Eindafrekening

Er staan me twee fantastische maanden te wachten. Maanden waarin ik dubbel ga zien. En niet van de drank.

Bonus

De jaarlijkse bonus wordt namelijk deze maand uitgekeerd. Als consultant word ik beoordeeld op een aantal vlakken, waaronder het aantal uren dat ik voor klanten heb gewerkt, maar ook soft skills en interne ontwikkelingen. Het is goed dat bonusstructuren worden gebruikt om medewerkers te belonen naar waarde. Een vast salaris is maar vast. Door middel van een flexibele salariscomponent kan je de hardlopers wat meer betalen dan medewerkers die wat minder presteren.

De bonus die ik over 2017 heb verdiend wordt met het salaris van februari uitgekeerd. Dat betekent dat ik deze maand bijna een dubbel salaris heb. Is natuurlijk goed voor de fiscus, maar uiteindelijk ook voor mijn spaarpercentage!

Eindafrekening

En dan de eindafrekening. Bij het wisselen van baan hoort een laatste afrekening, waar alles wordt afgerond. Te denken valt aan een overschot aan vakantietijd, je vakantiegeld (bij mij niet, wordt namelijk maandelijks uitgekeerd), en eventuele boetes of kosten die je nog moet terugbetalen. Het resterende saldo wordt naar je overgemaakt, of als het negatief is, mag jij naar je werkgever overmaken.

In mijn situatie is het zo dat ik een enorm overschot aan vakantie-uren heb, die uitbetaald gaan worden. In totaal gaat het om meer dan anderhalf maandsalaris. Daar gaan nog wat (kleine) kosten vanaf, maar toch zal er een leuk bedrag overblijven. Dat betalen ze helaas niet al in februari, maar pas in maart als mijn dienstverband helemaal over is. Aangezien ik er nu toch al voorzichtig vanuit ga dat mijn nieuwe werkgever ook volgende maand nog solvabel genoeg is om de salarissen te betalen, wordt ook maart een soort dubbele maand.

 

Al met al klinkt dit erg goed. Het zal zeker helpen om mijn spaardoelen voor dit jaar te halen. Dit is mijn laatste week in mijn huidige baan, een bedrijf waar ik zo’n 4,5 jaar rondloop. Dat voelt heel gek, maar aan de andere kant heb ik ontzettend veel zin om op 1 maart in een nieuwe functie te beginnen.

Hoe zit het bij jullie met dubbele maanden? Krijg je bijvoorbeeld eenmaal per jaar vakantiegeld, of een 13e maand, of een prestatiebonus?

6 Comments

  1. Mijn partner werkt in de zorgsector en krijgt een basisloon, supplementen voor laatdiensten, nachtdiensten en zondagdienst. Eind december wordt de eindejaarstoelage uitbetaald en eind mei ontvangen we normaal gezien de vakantiepremie. Gepresteerde overuren van het voorbije jaar moeten worden opgenomen als verlofdagen behalve als er wegens personeelstekort geen dagen meer kunnen opgenomen worden. We kregen onlangs een uitbetaling van gepresteerde overuren. Leuk om zo’n extraatje op de rekening te krijgen maar aangezien het overuren zijn za de belastingsdienst met een groot deel van het bedrag gaan lopen….

  2. “Maanden waarin ik dubbel ga zien. En niet van de drank.” dat ligt er maar aan waar je je geld aan gaat uitgeven šŸ˜‰

    Maar eh, zonde man al die verloren vrije tijd! Kan je beter opnemen, is fiscaal ook veel interessanter. Ik probeer altijd al mijn vakantie op te maken/op te nemen, een paar dagen OK, maar als ik weken over heb gaat er iets niet goed (ook niet als ik van baan zou wisselen).

    1. Nee, niet zonde. Ik heb namelijk mijn reguliere vakantie altijd netjes opgenomen. Ik hou wel van mijn werk maar meer van vrije tijd. De uren die nu uitbetaald worden zijn TVT uren die ik als vergoeding voor buitenlandreizen krijg. Intercontinentaal vliegen is best een aanslag op je vrije tijd, en dat wordt op deze manier gecompenseerd.

    1. Dat is lekker he. Van die extraatjes kan je 100% of bijna 100% sparen. Dat trekt bij mij de SR ook altijd omhoog.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.