven aan in cash, en daarnaast spaar ik cash voor zaken als vakanties, vervanging van apparaten als een laptop, en voor de jaarlijkse belasting van de gemeente. Er is dus altijd voldoende geld op de rekening voor als ik een keer echt wat nodig heb. Het overtollige deel beleg ik. Omdat mijn hypotheek en studieschuld zo goedkoop zijn los ik daar niks op af. Qua gemoedsrust zit het wel goed. Mijn woonlasten zijn minder dan 25% van mijn netto inkomen dus ik maak me daar niet echt zorgen over.

   Wat jij doet met herbalanceren is erg slim! Ik doe dat zelf met aandelen/obligaties. Voor mezelf het doel gesteld mijn leeftijd – 10 in obligaties aan te houden, dit jaar 15% van mijn portefeuille dus. Ik sluit hierbij crypto even uit en ook cash geld dat ik aanhoud/opspaar voor een eventueel beleggingspand in de toekomst. Dus 85% aandelen en 15% obligaties. Van de aandelen een 40/40/20 verhouding voor EU/US/Emerging. Zelfde principe als jij. Alleen ik verkoop nog niks om te balanceren, door aan te kopen lukt dat nog. Wanneer de portefeuille groter wordt en je meer swings krijgt zal je inderdaad af en toe moeten verkopen. Het voordeel is dat je laag koopt en hoog verkoopt, en door het reverse to the mean principe koop en verkoop je altijd iets gunstiger dan het gemiddeld te verwachten rendement.
   Welk boek was dit als ik vragen mag?

  2. Dat boek is ‘Iedereen belegger’ van Pierre Uylenbroeck. Hij vind dat je beter kunt gaan beleggen ipv sparen omdat je met sparen alleen achteruit holt.
   Hij pleit wel meer voor beleggen in losse aandelen en dan een stuk of 12-15 bedrijven. Hij gaat er vanuit dat je je erg gaat verdiepen in een bedrijf tot je er wat van koopt. Ik heb daar geen zin in/tijd voor dus ik zit alleen in indexfondsen. Dat vind ik prettiger en gemakkelijker en het is ook diverser. Daardoor neem je genoegen met een (mogelijk) lager rendement maar je loopt ook minder risico.

   Ik vond het wel een interessant boek ook al volg ik een andere strategie, maar je leert er altijd wat van. Ook hij benadrukte weer hoe belangrijk het is om stil te blijven zitten als je geschoren wordt, oftewel niet zenuwachtig worden als de beurs onderuit gaat. Hij vergeleek het met je huis, daarvan kun je ook niet iedere dag weten hoeveel het waard is en eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit. Zo ook met de beurs, als je niet verkoopt hoef je het verlies ook niet te incasseren. Van de beurs is het nadeel dat je wel elk moment kunt weten wat het waard is en daar worden mensen zenuwachtig van.

   Ik heb het boek met plezier in een keer uitgelezen.

   1. Het is inderdaad ook goed om te leren van andere meningen. Ik ben zelf ook niet zo van het stockpicken. Ik geloof niet dat je dit beter doet dan de markt, dus koop ik de hele markt in indexfondsen. Wat je zegt over stil blijven zitten is waar. Het is te makkelijk om elke dag op de cent nauwkeurig je beleggingen te volgen. Ik maak me daar ook schuldig aan. Nu is het niet zo erg, maar in een dalende markt kan dat vervelend zijn.

 3. Wij zijn in 2016 gestart met bijstorten in de hypotheek. Enige wat me echt tegen staat is de disagio. Ik betaal 1000en euro’s “boete” voor het bijstorten.

  Voor het aflosvrije gedeelte kunnen we gelukkig zonder boete aflossen. Nadeel hiervan echter is dat de totale hypotheek omlaag gaat. Hierdoor verlies je aan hypotheekrenteaftrek. Toch gedaan vorig jaar, dus deze maand krijgen we de eerste keer het verlaagde bedrag te zien op de rekening.

  Ik vind het wel interessant deze rekenmethode. Ik zou op 264 euro (4,4%hypotheekrente – HRA = 2,64 x100) aflossen komen en de rest investeren. Voor dit jaar is mijn persoonlijke verdeling 500/500 of dat is de ambitie in ieder geval 🙂

  1. 50/50 is natuurlijk ook goed! Ik zeg niet dat de rekenmethode van FS een goede of slechte is. Ik vond hem wel interessant genoeg om even te delen. Zelf houd ik een andere methode aan zoals ik beschrijf, en jullie dus ook.

