De noodzaak van een noodfonds

Een goed gebruik is het hebben van een noodfonds, of buffer. Geld op de bank (of contant) waar je in geval van nood op kunt terugvallen. Ook ik heb zo’n potje met geld. Het is altijd handig om te beschikken over die liquiditeit, zo bleek afgelopen maand.

Mijn buffer

Ik heb mijn financiële structuur zo ingedeeld dat ik met mijn salaris eerst mijn buffer aanvul tot het doelsaldo, en daarboven een percentage van mijn salaris investeer. De rest van mijn salaris wordt dan gebruikt voor de vaste lasten, reserveringen voor variabele lasten (zoals vakanties) en voor leuke incidentele dingen. Mijn buffer bevat op het moment zo’n vier keer mijn maanduitgaven.

In december heb ik een beroep gedaan op dit noodfonds. Gelukkig maar dat ik hem heb… Twee ongelukkige zaken vielen precies tegelijk. Ik heb een vlucht en hotel voorgeschoten voor een verre zakelijke reis, een bedrag van meer dan mijn netto maandsalaris… Dat bedrag wordt waarschijnlijk volgende week ergens teruggestort. Ik heb de betaling gedaan met mijn creditcard, en die wordt meestal in de laatste week van de maand afgeschreven, dus dat gaat precies goed. Mocht het niet goed gaan, dan heb ik in elk geval geld op de bank om dit tijdelijk op te vangen.

Ook heb ik die maand een uitbetaling laten doen van een investering. Ik heb een paar keer wat trades gemaakt tussen twee beurzen met cryptocurrencies, om arbitrage te doen op de prijsverschillen. Het proces is simpel, je maakt geld over naar de beurs waar de crypto van je keuze goedkoopt is, koopt daar crypto, verkoopt ze op een andere beurs, en schrijft het geld van daar over naar je bank. Daar zijn prima rendementen uitgekomen, maar een van de overschrijvingen bleef hangen door een bug in het systeem van de betreffende beurs. Uiteindelijk heb ik deze week het geld ontvangen, maar daar bijna een maand op gewacht. Het bedrag was significant, het ging niet om tientjes… Gelukkig had ik dankzij het aanhouden van mijn buffer dit geld niet direct nodig.

Het is natuurlijk nooit slim om te beleggen met geld dat je niet kan missen, maar het is extra fijn als je een tijdelijke vertraging als deze kunt opvangen zonder in de problemen te raken. Dan heb je het nog niet eens over het verlies van inkomen als reden om een buffer aan te houden, ook in dit soort gevallen is het fijn.

Hebben jullie wel eens aanspraak op je noodfonds of buffer moeten maken?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.