Sta jij sterk in je schoenen?

Wie wil verdienen moet risico’s nemen. En daarbij hoort dat je soms een sterke maag moet hebben. Sta jij sterk in je schoenen?

Crashing down

Want als je je vermogen wil laten groeien moet je beleggen in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of obligaties, om rendement te maken. Het probleem is alleen dat je goed moet kunnen omgaan met tijdelijke, papieren verliezen. Aandelenmarkten kunnen flink snel hun waarde verliezen. Vaak gaan de beurzen in cycli van jaren, na een paar jaren van groei is er ineens een tenondergang en kan je zomaar de helft van je geld verliezen. Uiteraard is dit alleen als je dan verkoopt. Tot nu toe zijn de beurzen na een crash altijd weer hersteld dus het loont historisch gezien om niet te verkopen maar juist je aandelen aan te houden en zelfs bij te kopen.

Hetzelfde geldt voor andere vormen van investeren. Als je aan crowdfunding doet kan je zomaar een bedrijf hebben dat niet meer kan betalen. Weg is je geld.

Ook als je cryptocurrencies koopt kan dit pijn doen. Iedereen weet natuurlijk wel dat bitcoin en andere cryptocurrencies erg risicovolle investeringen zijn. Maar we zijn allemaal een beetje gedesillusioneerd geraakt door de enorme koersstijgingen van afgelopen jaar.

Eind december stond ik met mijn portefeuille op een behoorlijke winst. Ik heb geen haast, en verkocht dus in principe niet. Wel handelde ik wat, maar niet met als doel meer euro’s te krijgen maar met als doel om meer crypto te krijgen. Dat ging aardig, en mijn hodlings zagen er goed uit. Tot eind december. Crypto werd steeds minder waard, en minder en minder. Mensen met zwakkere magen verkochten nu het nog kon. Ik weiger te verkopen. Ik stond immers nog een hele tijd in de plus. Tot afgelopen woensdag. Toen dipte mijn portefeuille net onder de kostprijs. Shit! Maar goed, ik geloof in de technologie. Ik hou aan. Voor mezelf heb ik besloten deze portefeuille tot het bittere einde aan te houden. Ik kan het geld missen (al zou het eeuwig zonde zijn, ik heb het niet nodig om van te leven nu), dus ik verkoop niet. Nou ja, ik heb wel verkooporders ingezet op een aantal koersen en ik wacht geduldig tot die bereikt worden. Toen ik die orders eind december inzette had ik natuurlijk niet verwacht dat dit zou gebeuren, maar ik blijf geduldig. Investeren is een spel van de lange adem.

En ik zie het als een goede training, voor wanneer de aandelenbeurzen crashen en mijn investeringen rap minder waard worden. Ik hoop dat ik dan zo door de wol ben geverfd in de cryptowereld dat ik dat makkelijk aankan en er niet meer zo nerveus van word.

Sta jij een beetje sterk in je schoenen?

13 Comments

 1. Ik heb ervaring met de beurs crash en closing van 2011. Toen verloor mijn pensioen portfolio 40%. Dit is gelukkig weer hersteld. Ik investeer niet in bitcoins e.d.Alleen in index funds. Ik hou er van als er iets tegenover mijn investering staat (een bedrijf bijvoorbeeld). Maar dit is natuurlijk persoonlijk.

 2. Ik denk dat ik wat dit betreft redelijk sterk in mijn schoenen sta. Wij beleggen alleen met geld wat we voorlopig echt niet nodig hebben, hierdoor denk ik dat we van een waardedaling niet direct heel zenuwachtig worden. De tijd zal het ons lerenl

  1. Het goede is dat je er van tevoren al rekening mee houdt, en het geld nu niet nodig hebt. Dus niet verkopen als het straks even tegenzit!

 3. De crashes van de afgelopen periode zijn inderdaad vrij pijnlijk. Ik hodl alles ook. Het plan is om halverwege en eind 2018 te kijken wat ik ga doen. Maar ik ging ook bijna richting kostprijs en dat is toch wel even schrikken. Als je wat actiever trade en je kan je emotie eruit halen zijn het wel mooie tijden.