   Wat betreft het aanhouden van een hypotheek om meer aftrek te krijgen, dat lijkt me niet helemaal verstandig. Je betaalt immers meer rente dan je aan belastingkorting krijgt. Dat kan toch geen reden zijn om de hypotheek aan te houden?

 4. Het systeem van FS is bevat een paar arbitraire getallen. Waarom keer 10? Als meneer samurai netto 9% hypotheekrente zou moeten betalen, dan kiest hij er nog steeds voor om 10% van zijn vermogen te beleggen, waarbij het de vraag is of je dit rendement daadwerkelijk gaat krijgen. Lijkt me een zeer onverstandige beslissing!
  Ik ben meer voor jouw systeem: kijk gewoon wat het meeste rente oplevert (en hou inderdaad rekening met het verschil in risico)

  1. Je hebt gelijk, het systeem is arbitrair. Maar ik denk dat dat het probleem is met heel veel vuistregels, ze zijn vaak nergens op gebaseerd. Dit systeem van aflossen klinkt lekker en is goed objectief. Niemand volgt dit met zijn gevoel, nee de spreadsheet vertelt je wat de verhouding is tussen aflossen en investeren.
   Ik ben ook meer voor mijn systeem, want het geeft me meer vrijheid om te kiezen – in dit geval om (nog) niet extra op mijn hypotheek af te lossen.

 5. Diversificatie is de sleutel. Ik vind zelf lagere lasten in het geval van vervelende life-events erg handig; het hoeft dan niet snel nog vervelender te worden. Maar dan nog zul je inderdaad liquide middelen moeten hebben om wel van te kunnen leven.

  Als je kijkt naar andere manieren van investeren, dan is de algemene conclusie dat de beurs nu erg hoog staat. Dus nu volop daar in stappen omdat de rente op de hypotheek laag is, is ook risicovol. Want als die beurs instort en je moet dan je geld eruit halen omdat het bij jezelf ook mis is, heb je dubbel verlies. Daarom: kansen spreiden.

  1. Kansen spreiden, helemaal mee eens! Het feit dat de beurs nu erg hoog staat zegt niets. Twee jaar geleden stond hij ook erg hoog. Als je toen niet was ingestapt ben je nu zo’n 30-40% rendement misgelopen. Het argument van verlies van een baan is wel deels waar, maar als je niet al je geld belegt of aflost maar een goede liquide buffer aanhoudt is dat niet zo’n probleem. Dan kan je enkele maanden overbruggen als het goed is.

   Zoals ik in een van de andere reacties ook al aangaf, stel je zit echt in de put, en je bent door je buffer heen, dan is het wel lekker dat je vaste lasten minder zijn, maar je moet nog steeds eten en de verwarming betalen. Als je daar dan geen geld meer voor hebt houdt het op. Als ik daarentegen nog wel hypotheeklasten heb maar ook beleggingen waar ik een jaar of jaren op kan teren heb ik een meer flexibele situatie. Het zou dan inderdaad vervelend zijn om in een dalende beurs te verkopen, maar toch is het meer liquide dan je hypotheek.

 6. Met zo’n 1,25% netto rente zouden we dus zo’n 12,5% per maand ‘moeten’ aflossen. De maandelijkse aflossing van de hypotheek is al meer dan €600,= dus lijkt me prima om daar niets extra’s op af te lossen 😉

  Heb jij nog een aflossingsvrije hypotheek of los je automatisch al af?

 7. Wij hebben de verdeling gemaakt o.b.v. gevoel. Als ik de extra maandelijkse aflossingen op de hypotheek en de inleg op de beleggingen bij elkaar optel, blijkt dat wij nu 40% hiervan gebruiken voor de extra maandelijkse aflossingen. Op basis van FS-DAIR zouden we het bedrag wat we extra aflossen op de hypotheek moeten halveren en het verschil extra beleggen. Misschien dat we dit in de toekomst overwegen, voor nu vinden we onze hypotheekschuld nog te hoog dus willen we daar maandelijks ook veel in stoppen.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.