Bezwaar maken tegen WOZ-waardering

Een tijdje geleden kreeg ik bericht van de gemeente. Of ik ook dit jaar weer belasting wilde betalen. Liever niet, maar vooruit…

Gemeentelijke belastingen

Elk jaar krijg je de aanslag voor gemeentelijke belastingen. En dit jaar was die flink hoger dan vorig jaar. Dat heeft deels te maken met dat ik ben gaan samenwonen, en daarom de afvalstoffenheffing en de zuiveringsheffing omhoog zijn gegaan.

Een ander deel was echter de WOZ-waarde. De Wet Onroerende Zaken bepaalt dat de gemeente de waarde van vastgoed gaat bepalen, en op basis daarvan belasting heft. De belasting die wordt geheven wordt bepaald door de WOZ-waarde te vermenigvuldigen met het OZB tarief (Onroerende Zaak Belasting).

Dit tarief is per gemeente verschillend. Als de waarde van je woning stijgt, dan stijgt daarmee dus het bedrag dat je aan belasting betaalt. Dit is de reden dat veel mensen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun huis. Dit kan als de gemeente echt een te hoge waarde heeft toegekend en je daardoor onterecht veel belasting betaalt.

Nu steeg mijn WOZ-waarde afgelopen jaar met maar liefst 18,5%. Dat vind ik nogal veel. Ik betwijfel of het ook realistisch is, daarvoor zou ik verder moeten kijken. In mijn administratie hou ik echter geen rekening met zo’n grote stijging van de waarde van mijn woning…

Nu kan ik bezwaar maken tegen deze stijging, maar aan de andere kant, wat levert dat me op? Een hoop gedoe, veel wachttijd, en dan? Ik heb uitgerekend dat als de WOZ-waarde van mijn appartement 10.000 euro lager wordt, ik zo’n 12 euro minder per jaar betaal aan de gemeente. Daarnaast wordt de inkomstenbelasting zo’n 30-40 euro per jaar lager omdat het eigenwoningforfait dan minder wordt. En dat is als er al 10.000 vanaf zou kunnen wat ik betwijfel.

Wat doen jullie? Gewoon bezwaar maken? Of is het de moeite niet? 

8 Comments

 1. Tja, niemand wil belasting betalen maar wel goede wegen en stoepen, schone straten, werkende leidingen en afvoeren, opgehaald vuil en ga zo maar door. Dus moet er betaald worden.
  De vraag of jij je huis wilt verkopen voor de WOZWAARDE wordt meestal negatief beantwoord. Want dat vindt men een te lage waarde.
  Misschien is het beter dat we allemaal gewoon de helft van ons inkomen inleveren zodat de gehele overheid voor de algemene zaken kan zorgen maar dan steigeren nog veel meer mensen.
  Dat hier zaken min of meer goed geregeld zijn in dit land (kun je niet ontkennen als je buiten Nederland bent geweest) kost geld dat we gezamenlijk moeten opbrengen. Dat de overheid daar vele trucjes voor heeft, voelt niet altijd fijn. Maar een chaos in dit land omdat je het zelf maar moet regelen aan zaken die ik noemde, geloof me, is helemaal onbetaalbaar. Dan was je waarschijnlijk nooit naar school gegaan bijvoorbeeld. Dat hadden je ouders niet kunnen betalen.
  Ik stel voor dat je goed op blijft letten maar voor ogen houdt waar alle belasting voor is. Reken voor jezelf vooral met nettobedragen. Dat is voor jezelf en de rest betalen we gezamenlijk. Ga er ook niet meteen van uit dat belasting en overheid boeven zijn die jou geld aftroggelen. Het is wel ergens voor waar ook jij van mee profiteert.
  Verder is het erg leuk om je blog te lezen en ben je goed bezig. Bewust omgaan met je zuur verdiende geld maakt dat je er meer plezier van hebt. Geld dient echter wel een doel. Het is een ruilmiddel. Besteed het dus goed en laten we hopen dat de overheid (die we democratisch zelf mogen kiezen) dat ook doet.
  Vriendelijke groet Ien

  1. Hoi Ien, mijn vraag was niet of belasting betalen zinvol is, maar of het nuttig is te proberen mijn WOZ-waarde naar beneden bij te laten stellen. Het nut van belasting is een heel ander verhaal, maar omdat ik liever niet in politieke discussies verzeil op deze site probeer ik me daarvan te weerhouden. Leuk om te zien dat je mijn blog leuk vindt om te lezen! Dankjewel!

   1. Sorry, dat was niet de bedoeling. Je hebt gelijk: ik beantwoordde je vraag niet. Misschien ben ik een beetje geïrriteerd door steeds die opmerkingen over de WOZwaarde.
    natuurlijk moet iedereen opletten of er geen rare fouten worden gemaakt in deze maar waardeverhoging van je huis betekent vaak een paar euro per maand verhoging van de belasting. Voor bv 15 euro verhoging per jaar ga ik geen bezwaar maken. De gemeenten gaan al een stuk onder de werkelijke waarde zitten om werk aan bezwaren te voorkomen. Dat kost ook meer dan de meesten denken.
    Ik wilde duidelijk maken dat het een manier(net als btw bijvoorbeeld )van geld binnen halen is op een zo eerlijk mogelijke manier. Ook huurders betalen dit deels.
    Vriendelijke groet Ien

    1. Dat snap ik Ien, ik zie nu ook dat de waarde wellicht niet eens zo hoog is. Ondanks de enorme stijging (bijna 20% tov vorig jaar) zie ik dat de buren hun woning voor meer dan dat hebben verkocht… Met andere woorden, het valt nog mee. En zoals jij al aangeeft, voor die paar tientjes per jaar is het een hoop extra werk.

 2. Persoonlijk zou ik geen bezwaar maken, een hogere WOZ waarde kan zelfs voordelig werken voor je hypotheek doordat het risico voor de bank kleiner wordt; het zou kunnen dat je in de toekomst dus minder renteopslag betaald

 3. Onze WOZ is ook erg gestegen, maar is nog onder de taxatiewaarde die we hadden laten opstellen een paar maanden terug. Heb dus niks te klagen. Daarnaast kan het inderdaad ook in je voordeel werken, zoals FireMe al had opgemerkt.

  1. Dat is inderdaad prima dan! Ik schrok in eerste instantie van de WOZ-waarde, vandaar mijn bericht hier. Maar als ik het zo bekijk, dan lijkt het erop dat de woning het wel degelijk waard is (afgaand op de verkoopprijs van de buren…)

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.