Bijbaan

Een goede vriend van me heeft een fulltime baan en klust daarnaast nog wat bij als freelancer. In hoeverre is dit echt interessant?

Mag je een bijbaan hebben?

Niet alle werkgevers accepteren een bijbaan, of dat nu in loondienst is of niet. Bij de meeste moet je apart om toestemming vragen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Je wil als werkgever namelijk zien te voorkomen dat je werknemer minder productief is omdat hij iets erbij doet. Of erger nog, als hij of zij zou gaan concurreren.

Dat kan je oplossen door heldere afspraken te maken. Bijvoorbeeld over wie je opdrachtgevers zijn. In veel gevallen zal je baas toestemming geven voor deze zogenaamde nevenactiviteiten. Maar dan is de vraag, levert het ook wat op?

Want de tijd die je in je eigen bedrijf steekt is als parttime ondernemer per definitie beperkt. Als parttime ondernemer kan je daarnaast meestal geen gebruik maken van allerlei aftrekposten, dus betaal je een flinke inkomstenbelasting.

De vriend die dit doet werkt 40u per week op kantoor. In de avonduren en weekenden werkt hij af en toe en dat levert een klein beetje op.

Zou ik het doen?

Ik zie voor nu niet echt een mogelijkheid dit te doen. Enerzijds omdat ik erg weinig tijd heb om mezelf te verhuren aan opdrachtgevers, anderzijds omdat dat al heel snel gaat lijken op concurreren met mijn huidige werkgever.

Als ik in plaats van een consultancyfunctie intern bij een bedrijf was gaan werken was dat makkelijker geweest. Zeker als dat parttime had gekund (4×9 uur bijvoorbeeld) en met minder reistijd, dan had ik veel meer tijd gehad om naast mijn baan te freelancen. Op dit moment begin ik dus nog geen bijbaan.

Wie van jullie heeft wel bijverdiensten? Hoe bevalt dat?

3 Comments

 1. Het probleem is, dat je voor een baan meer dan 40 uur bezig bent. Reistijden en lunchpauzes.

  En leven lang studeren do je naast je werk, net zoals de zorg voor kinderen, je huishouding en rel verder nog maar op.

  Ontspanning in de vorm van sport en gezelligheid.

  Als je er bij wilt werken, dan moet het iets leuks zijn, anders hou je het niet vol. Je hoeft dit niet te melden aan je werkgever. Je geeft mantelzorg, je huishouding, studeren enz, ook niet op.

  1. Even inhaken op wel of niet werken voor eigen rekening. Dit is afhankelijk van of er iets is afgesproken in een arbeidscontract. Bij mij is dit het geval. Werkgever schermt zo af dat personeel voor eigen rekening werkzaamheden verricht welke aansluiten op de werkzaamheden welke hij bij de werkgever verricht.

   Persoonlijk ben ik er op tegen wat zit soort beperkingen in een contract mogen staan. Ik vind het nadelig voor werkgever en werknemer.

   In het verleden deed ik wel eens iets voor eigen rekening. Kleine projectjes, de mond op mond reclame leidde soms tot grotere klussen welk ik bij het bedrijf binnen bracht. Bij huidige werkgever mag het niet en breng ik ook niets binnen, men weet mij niet meer te vinden…

   Ten tweede zie ik dat jongeren er veelal veel langer overdoen voordat ze zelfstandig kunnen werken. Ze zijn zich minder bewust dat elk uurtje geld is, dat je de risico’s moet incalculeren c.q. ondervangen, wat er allemaal en wet- en regelgeving is etc. Je leert nergens zo snel, als wanneer je zelf met beide poten in de bagger staat.

   En tot slot voor degene die echt door willen. Het remt ondernemerszin. Hoeveel bedrijfjes zijn niet begonnen in de avonduren naast de vaste baan?

   Maar goed je bent natuurlijk altijd vrij welke werkgever je kiest.

  2. Dat ligt aan je relatie met je werkgever. Net zoals Sian hier reageert heb ik expliciet in mijn arbeidsovereenkomst getekend dat ik niet aan nevenwerkzaamheden doe, tenzij dit in overleg gebeurt. Ik ben het met je eens dat het soms een grijs gebied is.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.