Betaal je belasting met crypto

Het is een klein nieuwtje over cryptocurrencies. In Arizona, USA kan je binnenkort misschien je belasting betalen met bitcoin of ether.

Tegen crypto?

De algemene tendens is dat overheden tegen cryptocurrencies zijn. Digitale valuta maken het namelijk moeilijker voor overheden om te controleren op fraude, witwassen en het ontwijken van belastingen. Dat komt omdat je met munten als bitcoin, litecoin of ether semi-anonieme betalingen kan doen. Daarnaast hebben banken geen zicht op dit soort transacties, en daardoor de belastingdienst ook niet (die kijken namelijk wel mee op je bankrekening).

Arizona

Uit de Amerikaanse staat Arizona komt nu het nieuws dat ze in hun nieuwe belastingplannen rekening willen houden met betalingen via cryptocurrencies. Met andere woorden, een overheid die zich instelt op digitale valuta! Dat is best groot nieuws! Want waar tegenstanders vooral roepen dat cryptomunten voor “niks” staan (al zijn euro’s en dollars in feite ook niks), houdt dit in dat een overheid dit nieuwe betaalmiddel als legitiem erkent. Het nieuwe wetsvoorstel zegt:

The Department [of Revenue] shall convert cryptocurrency payments to United States dollars at the prevailing rate within twenty-four hours after receipt and shall credit the taxpayer’s account with the converted dollar amount.

En nu?

Voorlopig lijkt het er niet op dat dit nieuws de koers van bitcoin laat vertienvoudigen. Jammer, dat had me een leuk rendement opgeleverd, maar helaas. Het is in mijn ogen echter wel goed nieuws. Als meer overheden volgen dan zal dat het vertrouwen in cryptocurrencies doen toenemen, wat goed is.

Of de nieuwe belastingwet wordt aangenomen is ook nog niet zeker. Voor nu blijft het bij een wetsvoorstel, maar wel eentje met een goede outlook voor wat betreft cryptocurrencies.

Zou Nederland ook zoiets moeten invoeren?

4 Comments

  1. Interessant. Voornamelijk om de achterliggende boodschap dat er iets van erkenning in zit. Tenslotte is goud, waar de rest van de valuta aanhangt ook maar een metaal waar wij zelf een bepaalde waarde aan gekend hebben…

    1. Mee eens. Het verschil met goud is nog dat je er electronica mee kunt maken, maar dat is niet de volledige waarde. Het is ook vooral wat de gek ervoor geeft omdat het mooi glimt. Dat geldt ook voor euro’s, en omdat de overheid er waarde aan toekent vinden wij dat ook. Die kant lijkt crypto nu op te bewegen.

  2. Ik meen mij te herinneren dat je in het Zwitserse kanton Zug, ook wel Silicon Valley van de Crypto wereld, al een tijdje je belasting met crypto kunt betalen.

    Er komen steeds meer landen welke met munten om tafel gaan en dan niet alleen in China, maar ook België praat bijvoorbeeld met VeChain (VEN). We moeten geduld hebben, maar het is nog niet te laat om in te stappen.

    1. Ik ben heel benieuwd wat daar in België uit gaat komen. Als zij het toelaten allerlei belastingen met crypto te betalen kunnen we in Nederland ook los!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.