  1. Ik heb vorig jaar wel wat actievere trades gedaan maar daar mee gestopt. Naast veel volatiliteit in de grotere munten tov de euro zie ik nu ook veel beweging in de altcoins tov de bitcoin. Misschien probeer ik daar wel wat kleine trades mee te maken, om zo mijn aantal bitcoin te laten vergroten. Dat heeft als resultaat dat je totale cost basis verlaagt.

 4. Ik ben op Degiro vorige week van plus 1200 naar gisteren min 10 gegaan. Best jammer maar ik had er rekening mee gehouden en zolang je niet on paniek gaat verkopen is er eigenlijk niets aan de hand. Ik blijf gewoon doorgaan met iedere maand kopen (dat is nu lekker goedkoop ;)) en het komt best goed. Voor dit geld heb ik een horizon van tussen de 6 jaar en het eind van mijn leven dus ik maak me geen zorgen. Ik verwacht nog verder in het rood te gaan. Het kon ook niet blijven duren, het ging veel te hard.
  Bij Meesman beleg ik al sinds 2013 dus daar sta ik vet in de plus maar verwacht daar maandag ook een dip in, het zij zo.
  Ben wel heel blij dat ik geen crypto’s heb daar heb ik nooit vertrouwen in gehad. Ik denk dat het alleen nog verder downhill is vanaf nu.

  1. Je bent in 1 dag van 1200 euro winst naar 10 euro verlies gegaan? In welke aandelen of fondsen is dit geweest als ik vragen mag? Mijn portefeuille stond op een soortgelijke winst en is afgelopen week wel wat verloren maar niet zoveel.

 5. Begonnen met de knikkers (cryptomunten) om het spel (de cryptowereld) te leren begrijpen. En allengs steeds meer geboeid geraakt door dit fenomeen, waarvan ik denk dat het de toekomst heeft. Ik heb nu 2x een forse dip meegemaakt en ben standvastig gebleven, hoewel ik zeker de eerste keer het wel heel spannend vond. Maar naarmate je dit soort fluctuaties vaker mee maakt, wen je er ook aan. Inmiddels verdiep ik me meer en meer in de achtergrond van de verschillende munten/technologieën. Mijn investering blijft gewoon staan, maar het idee is om af en toe wat van de winst af te romen, om in andere munten te investeren en deels uit te cashen om mijn inleg er langzamerhand uit te kunnen halen.

  1. Het is inderdaad erg interessant! Maar ik merk aan mezelf wel dat hoewel ik nu de volatiliteit kan hebben, ik teveel van mijn totale vermogen in crypto heb zitten. Het doel dit jaar is dus het afbouwen van de posities door winst te nemen. Momenteel niet, maar ik verwacht dat de koersen wel weer wat zullen herpakken.

 6. mn man heeft een beetje geinvesteerd in crypto currency. ik bemoei me er bewust niet mee :p zou er, net als hij, obsessief van worden :p t daalt nu flink idd. nu de kunst om t gewoon te behouden en wel zien wat t doet.. t is geld wat we kunnen missen, eerst spaarpotten op orde gebracht, daanra pas investeren ivm risico. gestart bij binck.. laag risico en ook laag rendement. prima. lange termijn iets. en crypto currency.. we zien wel wat t doet

  1. Hoi! Goed dat je eerst inderdaad je spaarpot op orde hebt gebracht. Een goed noodfonds brengt veel rust denk ik. Daardoor kun je immers wat financiële tegenslag aan zonder problemen.

   Wat bedoel je met laag risico beleggen bij Binck? Heb je een fonds gekocht daar? En waarom een laag risico fonds als je horizon zo groot is? In de regel kan je zeggen dat hoe langer je beleggingshorizon is, hoe meer risicovol je kunt beleggen (dus in verhouding meer aandelen/vastgoed en minder obligaties/cash). Dit is omdat je door de lange termijn die je hebt heel goed de grote schommelingen van aandelen kunt uitzitten. Dit geldt niet als je over 3 jaar met pensioen wil, dat heb je meer aan lagere volatiliteit (maar daarmee ook een potentieel lager redement).

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.