ODB Maandupdate: februari 2018

Februari is voorbij, maart is begonnen. Een terugblik op de kortste maand van het jaar, hier de maandupdate februari 2018.

Financieel

Financieel gezien was februari een fantastische maand. Mijn netto vermogen steeg aanzienlijk, door zowel een goed spaarsaldo als de waardestijging van mijn beleggingen. Deze maand was mijn savings rate maar liefst 59,9%, door de uitbetaling van de prestatiebonus over 2017. Ondanks de wat hogere uitgaven (kostuum gekocht) helpt die bonus flink mee aan de hogere SR.

Daarnaast deden de beleggingen het weer goed deze maand. Na een tegenvallende maand januari voor cryptocurrencies lijkt het alsof de neerwaartse trend een beetje doorbroken wordt nu. Een combinatie van wat kleine day trades hier en daar en de algehele koersstijgingen van zo’n beetje alle munten maakt een stijging van zo’n 10% mogelijk ten opzichte van vorige maand. Dat compenseert dan de aandelenbeurs, waar ik een minimaal verlies leed. Het dipje van 10% is nog niet helemaal hersteld, maar het scheelt niet veel.

Volgende maand zal ook een goede maand worden wat betreft de savings rate, gezien mijn dan hogere salaris door de start van een nieuwe baan, en de eindafrekening met mijn huidige werkgever waar een heleboel overuren uitbetaald worden.

Ontsla de baas

Ontsla de baas heeft februari goed doorstaan. Dit was de eerste maand met het nieuwe design, en met de advertentie in de sidebar. Deze maand kreeg ik 7.631 views (7.816 vorige maand) van 2.184 unieke bezoeken (tegenover 2.083 van vorige maand). Aangezien februari drie dagen korter is dan januari vind ik dat helemaal prima, meer unieke bezoekers, en op dagniveau ook meer views.

Volgens mijn Google Adsense dashboard is de voorlopige schatting van de advertentie-inkomsten in februari € 5,26. Dat is absoluut geen vetpot (en nog geen definitief bedrag) maar het helpt wel mee de kosten voor de domeinnam en webhosting te dekken. Als ik elke maand 5 euro kan ontvangen ben ik ongeveer kosteloos. Nu verwacht ik niet hier binnenkort honderden euro’s per maand mee te gaan verdienen, maar alle beetje helpen.

Persoonlijk

Ook persoonlijk was februari een bewogen maand. Ik heb mijn baan opgezegd, en mezelf mentaal kunnen voorbereiden op de start van een nieuwe uitdaging. Daarnaast werd ik ook nog eens 25! Ik zit dus nu officieel midden in mijn quarter life crisis. Gelukkig geen Porsche of Harley Davidson voor mij, daar ben ik nog niet financieel onafhankelijk genoeg voor…

Met mijn uiterst ambitieuze doel om op mijn 40e financieel onafhankelijk te zijn heb ik nu nog 15 jaar te gaan dus. De definitie van financieel onafhankelijk is nog even lastig voor me. Ik weet dat ik in principe al mijn basiskosten wil kunnen dekken met passief inkomen, zij het uit verhuurd vastgoed, zij het uit de 3,5% regel van mijn reguliere beleggingen, of wellicht een bedrijf dat mij (zo passief mogelijk) inkomsten oplevert. Het enige probleem hiermee is dat ik mijn toekomstige kosten nog niet kan inschatten. Ik leef nu goedkoop, in een leuk maar zeer betaalbaar appartement, en zonder kinderen. Wie weet is dat in de toekomst heel anders.

Hoe was jullie maand?

3 Comments

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.