Energie shoppen

Het is weer tijd voor het jaarlijkse ritueel: overstappen van energieleverancier. Gas heb ik niet (heb stadsverwarming), maar elektriciteit kan ik elk jaar zelf kiezen.

Overstappen

Elektriciteit is een commodity, een gegeven. Het moet uit het stopcontact komen, en of dat nou via Eneco, Nuon, of BudgetEnergie is maakt niks uit. Daar merk je echt niks van, behalve op je factuur.

Dat betekent voor mij dat ik elk jaar voor de goedkoopste stroom wil gaan. En dat houdt meestal in dat je moet overstappen. Je krijgt dan de meest interessante aanbiedingen.

Het afgelopen jaar zat ik bij een van de goedkoopste maatschappijen. Dit jaar ga ik met mijn werkelijke verbruik in hand weer langs de vergelijkingssites. Waar kan ik de goedkoopste stroom krijgen?

Tarief vs. welkomstkorting

Je kunt natuurlijk voor het laagste tarief gaan. Hoeveel betaal je per verbruikte kWh? Dat is vooral belangrijk voor grootverbruikers. Elke cent die je immers bespaart is er een, zeker als dat veel kWh zijn en dus veel centen. De vergelijking is echter niet zo zwart-wit. Zonder welkomstkortingen zou je altijd gaan voor de laagste tarieven. Met inbegrip van deze kortingen kijk je natuurlijk iets verder.

Als je weinig verbruikt, tellen de welkomstkortingen relatief gezien steeds meer mee. Je kunt je voorstellen dat als je maar voor 400 euro per jaar verbruikt het niet zo’n probleem is als je 10% meer voor je stroom betaalt (40 euro) als je 75 of 100 euro welkomstkorting krijgt.

Aangezien wij weinig stroom verbruiken (1000-1100 kWh/jaar) speelt dit best mee. Daarom kijk ik zowel naar tarief als welkomstkorting.

Vermindering energiebelasting

Wat ik alleen niet snap is de vermindering energiebelasting. Dit is een korting op de energiebelasting die je betaalt. Deze belasting is een opslag per kWh, en is dus afhankelijk van je verbruik. Het idee hierachter is dat de gebruiker betaalt. Je krijgt echter een soort korting hierop van 373 euro per jaar. Dit kan je effectieve stroomkosten flink verlagen.

Als ik een prijsberekening doe voor mijn verbruik kom ik op jaarbedragen van 70-80 euro… Ongelofelijk. Dat komt neer op 5-6 euro per maand voor elektriciteit. Als ik de prijsopgave bekijk klopt dit. Verbruik x tarief, plus belasting, minus 373 vermindering energiebelasting, plus vaste leveringskosten, komt uit op 70-80 euro.

Als ik dan naar mijn huidige verbruik kijk bij mijn energieleverancier zie ik dat nergens. Wellicht zie ik het op de eindafrekening terug, maar ik vind het verschil wel erg groot… Heeft een van jullie een idee hoe dit precies werkt? Als ik het niet zie op de eindafrekening ga ik bellen met de maatschappij. Stappen jullie ook elk jaar over?

5 Comments

 1. Het zou mooi zijn als je inderdaad maar zo’n laag bedrag kwijt bent aan elektriciteit. 70/80 euro op jaarbasis, dat is wel heel goedkoop!

  Wij stappen sinds een paar jaar ook elk jaar over. Dan checken we via zo’n vergelijkingssite wat de meest voordelige leverancier is. Daarbij houden we ook rekening met de welkomstbonus. De laatste keer was die bonus toch mooi € 200,=. Die krijgen we trouwens pas na afloop van dat jaar. Dus even in de gaten houden of dit ook echt wordt uitbetaald.

  Het valt me wel op dat de vorige leverancier nu regelmatig belt met een voorstel om weer naar hun over te stappen. Maar wij kijken liever zelf wat gunstiger is.

  1. Ik ga inderdaad ook niet in op verkopers. Ik bepaal zelf wel of en naar wie ik overstap. Die bonus pak ik dit jaar niet, ik ben goedkoper uit zonder blijkbaar.

 2. Wij stappen ook elk jaar over. Zelf verbruiken we ongeveer 1800kWh. Door onze zonnepanelen leveren we ook nog zo’n 3300kWh per jaar terug. In de praktijk komt het er op neer dat wij een effectief stroomverbruik hebben welke negatief is. Hierdoor krijgen we nog geld toe op de elektra.

  Inclusief gas en welkomstkorting betalen wij per maand €30.

  1. Wow, dat is een flinke teruglevering! Is dat wel interessant? Ik snap dat je geld terugkrijgt van de energiemaatschappij nu, maar die zonnepanelen hebben je ook geld gekost toch? Ik kan me voorstellen dat je voor die paar cent die je krijgt niet veel rendement maakt op de investering in je panelen. Of krijg je wel het volledige bedrag terug voor alles wat je teveel teruglevert?

   1. De winst die we hieruit halen is dat we natuurlijk lage energiekosten hebben. Het terugleveren ansich levert niet zoveel op. De panelen zaten bij de aanschafprijs van de woning. In zekere zin hebben we dat dus niet uit onze eigen portemonnee betaald maar met de hypotheek.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.