Netwerken in je vrije tijd

Vandaag (als ik dit bericht typ) was ik weer bij een vakbeurs. In het weekend, in mijn eigen tijd. Eigenlijk ben ik gek dat ik dat doe, want ik word er niet voor betaald.

Zakelijk netwerken

In mijn vakgebied is het belangrijk dat je je laat zien. Niet alleen als bedrijf, ook als werknemer is het goed om een netwerk te hebben en om bekend te staan als specialist. Sterker nog, bekend staan als specialist is belangrijker dan daadwerkelijk die specialist te zijn. Dat durf ik wel te beweren. Want als je zichtbaar bent als werknemer ben je waardevol. Je wordt meer gezien door klanten, leveranciers of concurrenten en dat is goed. Zeker in deze tijd, waarin het werk niet aan te slepen is, geeft die zichtbaarheid je meer onderhandelingswaarde. De kans is immers groot dat iemand uit je netwerk je een baan aan wil bieden.

Maar ook voor de werkgever is het een goede zaak. Medewerkers die in het weekend op eigen gelegenheid een dag bezig zijn om de boodschap te verkondigen? Hell yea! Dat is makkelijk! En daar hoef je niks voor te doen. Dat is als bedrijf gratis aanwezigheid in de markt. Ik geloof zeker dat dit werkt. Ik sprak namelijk met een aantal potentiële klanten en je zal maar net de pech hebben dat een daarvan mij volgende week opbelt. Ik ben geen verkoper maar op dat moment heb je wel een makkelijke ingang bij een nieuwe klant.

Om terug te komen op de stelling in de intro, ik ben gek dat ik dit doe want ik wordt er niet voor betaald, die gaat misschien niet helemaal op, omdat ik persoonlijk ook deze voordelen haal. En daarbij komt, zoveel vrije tijd is het nu ook weer niet. Het is niet zo dat al mijn zaterdagen zo besteed worden.

Bezoeken jullie zakelijke events in het weekend? 

7 Comments

  1. Het lijkt me zo vermoeiend, ‘jezelf in de markt zetten’, ‘een imago opbouwen’, ‘gezien worden door klanten’… alsof je zelf een product bent. 😉 Mij niet gezien.

    1. In deze business ben ik letterlijk het product, dus als klanten mij zien als de expert is dat goed voor de werkgever en daarmee ook voor mij. Dus heeft het wel zeker zin. Je hebt gelijk dat het een extra dimensie geeft aan je werk, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

  2. Netwerken doe je voor jezelf. Je baas profiteert ervan, zoals hij ook profiteert van je kennis en kunde. Maar je baas is maar tijdelijk je baas. Je netwerk, kennis en kunde hoort bij jou. Daar kunnen concurrentiebedingen voor gemaakt worden, maar je doet er goed aan er voor te zorgen dat je netwerk duurzamer is dan zo’n beding.

    En ik neem aan dat je wel een bonus krijgt als je opdrachten zelf binnen haalt?! Op die manier verdien je je vrije dag wel weer terug. En daarnaast vind ik dat je je geïnvesteerde tijd minimaal voor een deel moet kunnen compenseren. Je hebt toch ook wel eens rustige periodes? Ga je dan een keertje na de lunch naar huis zonder vrij te nemen. Meestal is er best veel mogelijk als je voldoende declarabel bent.

    1. Je hebt gelijk, je doet het uiteindelijk voor jezelf. Ik heb geen directe bonus voor het binnenhalen van werk. Dat is niet mijn functie namelijk. Uiteraard staat het wel goed op je beoordeling en wordt er in de hogere functieschalen voor consultant wel van je verwacht dat je ook opdrachten binnenbrengt. Dat is dus enerzijds een goede oefening en anderzijds het opbouwen van een business case om promotie te krijgen. Qua compensatie is er niet zo heel veel mogelijk denk ik. Gelukkig heb ik dit soort dagen niet elke week, dan zou het teveel worden…

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.