Energie meten

Zoals ik vaker heb gezegd: ik ben een ontzettende data-nerd. Mijn financiële situatie houd ik strak bij, en bekijk ik via fancy dashboards. Dat doe ik vanaf nu ook met mijn energieverbruik.

Slimme meters

Een slimme meter is een meter die niet alleen je elektrische verbruik meet, maar die meterstanden ook doorgeeft aan bijvoorbeeld de energieleverancier. Behalve aan je energieleverancier, kan de meter ook gegevens doorsturen naar anderen. Bijvoorbeeld naar jezelf. Als je een beetje handig bent kun je de meter koppelen aan andere apparatuur om de data uit te lezen. Dit kan met commercieel verkrijgbare producten, maar je kunt zelf ook zoiets maken met bijvoorbeeld een Raspberry Pi.

Derde partijen kunnen de meter ook uitlezen, na goedkeuring uiteraard. Het zou in verband met privacy niet wenselijk zijn als iedereen zomaar kan uitlezen wanneer je hoeveel stroom verbruikt.

Soms is het echter wel handig. Want ik wil een fancy dashboard zien met mijn energieverbruiken, en dan het liefst zonder zelf heel veel te moeten knutselen. Door een bedrijf als Enelogic toegang te geven, kan ik mijn slimme meter uitlezen. Dat resulteert in zulke dashboards:

energie meten

Hoeveel heb je hier nu daadwerkelijk aan? Waarschijnlijk niet zo heel erg veel. Wellicht dat het je wat meer bewust maakt van je energieverbruik. Maar ik verwacht dat de meeste lezers hier al genoeg met hun financiën bezig zijn om daarbij ook aan hun energieverbruik te denken. Wat wel zal helpen is het in kaart brengen van bijvoorbeeld je sluipverbruik, wat nu misschien moeilijker te meten is.

In mijn appartement heb ik stadsverwarming. Helaas kan ik de meter van de verwarming niet automatisch uitlezen. Mijn dashboard bij Enelogic zal dus alleen maar elektra aangeven maar dat vind ik prima. Het is beter dan niks en het maakt de nerd in mij weer tevreden.

Lezen jullie ook je energieverbruik uit?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.