Teveel focus op geld

Laatst hadden Vriendin en ik het over geld. Op een gegeven moment zegt ze: “Je lijkt wel op Dagobert Duck, zoals jij op geld gefocussed bent.” Heb ik teveel focus op geld of valt dat wel mee?

Money on my mind

Ja, ik denk vaak na over geld en geldzaken, zoals beleggen. Maar of dat teveel is, en of ik dan een Dagobert Duck ben weet ik zo net niet. Uiteraard maakte Vriendin een grapje, maar in elke grap zit een kern van waarheid. Hoeveel zou geld in je gedachten voor mogen komen als personal finance blogger, nerd, enthousiasteling?

Het moet niet zo zijn natuurlijk dat elke seconde van je leven beheerst wordt door geld. Dan schiet je het doel een beetje voorbij. In elk geval schiet je dan mijn doel voorbij, en dat is vrijheid. Door middel van mijn beleggingen probeer ik financiële vrijheid te creëren en dat lukt niet als je constant je saldo en de koersen checkt. Dit is erg lastig, zeker als je belegt in bijvoorbeeld cryptocurrencies. Het is heel moeilijk om dan een keer een dag niet de koersen op te zoeken. Toen ik net begon met beleggen in ETF’s bekeek ik elke dag de koersen via de app van DeGiro. Sinds ik ook met crypto bezig ben en ik daarvan heel makkelijk mijn portfolio kan checken, blijkt dat veel verslavender te zijn dan ETF’s. Mijn account bij DeGiro bekijk ik nog zo’n 1x per week. Niet omdat het moet, maar omdat ik een beetje in de gaten wil houden wat er gebeurt. De cryptocurrencies zijn een heel ander verhaal… Daar kijk ik zeker elke dag. Ik weet dat het eigenlijk niet goed is maar ik kan het niet helpen.

Daarnaast merk ik dat mijn gedachten snel afdwalen richting het onderwerp geld. Tijdens het hardlopen bijvoorbeeld, onder de douche, of als ik de wandeling naar de supermarkt maak. In gedachten verzonken kan ik dan nadenken over investeringskansen, financiële strategie, en meer van dat soort zaken. Maar dat blijft bij mij, daar heeft niemand anders last van. Het is anders als je over geld praat.

Praten over geld

Omdat ik laatst bezig was met de overstap naar een nieuwe baan, en dat impact heeft op je financiële situatie, praatte ik veel over geld met mijn vriendin. Over de salarisonderhandelingen bijvoorbeeld. Of de verschillende aspecten van het kiezen van een nieuwe leaseauto, het meenemen van mijn huidige auto, of het kopen van een eigen auto.

Tijdens een van die gesprekken zat ik te denken om, indien mogelijk, de afkoopboete aan mijn werkgever te betalen om mijn huidige leaseauto achter te laten. Ik zou bij mijn nieuwe baas dan een elektrische auto kunnen rijden. Dat levert veel voordeel op in de vorm van een lagere bijtelling. De boete zou ik dan in iets minder dan een jaar terugverdiend hebben. Uiteindelijk is dit niet gelukt en neem ik mijn auto mee naar mijn nieuwe baan. Maar tijdens dat gesprek vroeg Vriendin zich af waarom dit nodig was. Ik ging toch immers al meer verdienen? Waarom moest ik dan ook nog die bijtelling omlaag krijgen, desnoods door een boete te betalen?

De reden is dat ik in mijn leven vaak optimaliseer voor financieel gewin. Dat klinkt heel bot, heel erg zelfzuchtig misschien, maar het is wel zo. Lang geleden heb ik een keuze gemaakt, ben ik een pad ingeslagen om financieel onafhankelijk te zijn van arbeid. Daar moet ik dus rekening mee houden in dit soort keuzes. En dat maakt mij af en toe een Dagobert Duckje.

Want een pakhuis vol met geld, wie droomt daar niet van? 

8 Comments

 1. Geld = vrijheid, dus ik denk er ook vrij vaak aan. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk op de rekening maar niet ten koste van alles. Het geld is ook niet om het geld maar heeft een ander doel. Daar doe je het voor.

  1. Akkoord, maar geld is wel het middel. En ik denk vaak aan dat middel. Tijdens het hardlopen en douchen. Het houdt me scherp, maar soms vraag ik me af of het niet teveel is.

 2. Ja ik denk ook vaak aan geld. Ik check onze rekeningen zelfs meerdere keren per dag, maar ik heb het excuus dat we op verschillende tijdstippen inkomsten binnenkrijgen 😉 ik neem niet alle beslissingen in fuctie van geld, maar wel veel. Er zijn een paar dingen waar,ik, binnen bepaalde grenzen, niet op wil besparen: vrienden en familie, reizen, computers (belangrijk voor vriendlief) en dat is het zowat. Gelukkig zitten vriend en ik meestal op 1 lijn qua financiën.

  1. Meerdere keren per dag de rekening checken is wel veel. Ik deed dat ook maar doe het nu minder. Wel goed dat je er zo bovenop zit!

 3. Prima dat je nadenkt over auto,bijtelling, en dat hele gedoe…maar waarom ook met je vriendin doornemen?Je doet toch wel wat jij het beste vindt,en alleen jij an dat allemaal zo minutieus uitzoeken.
  Het is jouw werk, jouw auto…en jouw overwegingen.
  Ga leuke dingen met haar doen, voordat je haar kwijt bent en je achterblijft met je mooie nieuwe elektrische auto.

  1. Haha, bedankt voor het inzicht! Goed om me een spiegel voor te houden. Ik deel mijn gedachten gewoon met haar, niet om haar lastig te vallen maar omdat ik haar wil betrekken in dat deel van mijn leven.

 4. Ik zou het verschrikkelijk vinden als mijn man altijd zo over geld zou praten. Er is meer op de wereld dan geld. Geniet wat meer van de dingen om je heen. Geld is zeker belangrijk maar het LEVEN ook en soms is dat helaas maar kort. Ook al denken we allemaal ziekte of een ongeluk het gaat mijn deur wel voorbij. Dus geniet ook van het leven. Je hebt niets aan geld als je er niet van kunt genieten.

  1. Klopt. Geld is inderdaad een middel. Maar het is wel iets dat in mijn hoofd zit, en er soms uit moet. Daarom is dit blog een goede uitlaatklep voor me, maar soms zorgt het er ook voor dat ik meer nadenk over geldzaken dan anders omdat ik erover schrijf.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.