Blauwe enveloppe

Vandaag lag hij weer in het postvak: de blauwe enveloppe. Met een lekkere zinloze mededeling weer.

Belastingaangifte

Elk jaar weer kan je vanaf 1 maart je belastingaangifte controleren, invullen, en opsturen. Voor veel mensen betekent dit dat zij geld terugkrijgen. Meestal heeft dat te maken met aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek, studiekosten, of een teveel betaalde belasting door een onregelmatig inkomen. Bonussen worden bijvoorbeeld relatief hoog belast, maar na het jaar wordt dit weer gladgestreken.

De uitnodiging om deze aangifte te doen kreeg ik vandaag in de post. Een mooie enveloppe, met brief erin. In die brief stond echter niks. Beste Meneer Ontsladebaas, u kunt dit jaar weer vanaf 1 maart uw aangifte controleren en invullen. Zorg dat dit voor 1 mei is gebeurd. Een prettige dag nog.

Daar heb je dus niks aan. Stuur me gewoon die uitnodiging digitaal (en dan alleen digitaal) en doe dat als ik ook daadwerkelijke de aangifte kan doen, niet twee weken van tevoren. Nu ligt de brief al na vijf minuten in de oudpapierbak.

Voorbereiden

Ik zou natuurlijk geen echte personal finance nerd zijn als ik mijn aangifte niet al lang had voorbereid. Met mijn laatste loonstrook gewapend (de cumulatieve waarden daarop zijn bepalend), en het jaaroverzicht van mijn hypotheek en beleggingsrekeningen ben ik helemaal klaar om de aangifte te doen.

Jammer is wel dat het zo’n traag proces is. In principe kan ik nu al aangifte doen. Ik heb alle gegevens. De belastingdienst heeft ook al mijn gegevens. Ze weten waar ik werk, hoeveel ik verdien. Ook is bekend dat ik een leaseauto heb (bijtelling!) en dat ik een hypotheek heb. Waarom moet ik dan tot 1 maart wachten, en daarna weer twee maanden tot de eventuele teruggave wordt uitbetaald? Dat is jammer. Zeker in deze digitale tijd.

Wie van jullie heeft zijn aangifte ook al voorbereid door alle stukken bij elkaar te zoeken?

9 Comments

 1. Ik krijg dezelfde mededeling ook in mijn digitaal loket. Ik snap niet dat ze dan ook nog een brief sturen inderdaad, zo zonde. Stuur hem alleen aan mensen die geen digitaal loket gebruiken, dat moet gemakkelijk uit te zoeken zijn. Waarschijnlijk zijn ze het wettelijk verplicht om ook nog een brief te sturen.
  Ik doe mijn aangifte lekker op tijd, dan heb ik mijn geld ook snel terug.
  Aangifte doen is tegenwoordig wel heel gemakkelijk vind ik.

  1. Ik denk dat veel mensen zo’n rommelige mailbox hebben, of er zo weinig mee doen, dat de kans groot is dat men het bericht niet ziet als ze niet ook nog een brief in de brievenbus krijgen.

  2. Dat lijkt me ook. Misschien ben ik niet objectief omdat ik werk in de zakelijke automatisering/informatievoorziening, maar het lijkt me dat dit prima uit te zoeken moet zijn. Wat je zegt is waarschijnlijk waar, de wet zal voorschrijven dat de fiscus er alles aan moet doen om een persoon op de hoogte te stellen.

 2. Ik heb alles al ingescand en in een mapje om digitaal naar mijn belasting persoon te mailen. Nu wachten tot 1 maart

 3. De Belastingdienst moet natuurlijk voor heel Nederland alle gegevens alvast klaarzetten. En voor die gegevens zijn ze afhankelijk van andere instanties. Ik kan wel begrijpen dat ze de tijd tot 1 maart wel nodig hebben om de aangiftes zo goed mogelijk voor te bereiden.
  Helemaal eens met dat het flauwekul is dat ze die brief nog sturen. Neem aan dat ze daar wel binnen een paar jaar mee stoppen toch?

  1. Absoluut, ik begrijp dat het lang duurt voor alle gegevens beschikbaar zijn. Dat zijn namelijk niet alleen gegevens uit de overheid, maar ook van commerciële instellingen zoals banken en pensioenverzekeraars. Wat mij betreft mogen ze stoppen met de brief en mij gaan mailen. Of een opt-out systeem inrichten waarmee je als individu kunt aangeven alleen nog digitale post te willen ontvangen. Ik denk dat er een hoop Nederlanders zijn die er net zo over denken. Kijk eens wat dat bespaart aan papier en verzendkosten.

 4. Ik ben het er mee eens dat een envelop overbodig is. Het zou fijn zijn als je zelf kan aangeven of je wel of niet behoeft hebt aan een envelop als je ook digitaal een herinnering kan krijgen. Heb je trouwens zelf de aangifte gedaan of een belastingadviseur ingeschakeld?

  1. Hoi Jan, ik doe mijn belastingaangifte tot nu toe altijd zelf. Zo complex is hij nog niet (loondienst + eigen woning).

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.