You Need A Budget (2)

In deze nieuwe serie You Need A Budget laat ik zien hoe je grip krijgt op je budget door het gebruik van YNAB, een online budgetting tool. Dit keer gaat het over onregelmatige kosten.

Eerder verscheen al You Need A Budget (1) over het gebruik van YNAB om je geld prioriteit te geven.

Wil je direct al beginnen met YNAB, doe dat dan hier. Zo krijgen wij allebei een gratis maand. Win win!

Onregelmatige kosten

Je huur is elke maand hetzelfde. Ook je energielasten en boodschappen zijn goed in te schatten, budgetteren voor zulke kosten is prima te doen. Je krijgt elke maand je salaris gestort, je reserveert 800 voor de huur, 200 voor boodschappen enzovoorts.

Lezer Bert gaf eerder al aan het moeilijk te vinden om voor onregelmatige uitgaven te budgetteren. Denk hierbij aan de jaarlijkse uitgave van de zorgverzekering, gemeentelijke belastingen, of bijvoorbeeld Sinterklaas- of kerstcadeautjes. Dit zijn nog de makkelijke versies van onregelmatige kosten. Ze zijn namelijk voorspelbaar. Je weet van tevoren (ongeveer) wat de zorgverzekering en gemeentebelastingen zullen zijn en je kan er dus voor sparen.

De moeilijkere kosten zijn de onzekere. Een voorbeeld zijn onderhoudskosten aan je auto. Je weet dat hij af en toe voor een beurt naar de garage moet, maar wanneer dat precies is, en wat het precies gaat kosten is moeilijk in te schatten.

YNAB helpt hierbij. Als je via deze link je account aanmaakt, krijg je nóg een maand gratis op het moment dat je besluit een betaald account te nemen! 13 maanden voor de prijs van 12! Disclaimer: ik krijg dat ook een gratis maand. Win-win!

Budgetteren in YNAB

Door het gebruik van YNAB, een versie van het enveloppesysteem, wordt het erg makkelijk om rekening te houden met dit soort grote, onregelmatige of onverwachte kosten. Ik spaar op deze manier voor de gemeentelijke belastingen. Ze komen voor mij elk jaar weer, en als huiseigenaar bedragen ze zo’n 800 euro. Je krijgt de mogelijkheid om ze in termijnen te betalen, maar ik doe dat liever in één keer. Dan ben je er vanaf, en zo lang je genoeg geld in de betreffende budgetcategorie hebt is het geen probleem. Er komt een rekening en je betaalt hem, zonder problemen.

Ik doe dat door in mijn budget een categorie te maken voor Gemeentelijke Belastingen. Die vul ik elke maand aan met 70 euro. Dat betekent dat ik na twaalf maanden 840 euro in die categorie heb gespaard. Het saldo is 840 euro want ik geef niks uit van dit spaarpotje. Dan als de rekening komt kan ik hem in één keer betalen.

Hetzelfde is natuurlijk mogelijk voor je zorgverzekering. Stel die is elk jaar 1200 euro. Spaar van januari tot en met december 100 euro per maand in een categorie in YNAB en je bent in december helemaal klaar voor de rekening. Geen stress, geen geschuif met geld, want het is er gewoon.

Onbekende uitgaven

Moeilijker is het budgetteren voor onbekende uitgaven zoals onderhoud aan je auto. Ik rijd inmiddels bijna twee jaar een auto van de zaak, maar daarvoor heb ik een aantal jaar privé een auto gehad. Daarvoor budgetteerde ik voor brandstof, belasting, verzekeringen, maar bijvoorbeeld ook voor afschrijving en onderhoud. Volgens mij begrootte ik 100 euro per maand voor onderhoud aan mijn auto. Ik kon dus 1200 euro per jaar hiervoor gebruiken. Dit was aan de ruime kant, uiteindelijk heb ik dat niet nodig gehad.

Mocht er nou op korte termijn een garagerekening aan zitten te komen, dan is het niet voldoende om een gemiddeld bedrag per maand te sparen. Misschien is het wel zo dan je gemiddeld 1200 per jaar uitgeeft aan onderhoud, maar als je dan 100 euro per maand in YNAB opzij zet en je krijgt in de tweede maand al een rekening van 800 euro is dat niet voldoende. Dit is op te lossen door vooraf de categorie alvast te vullen, zodat je een soort minimum niveau hebt bereikt waaruit je kosten kunt betalen als ze zich voordoen. Daarna ga je elke maand die honderd euro sparen en op het moment dat je voor het eerst serieuze kosten krijgt betaal je ze en zou je een deel van een bedrag weer terug kunnen storten zodat het gemiddelde maandbedrag weer uitkomt.

Conclusie

Uiteindelijk gaat het erom dat je flexibel kan budgetteren, en vooruit denkt. Door vooruit te kijken naar de grotere, minder frequente uitgaven heb je genoeg cash om deze te kunnen betalen zonder in de schulden te komen. Het geeft veel rust, en overzicht in je financiën. In plaats van naar je banksaldo te kijken en te denken dat je die nieuwe telefoon kan kopen, weet je dat je een deel van dat saldo in de toekomst nodig gaat hebben.

Wie van jullie gebruikt al YNAB en wie overweegt na dit artikel om het te gaan gebruiken? Denk eraan, als je je gaat aanmelden, doe het via mijn link hier! Dan krijgen we allebei een gratis maand YNAB en je weet, een maand gratis YNAB maakt je budget alleen maar mooier! Happy budgeting!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.