ODB Maandupdate: januari 2018

Het nieuwe jaar is alweer 8,33% oud, het is weer februari! En dat is een mooie maand!

Financieel

Financieel was januari een minder goede maand. Mijn netto vermogen bleef grotendeels gelijk. De portefeuille met cryptocurrencies werd flink minder waard deze maand. Dat komt deels omdat door het swing traden en extra aankopen de portefeuille vorig jaar tussen oktober en december flink groot is geworden. Wellicht een beetje te groot, vergeleken met de rest van mijn beleggingen. Als de koersen straks weer wat stijgen wordt een deel van mijn munten automatisch verkocht. Die verkooporders heb ik ingezet om mijn holdings (hodlings :)) wat te verkleinen, maar deze maand ging het niet goed met de koersen.

Gelukkig deden de reguliere beleggingen het wel goed. Daar werd de portefeuille zo’n 2% meer waard, wat natuurlijk erg goed is – het is immers 24% op jaarbasis!

Helaas was dit rendement niet genoeg om het verlies in de crypto ongedaan te maken. De mazzel deze maand was dat ik mijn jaarlijkse indexatie van de waarde van mijn appartement heb doorgevoerd. Ondanks weer een jaar van meer dan 10% prijsstijgingen blijf ik in mijn rapportages erg conservatief. Ik houdt dit jaar net als vorig jaar rekening met een stijging van 2% en die zorgde er voor dat mijn netto vermogen deze maand op peil bleef.

Mijn savings rate was in januari een keurige 43,5%. Dat had deels te maken met mijn gestegen salaris in 2018, en deels met wat lagere uitgaven dan normaal, met name in de variabele uitgaven.

Ontsla de baas

ODB heeft het deze maand goed gedaan, qua bezoekersaantallen gelijk aan december wat heel keurig is! Goed gelezen berichten waren die over een andere kijk op aflossen en investeren, en het bericht dat ik weer heb gesolliciteerd. En dat is een mooi bruggetje naar het laatste deel van dit bericht:

Persoonlijk

Ik heb namelijk niet alleen onderhandeld over een nieuwe functie – ik heb hem ook geaccepteerd! Dat betekent dat ik binnenkort werkzaam ben voor een ander bedrijf. Ik heb getekend en mijn huidige werk opgezegd. Het nadeel is wel dat ik nu constant managers en directieleden aan m’n bureau heb staan om me over te halen te blijven. Erg prettig natuurlijk, het betekent dat ze me graag houden en dat zie ik als een enorm compliment, maar aan de andere kant ook wel een beetje vervelend. Ik heb immers al een keuze gemaakt.

Hoe was jullie maand?

10 Comments

 1. Ik zeg een hele goede maand! Behalve de crypto’s natuurlijk, wat een slagveld aldaar. Ik sta nog steeds op +250% maar in het begin van het jaar stond ik op +800%.

  Gefeliciteerd met je overstap! Ik heb vorig jaar ook dr stap genomen en nog geen moment spijt van gehad.

  Ik hoop van het weekend mijn dividend rapport te maken. En over twee maanden mijn eerste jaar-op-jaar vergelijking.

  1. Crypto’s zijn inderdaad verschrikkelijk nu, maar zoals ik al schreef wacht ik vrolijk af. Geen reden tot paniek. Ik ben benieuwd naar jouw resultaten!

 2. Mag niet klagen voor deze maand, maar we zijn ook hier niet veel opgeschoten. Iets met wisselkoersen, beetje crypto en een grote afschrijving van een familie lening. Die laatste deed het meest zeer, maar uitstellen was ook geen optie meer.

  1. Zeker de Amerikaanse beleggingen deden weer een beetje pijn inderdaad! Dollar voor 1,24 nu is niet mis. Maargoed, hij is wel eens zwakker geweest. Op zich mogen we niet klagen. Zelfs nu de beurzen in dollars zo hoog staan kunnen we goedkope aandelen kopen daar ;-).

  1. Helemaal top! Ik zie bij meer collegabloggers dat januari toch een goede maand is geweest qua savings rate. Zal wel te maken hebben met het terugbrengen van de uitgaven in december.

 3. Wij hebben in januari prima geboerd. Een bruto savingsrate van 45,71% en netto van 61,19% hoor je mij niet over klagen. Al met al zijn we een goede ā‚¬2200 rijker geworden in januari.

  1. Goed bezig hoor. Dat zijn rates waar ik jaloers van kan worden. 61% van je netto inkomen sparen betekent dat je niet tot 71 hoeft te werken, maar misschien in 10 jaar al onafhankelijk kunt zijn!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.