Volatiliteit is terug

volatiliteit

De aandelenmarkt begint weer wat meer volatiliteit te vertonen. Deze eigenschap wordt vaak aan aandelen toebedeeld, maar de laatste jaren was dat onterecht.

Volatiliteit?

Deze term staat voor de bewegelijkheid van financiële producten. Jouw spaarrekening, met daarop 1000 euro die elk jaar 0,1% groeit is niet volatiel. De beweging is een hele gestage, rechte lijn met een bekend rendement.

Bitcoin daarentegen is extreem volatiel. Een waardedaling van 40% in een dag of een stijging van 1000% per jaar met ondertussen enorme ups en downs zijn niet ongehoord.

Over het algemeen worden aandelen als redelijk volatiel beschouwd, en obligaties bijvoorbeeld veel minder. De verwachte koersverschillen bij aandelen is dus groot. Toch is dat de laatste jaren niet zo geweest. Aandelen hebben zich in een bijna rechte lijn omhoog bewogen. Kijk maar naar de onderstaande grafieken van de S&P 500:

volatiliteit
S&P 500 laatste 5 jaar

Zoals je ziet is de trend van de afgelopen vijf jaar erg vlak. Even was er een hikje eind 2015, maar vanaf 2016 tot nu is het praktisch een rechte weg omhoog geweest. Tot aan vorige week. Op een of andere manier besloten beleggers dat het tijd werd aandelen te verkopen, wat resulteerde in verliezen op de beurzen van zo’n 10% over de week. Dit was echter niet een vlakke 10%, maar een resultaat van 5% naar benden, 2 omhoog, 4 naar beneden enzovoorts. Volatiliteit.

Waarom?

De reden achter deze bewegingen is lastig te noemen. Analisten houden rekening met een aanstaande renteverhoging, wat vaak slecht is voor de aandelenmarkten. Dit komt door twee redenen. De eerste in technisch, de tweede fundamenteel. De technische reden is dat als rentes stijgen, het voor beleggers interessanter wordt om te beleggen in fixed income, oftewel leningen. Je koopt obligaties die veel rente betalen, in plaats van dat je aandelen aanhoudt. Het resultaat? Dalende aandelenprijzen.

De fundamentele reden is dat als bedrijven meer moeten betalen voor hun financieringen, ze minder winst en cashflow opleveren. Ik betaal minder voor een bedrijf dat minder winst maakt, dus zakken de aandelenprijzen.

Uiteraard is bovenstaande erg simplistisch weergegeven maar dat is voor een blog als deze niet erg. Als er mensen zijn met ervaring in de financiële sector, die een keer een gastblog willen schrijven over een onderwerp als dit, laat het me weten via het contactformulier

4 Comments

    1. Bedankt voor de goede tip. Ik heb hier inderdaad een kans laten liggen om wat meer de situatie uit te leggen naar mijn situatie.

  1. Ik hoorde vanochtend op de radio op weg naar mijn werk een verhaal van BNR over iemand die in volitilty opties belegd had en nu dus ( eindelijk) winst had. Grappig. Natuurlijk is de beurs volatile. Daarom moet je ook aan een lange termijn strategie werken imo.

    1. Ik snap de achtergrond achter die volatility trackers niet zo. Hooguit om je portfolio te hedgen tegen volatiliteitsrisico (verlies door volatiliteit wordt goedgemaakt door winst op die opties). Voor de gewone particuliere belegger lijkt me dat een slecht idee.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.